JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper vi nordmenn setter større pris på det vi har:

Norsk-ukrainske Sores (31): – Undervurder ikke frihet og åpen presse

FORVENTET: Sores Yuzer forventet at krigen at krigen ville komme etter at utbryterrepublikker ble anerkjente.

FORVENTET: Sores Yuzer forventet at krigen at krigen ville komme etter at utbryterrepublikker ble anerkjente.

Kristin Svorte

I Ukraina har familien gjemt seg i jordkjelleren for Putins bomber. Sores Yuzer er redd krigen ikke vil være over før landet er rasert.

2022030412070020220315145002

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

Sores Yuzer (31) sto på 20-bussen i Oslo, på vei til Tøyen og jobben som nestleder i Sporveiens Arbeiderforening, da han fikk nyheten. Buss-sjåføren hadde kjørt siden klokka fire om morgenen og hørt om invasjonen av Ukraina på radioen. Nå fortalte han Sores alt han visste.

– Hva var din første tanke?

– At det dessverre var som forventet. Da Putin anerkjente de to regionene øst i Ukraina som selvstendige, skjønte jeg at det bygde opp til krig. Da det kom rapporter om at store styrker sto på grensa, var det egentlig bare et spørsmål om når det ville bryte løs.

• Russiske Anzhelika: – Vi støtter ikke Putin, vi støtter Ukraina

Fra Sovjet til Norge

Sores’ ukrainske mor og statsløse kurdiske far møttes i Moskva på 80-tallet. Der ble de kjent med studenter fra høyskolen i Stavanger. De norske studievennene reklamerte sterkt for hjemlandet og Stavanger-regionen, og et par år før Sores ble født reiste det unge paret fra Sovjetunionen til det norske Vestlandet. Faren fikk asyl, og moren kom etter på familiegjenforening. Gjennom oppveksten var slektninger i Russland og på den ukrainske landsbygda synonymt med sommerferie for Sores. De siste åra før pandemien har den ukrainske familien vært flere ganger på besøk i Norge. 

• Norsk-russiske Mikhail hjelper ukrainske flyktninger

Vinterferien 2022

I år startet Sores vinterferien hos foreldrene i Sandnes. Den tilbringes med å se nyhetssendinger fra moras hjemland og diskusjoner om russisk og ukrainsk politikk. Og med samtaler om hvordan dette skal ende. På Facebook noen dager etter invasjonen skriver Sores:

«Samtidig som vi ser russiske styrker invaderer og bomber Ukraina tikker det inn meldinger fra familie. Noen er i Kyiv og noen i en landsby nær Tsjerkasy. De er redde. De har overnattet i undergrunnsstasjoner og gjemmer seg i jordkjelleren i frykt for russiske angrep. Foreløpig er de trygge, men redde for hva fremtiden bringer.»

• Fagforbundet fordømmer Putins invasjon

David mot Goliat

Når Fagbladet snakker med ham, er Sores tilbake i Oslo. Han forteller at selv om invasjonen var forventet, er han overrasket over ukrainernes utholdenhet. 

– De som har kjempet imot, har vist en voldsom innsats, selv om dette er David mot Goliat. De lever på tilbakemeldinger og støtte fra resten av verden. Vi har sendt bilder fra demonstrasjoner i Oslo, fra Holmenkollen og Rådhuset. Og de blir så glade, støtten betyr så mye for dem.

FAMILIE I RUSSLAND: Sores Yuzer har også familie i Russland. Han har ikke fått snakket med de nylig og vet at krigen er sårt tema.

FAMILIE I RUSSLAND: Sores Yuzer har også familie i Russland. Han har ikke fått snakket med de nylig og vet at krigen er sårt tema.

Kristin Svorte

Sårt tema for familien i Russland

Moren og Sores har daglig kontakt med slekta i hjemlandet. Familien forsøker nå å komme seg vekk fra de store byene, kanskje over grensa.

– De har fått tilbud om å komme til oss i Norge, men også til Lviv sørvest i Ukraina og til Polen. Men de vet ikke hva de kommer tilbake til, derfor vil de helst holde seg i nærheten. Så mest sannsynlig reiser de til Lviv og så videre, eventuelt til Polen.

Familien i Russland har han ikke snakket med de siste dagene. 

– Vi vet at dette er et veldig sårt tema. Det er de som må betale dobbelt for brød og melk nå. De lider for dette selv om de ikke er aktive i krigen. 

• – Ukraina trenger humanitær hjelp og våpen

Undervurder ikke friheten

På Torshov i Oslo håper Sores på det beste, men frykter det verste.

– Jeg håper jo at de trekker seg ut, men det ser dessverre ikke ut til at det vil skje. Kanskje raserer de landet og trekker seg ut etterpå. Det må nok også skje en del ting før eventuelt Nato og andre land blander seg inn. 

– Hva tenker du er det viktigste vi som fortsatt lever på en fredelig plett kan lære av dette?

– Jeg tror ikke vi skal undervurdere friheten vi har. Verdien av åpne medier. Det er mulig også for russere å finne nyheter hvis de søker aktivt etter dem, men de fleste er ikke i de samme informasjonskanalene som oss og går glipp av både nyheter og bilder vi får. Vi har kjente i Russland som er helt uvitende om det som skjer i Ukraina nå.

• LO skuffet over russiske fagforeninger som støtter invasjonen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy