Diskuterte ungdomsbarometer
– Vi må jobbe hardere med organisering av ungdom
ORGANISERING: Vi må jobbe hardere for å organisere ungdom, svarte Mats Monsen da Anne Grosvold spurte hva han var mest opptatt av.
Kathrine Geard
Dagens ungdom er trygghetssøkende og snille. Det var panelet enige om da Anne Grosvold ledet sofadebatten på Folkets Hus med mye humor.
kathrine.geard@fagbladet.no ingeborg.rangul@fagbladet.no
Det er ikke et rosa bloggliv de unge ønsker seg, men trygge faste stillinger. Møteleder Anne Grosvold mener at det gir håp for Norge og ungdommene.
Ungdommene vil ha et A4-liv. De velger ikke yrke etter lønn, men etter trivsel.
– De er så fornøyde at de ikke skjønner vitsen med fagorganisering, provoserte Grosvold, og debatten var i gang.
Organisasjonsgrad det viktigste
Nestleder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen mener den viktigste lærdommen av rapporten er nettopp behovet for å heve organisasjonsgraden blant de unge.
– Det må vi ta tak i med en gang ellers taper fagbevegelsen og vi taper trepartssamarbeidet. Selv om det er mye annet spennende i rapporten mener jeg for min del organisasjonsgraden er viktigst. Vi må jobbe enda hardere med dette.
Knuser myten om at ungdom bare er opptatt av fleksibilitet og selvrealisering
Inn i skolen
I tillegg til at organisasjonene selv må gjøre alt de kan for å nå ungdommen, mener Monsen at kunnskap om arbeidsliv og fagbevegelsen må inn i skolen.
– Ungdom må lære om trepartssamarbeidet og hvordan fagbevegelsen fungerer allerede på skolen. Det vil bidra til økt fagorganisering, mener han.
Håpløst med midlertidighet
Ingen av de unge i panelet var overrasket over at ungdom ønsker seg fast jobb framfor høy lønn eller statusyrker. Det var i tråd med deres egne ønsker.
– Dette er et spørsmål vi må arbeide med hele tida. Midlertidighet er håpløst, det gir ingen forutsigbarhet. Vi trenger forutsigbarhet for å kunne kjøpe bolig, bil og leve vanlige liv, sa Monsen.
Rasisme engasjerer ungdommene
Rasisme og å bekjempe fremmedfrykt kom høyest oppe på listen over politiske saker som ungdommene er opptatt av og på bunn kom fremmedfrykt.
Integreringsminsiter Sylvi Listhaug sier i dag til Dagbladet at spørsmålet må være stilt feil, og at undersøkelsen har en slagside ved at det framstilles som en motsetning mellom å bekjempe rasisme og det å være positiv til å begrense innvandring.
Forsker Silje Andresen er ikke enig i det. Men nyanserer bildet med å si at en forutsetning for å få bekjempe rasismen er en bedre integrering.
Retorikk og politikk hører sammen
Astrid Hoem fra landsstyret i AUF mente på sin side at Ap burde ha frontet egen flyktning- og integreringspolitikk bedre .
– Flyktninger må lære seg norsk og delta i arbeidslivet, men samtidig må vi kunne ta i mot flere kvoteflyktninger.
Hun understreket også at retorikk og politikk hører sammen og at det er viktig at Ap motsier en svært polariserende integreringsminister.
Leder for Eleveorganisasjonen, Rahman Chaudry, var mest opptatt av at undervisningen for yrkesfag må gjøres mer virkelighetsnær, og at synet på yrkesfag må endres
– Men jeg er optimist. Vi er kommet langt på få år. I mange fylker kommer nå flere ut i lære. Spesielt i Oslo antallet læreplasser har skutt i været etter at de rødgrønne tok over.