JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Underernæring

114.000 eldre er underernærte: – Det er en sykdom

Prosjektleder Erlend er omreisende i matomsorg

Pensjonistforbundets Jan Davidsen (t.v) og Fagforbundets Erlend Eliassen mener det trengs flere tiltak for å bedre matomsorgen i kommunene.

Pensjonistforbundets Jan Davidsen (t.v) og Fagforbundets Erlend Eliassen mener det trengs flere tiltak for å bedre matomsorgen i kommunene.

Knut A. Nygaard

114.000 har sykdomsrelatert underernæring, og 19,7 prosent av eldre hjemmeboende var i fjor i risiko for underernæring.

2023081412292120230814122921

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Erlend Eliassen, som kaller seg selv en omreisende i matomsorg, pekte på at alle som jobber på sykehus, på sykehjem eller i hjemmebasert omsorg å jobbe sammen for å sikre en god matomsorg.

Antall eldre over 80 år vil dobles innen 2040. Samtidig har 114.000 sykdomsrelatert underernæring og 19,7 prosent av eldre hjemmeboende var i fjor i risiko for underernæring.

– Jeg tenker dette er toppen av isfjellet, sa Eliassen til de frammøtte på Bankgården i Arendal.

– Underernæring er en alvorlig diagnose, for det er en sykdom.

Slik vekker kokken Erlend appetitten hos mennesker som knapt kan tygge og svelge

Erlend Eliassen, prosjektleder for bærekraftig matomsorg i helse- og omsorgstjenestene og leder for faggruppen for ernæringsfagarbeidere i Fagforbundet og Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet innledet sitt foredrag om bærekraftig matomsorg i helse- og omsorgstjenestene med å understreke hvor viktig det er å jobbe sammen og på tvers.

Tone er ikke redd for å være med folk som skal dø. – Det føles egentlig bra

Enormt matsvinn

Samtidig som eldre lider av underernæring, kastes 400.000 tonn mat årlig.

– Vi må snakke sammen. Dette handler ikke om lokal- eller sentralkjøkken. Det handler om rette folk i jobben.

Eliassen peker på at det er forskjeller fra kommune til kommune og også innad i kommuner og mellom sykehus på hvordan utfordringer med god matomsorg løses.

Han peker også på at alle pasienter skal kartlegges og handlingsplaner utarbeides slik at det er mulig å leve lengst mulig hemme. Konsekvenser av underernæring er flere innleggelse på sykehus, flere legebesøk, mer hjelp av hjemmetjenesten.

– Det er brannslukking hele veien og det har vi ikke råd til. Det er nok av Stortingsmeldinger og ikke mangel på dokumentasjon. Men det er viktig å holde trykket oppe.

Meninger: Strikken kan ikke tøyes lenger i hjemmetjenesten

Styrke eldrerådene

 Mye av matomsorgen ute i kommunene er ildsjeldrevet. Det er ikke lett å være ansatt og brenne for god matomsorg hvis ikke leder brenner for det samme.

Sammen med Pensjonistforbundet har Fagforbundet sett på ulike tiltak.

En ny fagskoleutdanning av kostverter starter opp til neste år, helhetlig forebygging av tiltak hjemme, alle skal få bo trygt hjemme og en bærekraftig matomsorg.

Så mye mer ville Rakel (56) hatt i lønn om hun hadde jobbet i verftsindustrien og ikke på sykehjem

Jan Davidsen pekte på at vi blir flere og flere eldre som lever lenger, da er det viktig med riktig ernæring og ressurser til dette.

– Det er viktig å styrke fagligheten til eldrerådene.

Davidsen er opptatt av tilbud som spisevenn. Demente som bor hjemme vet ikke alltid om de har spist.

– Noen må sitte samme med dem og se at de får i seg maten.

Samarbeidet mellom Fagforbundet og Pensjonistforbundet kom i stand etter ønske fra ledere og ansatte på sykehusene. Davidsen håper at også kommunene vil henge seg på nå slik at det blir et faglig perspektiv på omsorgen og kompetansen på å lage den gode maten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy