Anerkjennelsen av Palestina: – Dette kan gi håp
VIKTIG: Dette er viktig for både Palestina og Israel, mener Fagforbundets leder Mette Nord.
Jo Straube
Mette Nord beskriver dagen som en gledens dag.
ola.tommeras@fagbladet.no
Fagforbundet har hatt et årelangt engasjement for sivilbefolkningen på Gaza og Vestbredden.
– Det startet med landsmøtevedtak i 2009 om å samarbeide med Norsk Folkehjelp og deres prosjekter på Gaza og Vestbredden, forteller tidligere AU-medlem Stein Guldbrandsen.
Han er i dag pensjonist, men er den i Fagforbundet som har fulgt Midtøsten trettest gjennom årene.
– Det er utelukkende positivt at Norge nå går sammen med et flertall av verdens stater og anerkjenner Palestina, sier han.
• LO gratulerer med avgjørelsen.
Håp i en vanskelig tid
Det støtter leder av Fagforbundet Mette Nord.
– Dette er bra. Det er en gledens dag, og den er viktig for både Palestina og Israel. En tostatsløsning er det som kan gi en fredelig framtid, sier hun.
– Fagforbundet har jobbet lenge for dette. Det kan gi håp for det palestinske folk i en svært vanskelig situasjon.
• Politikere: Ikke et sekund for tidlig
Støttet siden 2009
Nåværende landsmøteperiode er den fjerde der Fagforbundets delegater har vedtatt støtte til Norsk Folkehjelps arbeid.
Tidligere AU-medlem Guldbrandsen fulgte prosjektene gjennom tre landsmøteperioder før han ble pensjonist. I løpet av perioden hadde han en rekke besøk til regionen, og hadde fortløpende kontakt med samarbeidspartnerne.
FULGT TETT: Stein Guldbrandsen fulgte Fagforbundet og Folkehjelpas arbeid tett gjennom tre landsmøteperioder, da han var AU-medlem.
Anita Arntzen
– Hvordan opplevde du Gaza og Vestbredden?
– Innesperra, er Guldbrandsens første ord til beskrivelse av Gaza. Han forklarer:
– Vi fikk som regel lov til å reise fritt mellom Gaza og Vestbredden, men våre samarbeidspartnere ble nektet. Noen kvinner med små barn kan få tillatelse, mens voksne menn så godt som aldri tillates reiser.
• Listhaug: – Dette er en belønning av Hamas.
Fulgt ansatte tett
Guldbrandsen har fulgt de lokalt ansatte i Norsk Folkehjelp og UAWC (Union of Agricultural Work Committees) under bombingen jula og nyttår 2008 og 2009, 2012 og 2014.
– Jeg er imponert over hvordan de gyver løs på å bygge sivilsamfunnet opp igjen og igjen, sier han. Han kjenner lokalt ansatte i Folkehjelpa eller samarbeidspartnere som har fått egne hjem smadret og familiemedlemmer drept.
– Jeg vet ikke hvorvidt det en gang er mulig å få til en tostatsløsning. Det må andre svar på. Men det var to stater som var utgangspunktet da det britiske mandatområdet skulle oppløses i 1948. Slik ble det ikke. 750.000 ble jaget på flukt mens 500 landsbyer ble utslettet. Siden har deres etterkommere aldri fått rett til å returnere, slik andre flyktninger har. Uansett løsning så er det nå viktig og positivt at palestinere blir anerkjent som en part på samme nivå som andre, sier Guldbrandsen.