6-TIMERSDAGEN: Leder av Aps arbeidslivsutvalg, Arild Grande, er åpen for en seriøs diskusjon om en arbeidstidsreform og 6-timersdag.
Leif Martin Kirknes
per.flakstad@fagbladet.no
Lederen av utvalget, Arild Grande, utelukker ikke at Ap kan åpne for 6-timersdagen som et seriøst politisk alternativ, skriver Dagbladet.
– Vi ønsker å få en vurdering av ulike forslag som kan gi mer helsefremmende arbeidstid og få flere inn i arbeidslivet, og 6-timersdagen er et slikt forslag, utdyper han overfor NTB.
Aps arbeidslivsutvalg skal legge fram sin innstilling til Arbeiderpartiets nye arbeidslivspolitikk 1. oktober. Landsmøtet i 2019 vil så ta formelt stilling til forslagene.
Gode erfaringer i Sverige: Fikk 6-timersdag og tid til å lage barn
Aktuelt for enkelte bransjer
Grande sier en 6-timers dag som nasjonal, statlig norm, sannsynligvis er uaktuelt. Men han mener at det kan være aktuelt for enkelte bransjer og sektorer.
– I dag jobber en del i belastende yrker med lav bemanning, det gjelder særlig i enkelte kvinnedominerte yrker, som pleie- og omsorgssektoren. Noen har en altfor tøff belastning på jobbe. Vi må gjøre mer for å få inn helsebringende arbeidstidsordninger i Norge, sier han.
Grande medgir at synet på 6-timersdagen er delt i Ap.
– Vi har aldri diskuterte dette seriøst i norsk politikk, og det er mange måter det kan løses på. Vi trenger en reell debatt, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet:
ARBEIDSTIDSREFORM: Sissel M. Skoghaug mener en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for at folk skal orke å stå lenger i jobb.
Per Flakstad
– Vi trenger en arbeidstidsreform
Fagforbundets politiske ledelse har i lang tid argumentert for at vi trenger en debatt om arbeidstid, og at en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for å holde folk i jobb når de blir eldre.
Fagforbundet fikk gjennomslag for å planlegge en reform for kortere arbeidstid
– Motstanderne av dette sier at vi ikke har råd. Spørsmålet mitt er om vi har råd til å la være, sier nestleder Sissel M. Skoghaug. Hun var en av dem som i mai 2017 argumenterte for at LO-kongressen skulle arbeide for en arbeidslivsreform.
– Har vi råd til å la mellom 600- og 700.000 mennesker gå uten arbeid? Har vi råd til å la et stort antall pleie- og omsorgsansatte jobbe deltid i stedet for fulle stillinger? Og har vi råd til å la yrkesgrupper som har tungt arbeid, for eksempel i pleiesektoren, bli uføretrygdet før de oppnår pensjonsalder?
– Husk at vi snakker om yrker som på grunn av belastningene har særaldersgrense. Likevel klarer ikke et stort antall å jobbe fulle stillinger, og likevel blir mange uføretrygdet. Det forteller meg at vi må gjøre noe med arbeidslivet for å få bukt med dette, sier Skoghaug.
– Det er dette vi mener når snakker om en arbeidstidsreform som skal bidra til et arbeidsliv for alle. Vi mener en 6-timersdag er et godt virkemiddel for å nå et slikt mål. Det betyr ikke at folk totalt sett skal jobbe mindre, men stå i full jobb i flere år enn de ellers ville greid, sier Sissel M. Skoghaug.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox