JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap snuser på 6-timersdagen

6-TIMERSDAGEN: Leder av Aps arbeidslivsutvalg, Arild Grande, er åpen for en seriøs diskusjon om en arbeidstidsreform og 6-timersdag.

6-TIMERSDAGEN: Leder av Aps arbeidslivsutvalg, Arild Grande, er åpen for en seriøs diskusjon om en arbeidstidsreform og 6-timersdag.

Leif Martin Kirknes

Aps arbeidslivsutvalg mener partiet må vurdere å innføre seks timers arbeidsdag med full lønn i enkelte sektorer og yrker.

2018070620230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Lederen av utvalget, Arild Grande, utelukker ikke at Ap kan åpne for 6-timersdagen som et seriøst politisk alternativ, skriver Dagbladet.

– Vi ønsker å få en vurdering av ulike forslag som kan gi mer helsefremmende arbeidstid og få flere inn i arbeidslivet, og 6-timersdagen er et slikt forslag, utdyper han overfor NTB.

Aps arbeidslivsutvalg skal legge fram sin innstilling til Arbeiderpartiets nye arbeidslivspolitikk 1. oktober. Landsmøtet i 2019 vil så ta formelt stilling til forslagene.

Gode erfaringer i Sverige: Fikk 6-timersdag og tid til å lage barn

Aktuelt for enkelte bransjer

Grande sier en 6-timers dag som nasjonal, statlig norm, sannsynligvis er uaktuelt. Men han mener at det kan være aktuelt for enkelte bransjer og sektorer.

Har vi råd til 6-timersdagen? Duell mellom forbundsleder Mette Nord og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten

– I dag jobber en del i belastende yrker med lav bemanning, det gjelder særlig i enkelte kvinnedominerte yrker, som pleie- og omsorgssektoren. Noen har en altfor tøff belastning på jobbe. Vi må gjøre mer for å få inn helsebringende arbeidstidsordninger i Norge, sier han.

Grande medgir at synet på 6-timersdagen er delt i Ap.

– Vi har aldri diskuterte dette seriøst i norsk politikk, og det er mange måter det kan løses på. Vi trenger en reell debatt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

ARBEIDSTIDSREFORM: Sissel M. Skoghaug mener en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for at folk skal orke å stå lenger i jobb.

ARBEIDSTIDSREFORM: Sissel M. Skoghaug mener en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for at folk skal orke å stå lenger i jobb.

Per Flakstad

– Vi trenger en arbeidstidsreform

Fagforbundets politiske ledelse har i lang tid argumentert for at vi trenger en debatt om arbeidstid, og at en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for å holde folk i jobb når de blir eldre.

Fagforbundet fikk gjennomslag for å planlegge en reform for kortere arbeidstid

– Motstanderne av dette sier at vi ikke har råd. Spørsmålet mitt er om vi har råd til å la være, sier nestleder Sissel M. Skoghaug. Hun var en av dem som i mai 2017 argumenterte for at LO-kongressen skulle arbeide for en arbeidslivsreform.

– Har vi råd til å la mellom 600- og 700.000 mennesker gå uten arbeid? Har vi råd til å la et stort antall pleie- og omsorgsansatte jobbe deltid i stedet for fulle stillinger? Og har vi råd til å la yrkesgrupper som har tungt arbeid, for eksempel i pleiesektoren, bli uføretrygdet før de oppnår pensjonsalder?

– Husk at vi snakker om yrker som på grunn av belastningene har særaldersgrense. Likevel klarer ikke et stort antall å jobbe fulle stillinger, og likevel blir mange uføretrygdet. Det forteller meg at vi må gjøre noe med arbeidslivet for å få bukt med dette, sier Skoghaug.

– Det er dette vi mener når snakker om en arbeidstidsreform som skal bidra til et arbeidsliv for alle. Vi mener en 6-timersdag er et godt virkemiddel for å nå et slikt mål. Det betyr ikke at folk totalt sett skal jobbe mindre, men stå i full jobb i flere år enn de ellers ville greid, sier Sissel M. Skoghaug.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy