Ap snuser på 6-timersdagen

6-TIMERSDAGEN: Leder av Aps arbeidslivsutvalg, Arild Grande, er åpen for en seriøs diskusjon om en arbeidstidsreform og 6-timersdag.

6-TIMERSDAGEN: Leder av Aps arbeidslivsutvalg, Arild Grande, er åpen for en seriøs diskusjon om en arbeidstidsreform og 6-timersdag.

Leif Martin Kirknes

Aps arbeidslivsutvalg mener partiet må vurdere å innføre seks timers arbeidsdag med full lønn i enkelte sektorer og yrker.

2018070620180706110757

per.flakstad@fagbladet.no

Lederen av utvalget, Arild Grande, utelukker ikke at Ap kan åpne for 6-timersdagen som et seriøst politisk alternativ, skriver Dagbladet.

– Vi ønsker å få en vurdering av ulike forslag som kan gi mer helsefremmende arbeidstid og få flere inn i arbeidslivet, og 6-timersdagen er et slikt forslag, utdyper han overfor NTB.

Aps arbeidslivsutvalg skal legge fram sin innstilling til Arbeiderpartiets nye arbeidslivspolitikk 1. oktober. Landsmøtet i 2019 vil så ta formelt stilling til forslagene.

Gode erfaringer i Sverige: Fikk 6-timersdag og tid til å lage barn

Aktuelt for enkelte bransjer

Grande sier en 6-timers dag som nasjonal, statlig norm, sannsynligvis er uaktuelt. Men han mener at det kan være aktuelt for enkelte bransjer og sektorer.

Har vi råd til 6-timersdagen? Duell mellom forbundsleder Mette Nord og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten

– I dag jobber en del i belastende yrker med lav bemanning, det gjelder særlig i enkelte kvinnedominerte yrker, som pleie- og omsorgssektoren. Noen har en altfor tøff belastning på jobbe. Vi må gjøre mer for å få inn helsebringende arbeidstidsordninger i Norge, sier han.

Grande medgir at synet på 6-timersdagen er delt i Ap.

– Vi har aldri diskuterte dette seriøst i norsk politikk, og det er mange måter det kan løses på. Vi trenger en reell debatt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

ARBEIDSTIDSREFORM: Sissel M. Skoghaug mener en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for at folk skal orke å stå lenger i jobb.

ARBEIDSTIDSREFORM: Sissel M. Skoghaug mener en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for at folk skal orke å stå lenger i jobb.

Per Flakstad

– Vi trenger en arbeidstidsreform

Fagforbundets politiske ledelse har i lang tid argumentert for at vi trenger en debatt om arbeidstid, og at en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for å holde folk i jobb når de blir eldre.

Fagforbundet fikk gjennomslag for å planlegge en reform for kortere arbeidstid

– Motstanderne av dette sier at vi ikke har råd. Spørsmålet mitt er om vi har råd til å la være, sier nestleder Sissel M. Skoghaug. Hun var en av dem som i mai 2017 argumenterte for at LO-kongressen skulle arbeide for en arbeidslivsreform.

– Har vi råd til å la mellom 600- og 700.000 mennesker gå uten arbeid? Har vi råd til å la et stort antall pleie- og omsorgsansatte jobbe deltid i stedet for fulle stillinger? Og har vi råd til å la yrkesgrupper som har tungt arbeid, for eksempel i pleiesektoren, bli uføretrygdet før de oppnår pensjonsalder?

– Husk at vi snakker om yrker som på grunn av belastningene har særaldersgrense. Likevel klarer ikke et stort antall å jobbe fulle stillinger, og likevel blir mange uføretrygdet. Det forteller meg at vi må gjøre noe med arbeidslivet for å få bukt med dette, sier Skoghaug.

– Det er dette vi mener når snakker om en arbeidstidsreform som skal bidra til et arbeidsliv for alle. Vi mener en 6-timersdag er et godt virkemiddel for å nå et slikt mål. Det betyr ikke at folk totalt sett skal jobbe mindre, men stå i full jobb i flere år enn de ellers ville greid, sier Sissel M. Skoghaug.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy