Ap snuser på 6-timersdagen
6-TIMERSDAGEN: Leder av Aps arbeidslivsutvalg, Arild Grande, er åpen for en seriøs diskusjon om en arbeidstidsreform og 6-timersdag.
Leif Martin Kirknes
Aps arbeidslivsutvalg mener partiet må vurdere å innføre seks timers arbeidsdag med full lønn i enkelte sektorer og yrker.
per.flakstad@fagbladet.no
Lederen av utvalget, Arild Grande, utelukker ikke at Ap kan åpne for 6-timersdagen som et seriøst politisk alternativ, skriver Dagbladet.
– Vi ønsker å få en vurdering av ulike forslag som kan gi mer helsefremmende arbeidstid og få flere inn i arbeidslivet, og 6-timersdagen er et slikt forslag, utdyper han overfor NTB.
Aps arbeidslivsutvalg skal legge fram sin innstilling til Arbeiderpartiets nye arbeidslivspolitikk 1. oktober. Landsmøtet i 2019 vil så ta formelt stilling til forslagene.
Gode erfaringer i Sverige: Fikk 6-timersdag og tid til å lage barn
Aktuelt for enkelte bransjer
Grande sier en 6-timers dag som nasjonal, statlig norm, sannsynligvis er uaktuelt. Men han mener at det kan være aktuelt for enkelte bransjer og sektorer.
– I dag jobber en del i belastende yrker med lav bemanning, det gjelder særlig i enkelte kvinnedominerte yrker, som pleie- og omsorgssektoren. Noen har en altfor tøff belastning på jobbe. Vi må gjøre mer for å få inn helsebringende arbeidstidsordninger i Norge, sier han.
Grande medgir at synet på 6-timersdagen er delt i Ap.
– Vi har aldri diskuterte dette seriøst i norsk politikk, og det er mange måter det kan løses på. Vi trenger en reell debatt, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet:
ARBEIDSTIDSREFORM: Sissel M. Skoghaug mener en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for at folk skal orke å stå lenger i jobb.
Per Flakstad
– Vi trenger en arbeidstidsreform
Fagforbundets politiske ledelse har i lang tid argumentert for at vi trenger en debatt om arbeidstid, og at en arbeidstidsreform kan være et viktig virkemiddel for å holde folk i jobb når de blir eldre.
Fagforbundet fikk gjennomslag for å planlegge en reform for kortere arbeidstid
– Motstanderne av dette sier at vi ikke har råd. Spørsmålet mitt er om vi har råd til å la være, sier nestleder Sissel M. Skoghaug. Hun var en av dem som i mai 2017 argumenterte for at LO-kongressen skulle arbeide for en arbeidslivsreform.
– Har vi råd til å la mellom 600- og 700.000 mennesker gå uten arbeid? Har vi råd til å la et stort antall pleie- og omsorgsansatte jobbe deltid i stedet for fulle stillinger? Og har vi råd til å la yrkesgrupper som har tungt arbeid, for eksempel i pleiesektoren, bli uføretrygdet før de oppnår pensjonsalder?
– Husk at vi snakker om yrker som på grunn av belastningene har særaldersgrense. Likevel klarer ikke et stort antall å jobbe fulle stillinger, og likevel blir mange uføretrygdet. Det forteller meg at vi må gjøre noe med arbeidslivet for å få bukt med dette, sier Skoghaug.
– Det er dette vi mener når snakker om en arbeidstidsreform som skal bidra til et arbeidsliv for alle. Vi mener en 6-timersdag er et godt virkemiddel for å nå et slikt mål. Det betyr ikke at folk totalt sett skal jobbe mindre, men stå i full jobb i flere år enn de ellers ville greid, sier Sissel M. Skoghaug.