Arbeiderpartiet burde hørt på LO og sagt nei til EUs energiunion, mener Martin Kolberg og Mani Hussaini

Martin Kolberg og Mani Hussaini var klokkeklare etter landsstyres vedtak om Acer.

Martin Kolberg og Mani Hussaini var klokkeklare etter landsstyres vedtak om Acer.

Helge Rønning Birkelund

Partiveteran Martin Kolberg og AUF-leder Mani Hussaini mener Acer-saken ikke er avgjort, og varsler videre diskusjoner i stortingsgruppa.

2018031511355920180315113716

helge@lomedia.no

– Det var en veldig god debatt, som har vist et stort engasjement i partiet. De største skeptikerne er blitt imøtekommet med noen av forutsetningene. Men vi i AUF mener vedtaket burde gått lenger, og sagt at man skulle utsette til neste energipakke kommer. Så her er vi på linje med LO, sier Mani Hussaini til FriFagbevegelse.no.

– Man kunne ha ventet. Men saken er ikke avgjort, poengterer han.

Martin Kolberg er enig:

– Min mening er at vi her skulle støttet LOs linje. Det er mitt primære syn. Så er det et flertall som har bestemt, med meget bestemte forutsetninger, at vi skal gå inn en avsluttende diskusjon i Stortinget om dette. Men det er også et punkt som sier at vi skal bruke tid. Det betyr at vi etter min bedømming ikke kan ta noen avgjørelse i stortingsgruppa i dag. Vi må bruke tid, sier Martin Kolberg til FriFagbevegelse.no.

Ap-veteranen viser til at saken berører essensielle norske interesser og for Ap en tung politisk tradisjon, nemlig kontroll med kraftressursene.

– Tvil og kritiske spørsmål må ryddes av veien, mener han.

Ap sier ja til EUs energiunion – men stiller flere krav

For mye uklart

– Nå må vi skape en forankring og forståelse i eget partiet for det som nå er flertallets syn. Mitt primære ståsted er at vi burde fulgt fagbevegelsen og sagt at vi skal vente på Energipakke 4. Når det ikke er vedtatt, er det et spørsmål om å bruke nødvendig tid for å få det vi har vedtatt gjennom, sier Martin Kolberg.

– For det mener du trengs?

– I høyeste grad, slik stemningen er ute, svarer Kolberg.

Martin Kolberg har ikke stemmerett i landsstyret, men hjemfylket, Buskerud, stemte mot vedtaket.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sitter i sentralstyret, men var ikke til stede under avstemningen fordi han er opptatt med tariffoppgjøret.

– Jeg har vært tydelig i min rolle i partiet og fremmet vedtaket som er gjort i Fellesforbundet. Det er for mye uklarheter på nåværende tidspunkt. Det er basert på tre vurderinger. Regelverket i EU er basert på uklarheter. Det er uklart om det vil føre til dyrere strømpriser. Og det går på suverenitetsavgivelse. Jeg ser at det i denne uttalelsen ligger veldig mange forutsetninger. Vi vil følge med på dette framover, og tar vedtaket til etterretning, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.no.

Støre i tale til landsstyret: – Sannheten er at vi ikke har kommet nær folk de siste årene

Viktig vedtak

Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, stemte for.

– Jeg mener det er viktig at Norge deltar i dette samarbeidet. Energipolitikken er avgjørende for at vi skal nå klimamålene, og forutsigbare inntekter fra energiselskapene er også viktig for velferden sammen. De siste årene har vi fått 200 millioner i utbytte fra Eco. Det er penger som går til barnehage og eldreomsorg i Oslo, sier Frode Jacobsen.

LO sier nei til EUs energiunion Acer

Ja eller nei til EUs energiunion?

Dette er Acer

• Forkortelsen står for «Agency for the Cooperation of Energy Regulators» – på norsk «Byrået for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter»

• Er et EU-byrå etablert 2009

• Skal fremme samarbeid mellom EU-statenes energireguleringsmyndigheter

• Norge er på vei inn i Acer gjennom EØS-avtalen. Det har allerede vært høring i Stortinget om saken.

• Kritikerne frykter at Acer og energipakken betyr å avgi norsk suverenitet og kontroll over egne naturresurser. For eksempel at Acer kan pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet og dermed høyere strømpriser her til lands. Noe som igjen fryktes påvirke kraftkrevende industri.

• Norge er allerede tilsluttet energipakke en og to fra EU. Nå kommer altså pakke tre.

• LO sentralt sier verken ja eller nei, men forutsetter at norsk suverenitet består.

• NHO og Norsk Industri er for å innføre EUs lovverk for regulering av kraft og gass.

• Saken skal behandles i Stortinget i løpet av mars.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy