Særaldersgrense
Ble ikke enige - nå utsettes forhandlingene om særalderspensjon til etter sommeren
Tredje forsøk på å bli enige
PAUSE: Sissel M. Skoghaug, LO-nestleder og forhandlingsleder for særalderspensjon fortsetter forhandlingene om ny pensjonsordning til over sommeren.
Leif Martin Kirknes
Det ble ingen enighet om hvordan en ny ordning for særalderspensjon skal bli, og dermed fortsetter forhandlingene over sommeren.
anders@lomedia.no
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har forhandlet med LO, YS, Unio og Akademikerne om hvordan en ny pensjonsordning for offentlig ansatte med særaldersgrense skal utformes.
De hadde satt en frist for å bli enige til 1. juli, men natt til 28. juni ble de enige om å ta en pause og fortsette forhandlingene over sommeren.
• Hvilke yrker skal ha særaldersgrense?
Tar pause i forhandlingene
– Det var for mange uavklarte spørsmål og en rekke saker vi må vurdere nærmere for å komme i mål – derfor ble vi enige om å bruke lengre tid før vi konkluderer, sier LO-nestleder Sissel M. Skoghaug, som har ledet forhandlingene for LO.
Forhandlingene gjelder over 200.000 offentlig ansatte, som i dag har særaldersgrenser. De gjør at de kan gå av med pensjon tidligere enn vanlig pensjonsalder, på grunn av fysiske krav typisk i beredskapsyrker, og særlig tunge yrker. Dette gjelder mange ansatte i Forsvaret, politiet, kommunene, sykehusene og kriminalomsorgen.
Endringene i pensjonssystemet for offentlig ansatte har gjort det nødvendig å tilpasse pensjonssystemet for de med særaldersgrenser. Planen var å bli enige om de nye reglene før sommeren, for så å gå over i en prosess der man skulle vurdere hvilke yrker som skal ha særaldersgrenser i framtida, og hva disse skal være.
Les også: Mange med særaldersgrense kan fint stå lenger i jobb, mener ekspertutvalg
Mål om å bli enig
Prosessen startet tilbake i 2018, da det ble enighet om ny offentlig tjenestepensjon. Den gang var regjeringen og partene enige om at det fortsatt vil være behov for særaldersgrenser, og at framtidens ordning skulle avtales i en senere prosess.
– Den gangen greide vi ikke å bli enige om varige løsninger for alle med slike rettigheter. Det gjorde vi heller ikke i 2020, da vi gjorde et nytt forsøk. Nå er det klare målet å finne nye regler som gir de som av ulike grunner må gå tidligere, mulighet til å gå av med en anstendig pensjon, sier Skoghaug i en pressemelding.
Les også: Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet