JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet i streik

Blindeforbundet er rammet av streiken – dette blir konsekvensene

MINDRE KURS: Fagforbundet tar ut 25 ansatte ved Norges Blindeforbund i streiken i dag. Hardest rammet blir Hurdal syn- og mestringssenter, hvor fem ansatte som jobber med resepsjon, kurs og kjøkken er tatt ut i streik. Bildet viser en kurssituasjon på senteret, med utsikt over Hurdalssjøen.

MINDRE KURS: Fagforbundet tar ut 25 ansatte ved Norges Blindeforbund i streiken i dag. Hardest rammet blir Hurdal syn- og mestringssenter, hvor fem ansatte som jobber med resepsjon, kurs og kjøkken er tatt ut i streik. Bildet viser en kurssituasjon på senteret, med utsikt over Hurdalssjøen.

Norges Blindeforbund

– Vi streiker for at vi ikke skal miste kjøpekraft og gå ned i reallønn, sier hovedtillitsvalgt Mariann Fossum i Norges Blindeforbund.

2023041712094120230417130541

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Vi er klare, og det er streikevilje. Vi er veldig fornøyd med å være med på å sette premissene i lønnsoppgjøret, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Norges Blindeforbund, Mariann Fossum.

Det er første gang Blindeforbundet streiker som en del frontfaget. 25 av Fagforbundets medlemmer i organisasjonen ble mandag morgen klokka 06 tatt ut i streik. Det rammer avdelinger over hele landet, blant annet hovedkontoret, fylkeslag og kurssentrene.

Storstreik i privat sektor – dette betyr streiken for deg som jobber i kommunen

Mariann Fossum, hovedtillitsvalgt i Norges Blindeforbund.

Mariann Fossum, hovedtillitsvalgt i Norges Blindeforbund.

Privat

– Dette er motiverende. Nå tar vi en for laget sammen med veldig mange andre. Vi streiker for at vi ikke skal miste kjøpekraft og gå ned i reallønn, sier Fossum og legger til:

– Helst skulle jeg jo sett at NHO strakk seg litt lenger, slik at streik ikke var nødvendig.

{f1}

Dårligere tilbud for svaksynte og blinde

Streikeuttaket er ifølge Fossum gjort nennsomt, slik at ingen virksomheter innen Blindeforbundet må stenge ned sin virksomhet. Unntaket er noen av fylkeslagene, som bare har en eller to ansatte. Det gjelder Finnmark, Rogaland og Hedmark.

LO klare til å streike så lenge som nødvendig

Men de tre kurs- og mestringssentrene Hurdal, Evenes og Solvik vil opprettholde sin aktivitet, bare med lavere bemanning.

– Det kommer til å bli et dårligere tilbud for kursdeltakere, sier plasstillitsvalgt Mette Lodding ved Hurdal kurs- og mestringssenter, den virksomheten i Norges Blindeforbund med flest medlemmer i streik.

Ansatte som jobber med både kjøkken og resepsjon blir tatt ut, men også pedagoger, slik at kurstilbudet blir svekket.

Kursdeltakerne er svaksynte og blinde fra hele landet, som blant annet lærer å bruke mobil og PC, orientere seg i omgivelsene, lese og skrive og gjøre husarbeid.

De streikende vil ikke møte opp for å markere streiken mandag. Første møte etter streikeutbruddet blir tirsdag morgen.

Blindeforbundet er en klubb under fagforeningen Helse, sosial og velferd Oslo.

ANSATTE I STREIK: Blant annet ansatte i resepsjon, kjøkken og kurs ved Hurdal syn- og mestringssenter streiker fra mandag av. Her fra inngangsområdet.

ANSATTE I STREIK: Blant annet ansatte i resepsjon, kjøkken og kurs ved Hurdal syn- og mestringssenter streiker fra mandag av. Her fra inngangsområdet.

Norges Blindeforbund

Lodding mener det er på sin plass å streike for kravene.

– Jeg mener det er vår tur nå. Vi har vært gjennom mye. Vi på gulvet får minst og er de som må ta støyten, for eksempel under pandemien. Det er på tide at vi får høyere lønn, sier hun.

– De fleste av våre medlemmer er godt innforstått med streiken og synes dette er riktig, sier hun. 

LO og NHO har milliarder på bok – derfor kan en storstreik bli lang

Konkurrerer om førerhunder

Hovedtillitsvalgt Mariann Fossum er også daglig leder for Blindeforbundet Hordaland, ett av fylkeslagene som vil bli rammet av streiken. 

– Jeg har tatt hensyn til at det ikke er nøkkelposisjoner som blir tatt ut i streik. Men det kommer til å merkes. For eksempel vil vi i fylkeslaget Hordaland ikke få tallene fra regnskapsavdelingen, sier hun.

Men hvorfor Blindeforbundet en del av frontfaget, som først og fremst kjennetegnes av bedrifter som konkurrerer i et internasjonalt marked, kan forklares med en liten del av organisasjonen. Oppdrett og utdanning av førerhunder blir nemlig satt ut på anbud.

– Blindeforbundet er en kompleks organisasjon. Dels er vi en interessepolitisk organisasjon. Vi leverer også mestringskurs som er støttet gjennom Helfo og Nav. Og til slutt lærer vi opp førerhunder. Og her er vi i konkurranse med for eksempel Sverige, sier hun.

– En kjip tariffavtale

Tariffavtalen som Blindeforbundet er tilknyttet, NHO 453, samler opp en rekke private og ideelle bedrifter og organisasjoner i ulike bransjer. De aller fleste er private behandlingsinstitusjoner innen barnevern og omsorg. Men også Frelsesarmeen, Blindeforbundet og Aurora Kino i Tromsø.

– Hver gang vi forhandler med arbeidsgiveren Blindeforbundet, forsøker jeg å formidle at det er fare for konflikt når vi er tilknyttet en tariffavtale under NHO, sier Fossum.

Fossum forteller at Blindeforbundet ligger lønnsmessig høyt innenfor avtalen.

– Vi har en av de kjipeste tariffavtalene som er mulig å ha. Det er litt sært, men her er vi og nå skal vi streike for frontfaget. Jeg vet ikke hvem som angrer mest på at vi er en del av denne tariffavtalen, vi eller arbeidsgiver, sier hun med et snev av bergensk galgenhumor.

Lønnsoppgjøret i 2022 endte med et generelt tillegg på minimum 7800 kroner for NHO 453. Blindeforbundet er nettopp ferdige med de lokale forhandlingene etter 2022-oppgjøret. Så må de kaste seg inn i den første streiken i et mellomoppgjør etter krigen.

Det ble under lønnsoppgjøret i fjor nedsatt en arbeidsgruppe som skal utarbeide en egen avtale kun for de som driver med sosiale tjenester. De skal være ferdig med sitt arbeid neste år. 

Her blir de ansatte i Norges blindeforbund tatt ut i streik

Disse avdelingene i Norges blindeforbund blir rammet av streiken. Tallet viser antall medlemmer som blir tatt ut i første streikeuttak, i dag mandag. Ytterligere en person ved Solvik syn- og mestringssenter kan bli tatt ut i det andre streikeuttaket førstkommende fredag.

Hurdal syn- og mestringssenter 5

Solvik syn- og mestringssenter 3

Evenes syn- og mestringssenter 2

Hovedkontoret 5

Hordaland Fylkeslag 3

Trøndelag Fylkeslag 3

Hedmark fylkeslag 2

Finnmark fylkeslag 1

Vest-Agder Fylkeslag 1

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy