JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Blir det streik? Kommunene kan bli hardt rammet i morgen

Se hvor Fagforbundets medlemmer kan bli tatt ut

Helsefagarbeidere er ern av de store gruppene som er omfattet av KS-oppgjøret.

Helsefagarbeidere er ern av de store gruppene som er omfattet av KS-oppgjøret.

Frøydis Falch Urbye

I helga startet innspurten i meklingen for kommuneansatte, statsansatte og ansatte i Oslo kommune. Hvis den bryter sammen ved midnatt kan godt over 10.000 offentlig ansatte være i streik fra i morgen.

2022052014170020220523123413

per.flakstad@fagbladet.no

Opp mot 500.000 arbeidstakere er omfattet av de tre store oppgjørene i offentlig sektor som all har en frist til midnatt natt til tirsdag på å bli enige om en anbefalt løsning.

Her kan du se hvor Fagforbundet har tatt ut medlemmer i første streikeuttak

Fagforbundet har i første fase tatt ut medlemmer som hovedsakelig arbeider i administrasjon, tekniske tjenester og renhold i kommunene. Til sammen 8537 ansatte er tatt ut i streik.

Ingen frisørstreik. Dette ble partene enige om

Unio Kommune rammer Bergen i sitt første streikeuttak som omfatter 527 medlemmer. YS Kommune har varslet at de vil ta ut 447 medlemmer i åtte kommuner og to fylker i streik.

I staten har LO Stat varslet at drøyt 1000 medlemmer ut i streik, i første rekke i Oslo. Unio har varslet plassfratredelse for 850 medlemmer, mens Akademikerne vil ta ut drøyt 1350 medlemmer.

Riksmekleren har seks meklere i sving på tre forskjellige steder i Oslo i meklingen som starter i helga.

Enige om pensjon, ingen streik i kultursektoren

Ikke større forskjeller på kommuneansatte

– Det er i særdeleshet de med lave lønninger som merker at dagligvarer, strøm, boliglån og drivstoff har blitt dyrere i det siste. Vi krever reallønnsøkning, og det betyr at vi må ha en fordeling av lønnspotten som ikke bidrar til større forskjeller mellom kommuneansatte. Vi legger til grunn for vårt krav at man følger den økonomiske rammen fra frontfaget og også tar hensyn til etterslepet som offentlig sektor fikk i forrige oppgjør, sier Fagforbundets leder Mette Nord som er forhandlingsleder i LO Kommune og leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.

– Vi må få innfridd våre krav om reallønnsvekst for de høyt utdannede i det offentlige og et skoletillegg. Spesielt lærerne har hatt en altfor dårlig lønnsutvikling over lang tid, påpeker Unio Kommunes forhandlingsleder Steffen Handal til NTB.

En økonomisk ramme på 3,7 prosent betyr ikke at du har fått 3,7 prosent høyere lønn

Vil merke det i kommunene

Fagforbundet har tatt ut medlemmer i første fase som i hovedsak arbeider i administrasjon, tekniske tjenester og renhold i kommunene. En eventuell konflikt vil ramme hele kommunesektoren. I tillegg vil Oslo, som er et eget tariffområde, bli rammet med et eget uttak. Der har Fagforbundet tatt ut drøyt 1300 medlemmer i første fase. I tillegg vil de andre forbundene i LO Kommune Oslo – FO, SL og Creo – ta ut 81 medlemmer. Unio vil ta ut 82, YS Oslo 51 og Akademikerne 147.

Her kan du se hvor Fagforbundet har tatt ut medlemmer i Oslo

Det er i kommunene at innbyggerne kommer til å merke streiken mest. Oppgjøret mellom de ansatte og kommunene interesseorganisasjon KS omfatter rundt 400.000 arbeidstakere fordelt på en rekke kommunale virksomheter over hele landet. Oslo kommune er et eget tariffområde, men en streik her vil ha samme omtrent virkning som i de øvrige kommunene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy