JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjør:

En økonomisk ramme på 3,7 prosent betyr ikke at du har fått 3,7 prosent høyere lønn

Dette er forskjellen på kronetillegg og prosenttillegg

Per Flakstad

Økonomisk ramme og lønnstillegg er ikke det samme. Et resultat på for eksempel 3,7 prosent betyr heller ikke at du har fått et prosenttillegg.

2022050914274720220509150517

per.flakstad@fagbladet.no

Vi er midt inne i en hektisk tid med lønnsforhandlinger, resultater, brudd og meklinger. Noen begreper som overheng, tarifftillegg, prosenttillegg og kronetillegg går igjen når vi snakker om oppgjørene.

Brudd i lønnsforhandlingene for kommuneansatte

Brudd og fare for streik også i Oslo

Mange av begrepene som brukes i et lønnsoppgjør kan være forvirrende. Det for eksempel er lett å tenke seg at du som ansatt har fått et prosenttillegg når resultatet i et lønnsoppgjør omtales med at det har fått en ramme på for eksempel 3,7 prosent som i industrioppgjøret i april. Dette er det såkalte frontfagsoppgjøret for den konkurranseutsatte industrien som skal være normgivende for de andre oppgjørene.

Overheng og glidning: Så mye penger har du allerede fått

Økonomisk ramme er ikke det samme som lønnstillegg

Det ble brudd i oppgjøret for kommunene, staten og Oslo kommune i slutten av april, og meklingsinnspurten er 21. til 23. mai. Hvis resultatet av de meklingene får en ramme på 3,7 prosent, betyr det at du som ansatt får 3,7 prosent mer i lønn?

Svaret er nei.

En lønnsramme sier noe om hvor mye den totale gjennomsnittslønnen øker fra et år til det neste. Blant annet skal overheng, glidning og andre lønnskostnader, som for eksempel økt ulempetillegg, regnes inn i rammen. Den kan derfor ikke sammenliknes med lønnstillegget for den enkelte ansatte.

Innenfor en avtalt ramme på for eksempel 3,7 prosent kan de ansatte godt få kronetillegg. Både i Oslo og i oppgjørene for de øvrige kommunene har det ofte blitt gitt et generelt kronetillegg i tillegg til at minstelønnssatsene for utdanningsgrupper og på lønnstabellen (Oslo) har blitt økt med et kronetillegg.

Dette er den nye lønna til ansatte i to Bring-selskap

Dette er forskjellen på kronetillegg og prosenttillegg:

Et kronetillegg er et konkret tillegg i lønnen på et bestemt beløp mens et prosenttillegg gis som en avtalt prosentandel av den lønnen du har. Fagforbundet ønsker i størst mulig grad kronetillegg siden dette gir størst uttelling for dem med lavest lønn. Et tillegg på 2 kroner betyr 2 prosent hvis du har en timelønn på 100 kroner, mens det utgjør én prosent hvis du har en timelønn på 200 kroner. Hvis alle fikk 2 prosent ville de med 100 kroner få et tillegg på 2 kroner, mens de med 200 kroner ville få 4.

Kort oppsummert reduserer kronetillegg lønnsforskjellene mens prosenttillegg øker dem.

Ble enige på overtid. Ingen busstreik

Uravstemning

Når det er hovedoppgjør, som i år, går resultatene til uravstemning blant medlemmene. Etter det forrige hovedoppgjøret, som endte med et lavt lønnstillegg i kommuneoppgjøret på grunn av koronapandemien, var mange medlemmer i harnisk fordi de trodde at de ble holdt utenfor en uravstemning.

Etterpå viste det seg at de ikke var ansatt i kommunene, og følgelig ikke hadde stemmerett i akkurat dette oppgjøret.

Hvem er det som har stemmerett ved en uravstemning:

Det er bare de medlemmene som er omfattet av en bestemt tariffavtale som har stemmerett i en uravstemning. Hvis du for eksempel jobber i Oslo kommune, har du ikke stemmerett i oppgjøret for ansatte i de andre kommunene siden hovedstaden er et eget tariffområde med egen tariffavtale. Du skal i stedet stemme over oppgjøret i Oslo.

For å få muligheten til å stemme må du sørge for at du er registrert med riktig telefonnummer i forbundets medlemsregister. Hvis du har reservert deg mot for eksempel tilbud om forsikringer og liknende fra forbundet på SMS, må du oppheve denne i perioden for uravstemning. Ellers har ikke forbundet mulighet til å sende deg stemmeinformasjon. Du kan oppheve reservasjonen i Fagforbundets nye medlemsapp som du finner på AppStore eller Play. Etter at du har stemt, kan du reservere deg igjen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy