Brann- og redningsmannskapene står på døgnet rundt
Brannsjefens egen mor måtte evakueres: – Dette er ekstraordinært. Det er for historiebøkene
Ingen kom til skade i dette jordskredet i Bagn. Fremdeles er brann- og redningsmannskapene i høy beredskap i området.
Cornelius Poppe / NTB
– Liv har stått i fare. I aller høyeste grad, sier brannsjefen, som opplevde at også hennes egen mor måtte evakueres fra vannmassene.
ola.tommeras@fagbladet.no
De siste to døgn har de 107 ansatte ved de ni brannstasjonene i Valdres brann- og redningstjeneste IKS vært i høyeste beredskap for å trygge befolkningen. Utrykningene har kommet på løpende bånd. Prognosene tilsier at de må holde ut to dager til.
Toppen er ennå ikke nådd, ifølge meteorologene.
– Liv har vært i fare i aller høyeste grad, men vi har ikke registrert noen skadet. Ingen omkomne. Det er vi veldig glade for, men det er fortsatt kritisk, sier brannsjef Laila Lien Østgård i Valdres brann- og redningstjeneste til Fagbladet.
• Støre: – Når ekstremværet gir seg, skal vannet videre
Fortsetter og fortsetter
– Det har vært flere jord- og steinskred ved bebyggelse, to tilfeller der bebyggelse enten har vært truet eller tatt med av skredet. Flere evakueringer og vassdrag som fortsatt stiger, sier brannsjef Laila Lien Østgård.
Det er fremdeles stor vannføring i elva Begna ved Bagn i Valdres under ekstremværet.
Cornelius Poppe / NTB
Samtidig som hun får tid til noen minutter på Fagbladet, blir store deler av bygda Aurdal evakuert. Om to timer skal det gå ras i Gudbrandsdalen. I Vestre og Østre Toten er mannskapet også i full beredskap. Brannvesenene i Øvre og Nedre Romerike har akkurat gjennomført to intense døgn, men ser nå mot normaldrift.
I likhet med andre rammede områder har Valdres stadig mistet veiforbindelser.
– I morges var Fagernes i praksis isolert. E16 var stengt i begge retninger. Vi holder et våkent øye med hvor det er mulig å komme fram og hvilke alternative veier vi kan bruke, sier brannsjefen.
• Hjelp, jeg kommer meg ikke på jobb! Slik er reglene under ekstremvær
Tungt å rykke ut i egen bygd
Alle i beredskap i Valdres brann- og redningstjeneste er deltidsmannskap. Det vil si at de har ordinære jobber, men rykker ut ved behov.
– De er veldig engasjerte og vil gjøre en innsats for å trygge bygda. Men det er veldig tungt med slike utrykninger i egen bygd. Spesielt de første minuttene etter varsling, minuttene før vi har oversikt. Hvilket hus er tatt av skredet, hvem er det ikke gjort rede for? Det kan dreie seg om kamerater eller familie av mannskapet selv. Derfor har vi fokus på «defusing» mellom oppdragene, sier Lien Østgård. (defusing er første trinn i debrifing, der mannskapet snakker rett fra levra om opplevelsene. Journ.anm.)
– Slike hendelser kommer tett innpå her, fastslår hun. Selv opplevde hun at hennes egen mor ble evakuert fra vannmassene.
• Gjerdrum-skredet: Utrykningsledelsen måtte beordre redningsarbeidere til å ta pauser
Får bistand
– Vi er i en krisesituasjon av nasjonale dimensjoner. Vi trenger hjelp av storsamfunnet. Dagen i dag avgjør om dette går bra eller ikke, skrev fylkesordfører Aud Hove i Innlandet fylke i en pressemelding i formiddag.
Da var rundt 600 mennesker evakuert i fylket hennes. Vannmengdene i vassdragene gjennom Gudbrandsdalen var faretruende. Da Fagbladet noe senere snakket med andre brannvesen i regionen, kom utkall på skred i Gudbrandsdalen.
– I Valdres har bistanden vært veldig god. Sivilforsvaret stilte med 90 personer på det meste. Nedre Romerike brann- og redningsvesen kom med USAR-team (Urban search and rescue), men alle ble gjort rede for før søk ble satt i gang. Det gir en god følelse å oppleve at ressursene kommer når vi trenger dem, sier Lien Østgård.
• Therese var alene på vakt på sykehjemmet da skredet gikk
Bånn gass i to dager
– Det har vært bånn gass sammenhengende, sier innsatsleder Kenneth Wangen ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR). Der måtte de ganske snart avvise å bistå boligeiere med å pumpe vann ut av kjellere og konsentrere innsatsen om de mest presserende oppgavene.
Fra midnatt natt til tirsdag og til onsdag morgen hadde NRBR 28 oppdrag tilknyttet været. To av disse var store og alvorlige.
Tirsdag ettermiddag evakuerte mannskapet innbyggere fra Frogner i Lillestrøm kommune med båt. Hele grenda Asak i samme kommune er fortsatt isolert etter at elva Leira gikk over sine bredder og stengte veien.
– NRBR har helt siden denne hendelsen oppsto tilpasset beredskapen for den isolerte befolkningen i dette området, blant annet gjennom bruk av alternativ adkomstvei og fremskutt lagring av materiell. I dag jobbes det med å utbedre den alternative veiaksen ytterligere, slik at også tyngre kjøretøy kan komme frem, forklarer informasjonsleder Linda Stuvland ved NRBR.
Forsterket bemanning
Stuvland opplyser at NRBR allerede søndag kveld begynte å planlegge for ekstremværet som var meldt. Mandag ble det satt felles stab med Øvre Romerike Brannvesen (ØRB). Bemanningen i begge brannvesen ble forsterket, muligheten for ekstramannskap, USAR-kompetanse og dronepilot ble kartlagt.
Fra Øvre Romerike Brannvesen meldes det om totalt 15 oppdrag tilknyttet uværet Hans, inklusiv evakueringer og dyreredninger.
– Det må også påpekes av våre deltidsstasjoner i Nannestad og Hurdal har mannskapene stått på døgnet rundt siden mandag. Her er det lagt ned en betydelig innsats for å verne om bebyggelse, infrastruktur og verdier, forteller kommunikasjonsleder Inger Thomessen.