JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byrådet i Bergen vil avvikle avtalen med vikarbyrå

Byrådet går inn for å avvikle fritt brukervalg i hjemmesykepleien

MISTER MARKED: Orange Helse ekspanderte kraftig, men mister marked når flere kommuner nå velger egenregi.

MISTER MARKED: Orange Helse ekspanderte kraftig, men mister marked når flere kommuner nå velger egenregi.

Ola Tømmerås

I dag bestemmer byrådet i Bergen seg for om de vil fortsettet samarbeide med vikarbyrået Orange Helse innen hjemmesykepleien.

2016051214181220230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Fra høsten vil byrådet i Bergen avskaffe fritt brukervalg for pasienter i hjemmesykepleien i kommune. I dag behandler byrådet saken, og konsekvensen kan bli at vikarbyrået Orange Helse ikke får fortsette å levere tjenester til kommunen.

Fra før av har Orange Helse mistet kontrakten de hadde med helseforetakene, og nylig valgte også Oslo kommune å avslutte samarbeidet.

Les også: • Forsto ikke norsk, ga feil medisin (ekstern artikkel)

Flere avsluttede kontrakter

• Oslo kommune har avsluttet sin kontrakt med Orange Helse etter det som hevdes å være vesentlig mislighold av kontrakten.

• De fem kommunene i Gjøvik, Toten og Land-regionen har hatt en rammeavtale for helsevikarer fra Orange Helse. De mener Orange Helse har brutt kontrakten, blant annet ved at sykepleiernes språkkunnskaper ikke var gode nok og avsluttet kontrakten.

• Orange helse har selv avsluttet kontrakten med Ålesund kommune, fordi de ikke tjente nok.

• Odda kommune sluttet også å bruke Orange Helse etter opplysninger om feilmedisinering på grunn av dårlig norsk, feilkompetanse og arbeidskontrakter som ikke kunne dokumenteres.

• Bente Hedum, rådmann i Moss, varsler at kommunen vil gå gjennom sin avtale med Orange helse.

– Veldig trist

Eier og administrerende direktør i Orange Helse, Nils Paulsen, mener det er en trist dag.

– Dette er trist for de eldre og pleietrengende i Bergen som er godt fornøyd med tjenestene vi leverer. Denne beslutningen påvirker tusenvis av mennesker, både brukere og pårørende, skriver Paulsen i en kommentar til Fagbladet.

– Hvilken betydning kan byrådens vedtak få for Orange Helse?

– Våre ansatte har bygget opp et godt alternativ til den kommunale tjenesten. Selvfølgelig blir man usikker på egen fremtid når kommunen gjør grep grunnet politisk overbevisning og ikke utfra et kvalitetshensyn, kommenterer Paulsen.

Orange Helse har lagt ut følgende melding på sin egen Facebook-side

Lettet

Sara Bell, Leder i Fagforbundet Bergen, er lettet over at byrådet i Bergen vil fremme forslag på torsdag om å avslutte kontrakten med Orange Helse innen hjemmesykepleie.

– Dette handler om byrådsskiftet. Det er en helt annen tone nå. Jeg opplever at de tingene vi påpeker blir tatt på alvor.

Bell forteller at de har hatt et tett faglig/politisk samarbeid med Arbeiderpartiet siden slutten av 2013.

– Det har hjulpet veldig. Ting skjer ikke bare av seg selv. Det er godt når noen stoler på den virkelighetsbeskrivelsen vi gir.

Kravene er brutt

Bell peker på at en rapport utarbeidet av Deloitte viser at Orange Helse har brutt flere av kravene i rammeavtalen med Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS).

Les også: • Vikarbyrå vurderer søksmål mot forskningsstiftelse

– Jeg håper det er en bølge nå. Det er vanskelig når skattepengene går til useriøse aktører.

• Følg Fagbladet på Facebook og få nyhetsbrevet vårt

Økonomiske grunner

Fagforeningslederen er ikke overrasket over at det er økonomiske grunner bak byrådets avgjørelse.

Offentlig sektor har ikke kontroll over hva som skjer. Kommunene har ikke utviklet et system som fanger opp komplekse selskapsstrukturer.

Fagforbundet er kritiske til at offentlig sektor benytter private selskap som leverandør av velferdstjenester. Hvis kommunen skulle videreført kontrakten ville det betydd økte utgifter fordi kommunen bruker mye ressurser på å følge opp avtalen.

Fagforbundet Bergen har jobbet med denne saken i lang tid, og Sara Bell ba allerede i november 2014 det forrige byrådet bryte med selskapet.

Kommunene skal ha ansvaret

Helsebyråd i Bergen, Rebekka Ljosland, ønsker at kommunen alene skal ha ansvaret for hjemmesykepleien.

– Vi bruker mye ressurser på å følge opp avtalen med Orange Helse, og en eventuell videreføring av avtalen ville også krevd økte ressurser, sier helsebyråd Rebekka Ljosland til BA.

Fritt brukervalg videreføres innen hjemmehjelp og brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy