JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det er brudd mellom partene i lønnsoppgjøret

– Forhandlingene går ikke raskt nok framover, sier Jørn Eggum etter forhandlingsbruddet.

– Forhandlingene går ikke raskt nok framover, sier Jørn Eggum etter forhandlingsbruddet.

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundet har brutt forhandlingene om årets lønnsoppgjør med Norsk Industri. Dermed må partene møte hos Riksmekleren.

2022031513263420220316101002

– Forhandlingene går ikke raskt nok framover. Vi trenger mer struktur i arbeidet og noen som borrer i kravene våre. Derfor er det på tide å ta dette videre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

– Når arbeidsgiver ikke er villig til å imøtekomme våre krav, har vi behov for Riksmeklerens hjelp for å komme videre, sier Eggum.

Lønnsforhandlingene gikk i gang onsdag i forrige uke da Fellesforbundet og Norsk Industri overrakte hverandre sine krav.

Vurderer å bryte med LO: – Vi skal pushe på

Mens Fellesforbundet krever økt kjøpekraft til sine medlemmer etter to magre år, maner Norsk Industri til varsomhet. Bakteppet er krigen i Ukraina, som driver prisene i landet oppover.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) la forrige uke fram en oppdatert prognose for hvor mye prisene vil stige i Norge år. Der ble prisveksten oppjustert fra 2,6 til 3,3 prosent.

Årets lønnsoppgjør er et såkalt hovedoppgjør, altså forhandles det både om lønn og andre rettigheter.

Først ut er Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri, som utgjør det såkalte frontfaget. I praksis betyr det at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammen for etterfølgende oppgjør.

Fellesforbundet og Norsk Industri møttes hos Riksmekleren tirsdag ettermiddag for å planlegge frivillig mekling etter at det ble klart at det var brudd i frontfagsforhandlingene. Med på møtet var meklerne Mats Ruland og Hilde Lund.

Unio vil ha mer til sine: – Offentlig sektor må få bedre lønnsoppgjør enn frontfaget

– Fellesforbundet varslet brudd i forhandlingene. Det er flere årsaker til det. Det er usikre tider og vi trenger en stødig hånd med oss, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum, som understreker at de fleste sakene er vanskelige.

På spørsmål om hva som er de vanskelige punktene, svarer Eggum:

– Er det noen punkter som er enkle da? Det meste er vanskelig, men vi har ikke begynt der at vi bryner oss det økonomiske bildet. Det er noe vi må gjøre når vi ser helheten i oppgjøret.

LO-topper legger planer for lønnsoppgjøret: – Vi er alltid klare til å gå ut i krig

Strekke seg langt

Partene går nå inn en fase med frivillig mekling hos Riksmekleren. Dersom partene ikke blir enige, går det over til tvungen mekling fra 28. mars.

Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri tror begge parter vil strekke seg langt for å komme til enighet.

– Vi har brukt tiden veldig effektivt til nå og boret i hverandres krav og motkrav. Er på det punktet nå at vi forstår hverandres krav. Vi er enig om hva vi er enige om og hva vi er uenige om, sier han.

Vanskelig oppgjør

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at partene har jobbet godt inn i meklingen, men tror det blir et vanskelig oppgjør.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at partene har jobbet godt inn i meklingen, men tror det blir et vanskelig oppgjør.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at partene har jobbet godt inn i meklingen, men tror det blir et vanskelig oppgjør.

Leif Martin Kirknes

– De to foregående oppgjørene har også vært krevende. Det har vært en krevende tid med stor usikkerhet. Mange næringer har vært hardt rammet av pandemien, mange har vært permitterte. Det svinger veldig og er store forskjeller i samfunnet, det gjør det vanskelig å finne gode løsninger.

– Ikke rask nok fremgang

Bruddet mellom partene ble kjent ved 13-tiden tirsdag, og det ble av Fellesforbundets leder Jørn Eggum begrunnet med at forhandlingene ikke gikk raskt nok fremover, og at arbeidsgiversiden ikke var villige til å imøtekomme kravene fra arbeidstakerne

Også Parat brøt tirsdag forhandlingene med Norsk Industri. Partene møtes hos Riksmekleren senere tirsdag. Meklingsfrist er 31. mars.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy