JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er Atos (ett år og ti måneder). Om få dager snuser han opp miner i verdens største minefelt

KLAR: Atos ble født 27. juli, et halvår før Russlands fulle invasjon av Ukraina. Kremen av kremen i sitt valpekull.

KLAR: Atos ble født 27. juli, et halvår før Russlands fulle invasjon av Ukraina. Kremen av kremen i sitt valpekull.

Norsk Folkehjelp

I Ukraina står 14 belgiske fårehunder klare til innsats. De utgjør kremen av kremen i sine valpekull. Utvalgt og trenet siden fødsel. Nå skal de redde liv i ei krigssone.

2023052508585520230526142859

ola.tommeras@fagbladet.no

Atos og hans 13 firbeinte kolleger ankom nylig fra Norsk Folkehjelps globale base for minehunder i Sarajevo. De er nå under trening i et nyopprettede treningssenter i byen Romny i Sumy distrikt.

BESTÅTT: 14 hunder som har gjennomgått de mange trange nåløyene for å bli minehund.

BESTÅTT: 14 hunder som har gjennomgått de mange trange nåløyene for å bli minehund.

Adnan Bubalo/Norsk Folkehjelp

Snart skal Atos gjøre innsats i Mykolaiv distrikt. Her har kampene vært intense. Det er kort vei til frontlinjen i Kherson. Området er sterkt påvirket av miner og udetonert ammunisjon etter intense kamper.

Det haster å få sikret jorder og sivil infrastruktur. Avlinger venter. Norsk Folkehjelp håper å være i gang i løpet av juni måned.

Lærer elever om eksplosiver: – Tre regler for å overleve

Sikrer jordbruk

– Vårt hovedområde er nå Mykolaiv. Her skal vi sikre jordbruksområder, som er avgjørende for lokal og global matsikkerhet, opplyser seksjonsleder i Norsk Folkehjelp, Christian Illman.

– Med stor sannsynlighet vil Ukraina bli det største landet for Norsk Folkehjelp når det gjelder rydding av eksplosiver i uoverskuelig fremtid, sier han.

I dag er Ukraina verdens største minefelt. Anslagene over landområder med miner og udetonerte eksplosiver varierer fra 130.000 til 160.000 kvadratkilometer. Det vil si et område minst dobbelt så stort som Danmark.

Ivanna (36) tar vare på dem som var for dårlig til beins til å flykte

Kartlegger enorme områder

Utover våren har Norsk Folkehjelp gjort kartleggingsarbeid i Sumy og Mykolaiv distrikter. De har bidratt med opplæringsstøtte til minefjerningsorganisasjonent Ukrainian Deminers Association og lært opp sivile i hvordan å opptre ved møte med eksplosiver.

Seks av det 14 hunder store teamet skal i tjeneste for Det ukrainske direktoratet for sivil beredskap (SESU), åtte hunder skal jobbe med Norsk Folkehjelps egne ryddelag.

Fredsprisvinneren kjemper for demokrati mens krigen raser

Andre generasjon minehund

Atos ble født 27. juli 2021, om lag et halvår før Russland invaderte Ukraina med full styrke. Han er valp i et kull av mor Nirvana og far Jerko, som har tjenestegjort som minesøkshund for det bosniske militæret.

– Første utsilingen av hundene skjer allerede etter ti uker. Da går valpene som er egnet videre. Etter 15 måneder er de opplært, får Fagbladet opplyst fra Atos trener Vedran Vezilic.

Vezilic har fulgt hundene fra Sarajevo til Ukraina og er nå teknisk rådgiver for Norsk Folkehjelp i Ukraina.

– Det er trolig ingen tjenestehunder som gjennomgår så lang utdanning som minehundene, sier Illman.

Brann- og redningsmenn redder liv under angrep av droner

En av de beste

Minehundene er av rasen belgisk fårehund, også kalt malinois. Den beskrives som en vennlig, tøff og hardt arbeidende rase med stor jaktlyst og høy motivasjon for å jobbe. 

– Malinois har linjer som er avlet frem for arbeid og er brukt mer som tjenestehunder enn familiehunder. De er anerkjent som et av de beste i verden i sitt slag. De som blir godkjent, sendes ut på oppdrag for en minefri verden, opplyser Illman.

Nærmere frontlinjen

Norsk Folkehjelp innledet arbeidet i februar med å kartlegge Sumy region, som ble frigjort under offensiven i fjor høst. Nå er hovedtyngden på Mykolaiv region, som ligger nærmere fronten i Kherson. Her har det vært intensive kampen i fjor.

Per mars 2023 hadde Norsk Folkehjelp kartlagt over 360.000 kvadratmeter.

–Kartlegging er en stadig viktigere del av det å fjerne eksplosiver. Det handler om tilegne seg så mye kunnskap som mulig om hva som har skjedd i området, hva skjedde under krigføringen, hva vet de krigende partene, hva vet de lokale? Med kunnskap unngår vi å bruke tid på områder som sannsynligvis ikke er kontaminert, og kan konsentrere oss om de steder det er størst sannsynlighet å finne eksplosiver, forklarer Illman.

Minerydding i Ukraina

Norsk Folkehjelp er verdensledende i minerydding ved bruk av hunder. De var ikke representert i Ukraina da fullskala krig startet i februar i fjor, men har bygd opp en lokal organisasjon i vinter. Nå har organisasjonen 48 ansatte hvorav 30 er mineryddere. Det er ventet å øke raskt. Ukraina blir trolig hovedlandet for organisasjonen i uoverskuelig framtid. Et område dobbelt så stort som Danmark er belagt med miner og udetonerte eksplosiver.

De er anerkjent som et av de beste i verden i sitt slag.

Seksjonsleder i Norsk Folkehjelp, Christian Illman.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy