KLAR: Atos ble født 27. juli, et halvår før Russlands fulle invasjon av Ukraina. Kremen av kremen i sitt valpekull.
Norsk Folkehjelp
ola.tommeras@fagbladet.no
Atos og hans 13 firbeinte kolleger ankom nylig fra Norsk Folkehjelps globale base for minehunder i Sarajevo. De er nå under trening i et nyopprettede treningssenter i byen Romny i Sumy distrikt.
BESTÅTT: 14 hunder som har gjennomgått de mange trange nåløyene for å bli minehund.
Adnan Bubalo/Norsk Folkehjelp
Snart skal Atos gjøre innsats i Mykolaiv distrikt. Her har kampene vært intense. Det er kort vei til frontlinjen i Kherson. Området er sterkt påvirket av miner og udetonert ammunisjon etter intense kamper.
Det haster å få sikret jorder og sivil infrastruktur. Avlinger venter. Norsk Folkehjelp håper å være i gang i løpet av juni måned.
• Lærer elever om eksplosiver: – Tre regler for å overleve
Sikrer jordbruk
– Vårt hovedområde er nå Mykolaiv. Her skal vi sikre jordbruksområder, som er avgjørende for lokal og global matsikkerhet, opplyser seksjonsleder i Norsk Folkehjelp, Christian Illman.
– Med stor sannsynlighet vil Ukraina bli det største landet for Norsk Folkehjelp når det gjelder rydding av eksplosiver i uoverskuelig fremtid, sier han.
I dag er Ukraina verdens største minefelt. Anslagene over landområder med miner og udetonerte eksplosiver varierer fra 130.000 til 160.000 kvadratkilometer. Det vil si et område minst dobbelt så stort som Danmark.
• Ivanna (36) tar vare på dem som var for dårlig til beins til å flykte
Kartlegger enorme områder
Utover våren har Norsk Folkehjelp gjort kartleggingsarbeid i Sumy og Mykolaiv distrikter. De har bidratt med opplæringsstøtte til minefjerningsorganisasjonent Ukrainian Deminers Association og lært opp sivile i hvordan å opptre ved møte med eksplosiver.
Seks av det 14 hunder store teamet skal i tjeneste for Det ukrainske direktoratet for sivil beredskap (SESU), åtte hunder skal jobbe med Norsk Folkehjelps egne ryddelag.
• Fredsprisvinneren kjemper for demokrati mens krigen raser
Andre generasjon minehund
Atos ble født 27. juli 2021, om lag et halvår før Russland invaderte Ukraina med full styrke. Han er valp i et kull av mor Nirvana og far Jerko, som har tjenestegjort som minesøkshund for det bosniske militæret.
– Første utsilingen av hundene skjer allerede etter ti uker. Da går valpene som er egnet videre. Etter 15 måneder er de opplært, får Fagbladet opplyst fra Atos trener Vedran Vezilic.
Vezilic har fulgt hundene fra Sarajevo til Ukraina og er nå teknisk rådgiver for Norsk Folkehjelp i Ukraina.
– Det er trolig ingen tjenestehunder som gjennomgår så lang utdanning som minehundene, sier Illman.
• Brann- og redningsmenn redder liv under angrep av droner
En av de beste
Minehundene er av rasen belgisk fårehund, også kalt malinois. Den beskrives som en vennlig, tøff og hardt arbeidende rase med stor jaktlyst og høy motivasjon for å jobbe.
– Malinois har linjer som er avlet frem for arbeid og er brukt mer som tjenestehunder enn familiehunder. De er anerkjent som et av de beste i verden i sitt slag. De som blir godkjent, sendes ut på oppdrag for en minefri verden, opplyser Illman.
Nærmere frontlinjen
Norsk Folkehjelp innledet arbeidet i februar med å kartlegge Sumy region, som ble frigjort under offensiven i fjor høst. Nå er hovedtyngden på Mykolaiv region, som ligger nærmere fronten i Kherson. Her har det vært intensive kampen i fjor.
Per mars 2023 hadde Norsk Folkehjelp kartlagt over 360.000 kvadratmeter.
–Kartlegging er en stadig viktigere del av det å fjerne eksplosiver. Det handler om tilegne seg så mye kunnskap som mulig om hva som har skjedd i området, hva skjedde under krigføringen, hva vet de krigende partene, hva vet de lokale? Med kunnskap unngår vi å bruke tid på områder som sannsynligvis ikke er kontaminert, og kan konsentrere oss om de steder det er størst sannsynlighet å finne eksplosiver, forklarer Illman.
Minerydding i Ukraina
Norsk Folkehjelp er verdensledende i minerydding ved bruk av hunder. De var ikke representert i Ukraina da fullskala krig startet i februar i fjor, men har bygd opp en lokal organisasjon i vinter. Nå har organisasjonen 48 ansatte hvorav 30 er mineryddere. Det er ventet å øke raskt. Ukraina blir trolig hovedlandet for organisasjonen i uoverskuelig framtid. Et område dobbelt så stort som Danmark er belagt med miner og udetonerte eksplosiver.
De er anerkjent som et av de beste i verden i sitt slag.
Seksjonsleder i Norsk Folkehjelp, Christian Illman.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox