Mette Nord: – Dette er et sterkt lag
KALRE: Den nye regjeringen ble presentert på Slottsplassen tirsdag.
Lise Åserud / NTB
Jens Stoltenberg (Ap) gjør comeback i norsk politikk som finansminister. I tillegg kommer flere nye Ap-politikere inn i regjering.
hennika.lillo-stenberg@fagbladet.no
– Her er det noen nye ansikter, noen kjente og noen veldig kjente ansikt, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han kom ut på Slottsplassen i Oslo tirsdag formiddag sammen med sitt nye regjerings-lag.
Den nye regjeringen ble utnevnt av kong Harald i et ekstraordinært statsråd like før.
– I sum er dette et lag som er klar til å ta fatt på å styre Norge i en krevende, utsatt tid. De er valgt for å kunne ta den oppgaven. Vi er på jobb for Norge, sa Støre.
Nytt lag
Åtte nye statsråder går inn i den nye mindretallsregjeringen fra Arbeiderpartiet for å erstatte Senterparti-statsrådene som går ut.
KJENT FJES: Jens Stoltenberg blir ny finansminister.
Lise Åserud / NTB
Dette er de nye statsrådene:
* Tidligere statsminister, finansminister og generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg (65), blir finansminister.
* Tidligere fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (55) , blir forsvarsminister. Han var i fjor høst vikar for klima- og miljøministeren.
* Dommer og tidligere statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen (54) , blir ny justisminister.
* Avtroppende partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng (50), blir ny kommunalminister.
* Stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (36) blir ny landbruks- og matminister.
* Stortingsrepresentant Lene Vågslid (38) blir ny barne- og familieminister.
* Tidligere leder i miljøstiftelsen Zero, Sigrun Gjerløw Aasland (46) , blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Hun var fram til utnevnelsen statssekretær i Klima- og miljødepartementet.
* Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (39) blir ny utviklingsminister.
Nord fortsette valgkampstøtten til Sp.
Fortsetter som før
De øvrige regjeringsmedlemmene fra Arbeiderpartiet fortsetter i sine posisjoner, deriblant de to nestlederne Jan Christian Vestre som helse- og omsorgsminister og Tonje Brenna som arbeids- og inkluderingsminister.
FORTSETTER: Tonje Brenna fortsetters om arbeids- og inkluderingsminister.
Lise Åserud / NTB
De nye statsrådene tar over kontorene fra de avtroppende Senterparti-statsrådene i nøkkeloverrekkelser senere tirsdag.
Årsaken til regjeringsbruddet med Senterpartiet (Sp) skyldtes en uenighet om å innføre tre nye direktiver fra EUs energipakke. Like etter at Sp trakk seg, la Ap-regjeringen fram en ny strømpakke.Der foreslår de blant annet fastpris på 40 øre per kilowattime (kWh) for hele landet.
Får støtte fra fagbevegelsen
– Det er bra for Norge og Fagforbundets medlemmer at vi i ei krevende tid får inn solide og erfarne statsråder i regjeringa. Dette er et sterkt lag, sier leder Mette Nord i Fagforbundet, i en pressemelding.
Hun har stor tillit til at Stoltenberg som finansminister kan bidra til å trygge norsk økonomi og at vanlige arbeidsfolk får økt kjøpekraft i tida framover.
Nord har også store forventninger til den nye kommunalministeren, som blir øverste «sjef» for alle Fagforbundets medlemmer som jobber i kommunene og fylkeskommunene.
FORNØYD: Mette Nord sier at hun er godt fornøyd med den nye regjeringen.
Kathrine Geard
– Kjersti Stenseng har svært god innsikt i kommunenes utfordringer og det vi i Fagforbundet er opptatt av. Våre medlemmer i helsevesenet, barnehager og skoler opplever at bemanningen er så knapp at jobben blir krevende og fører til at de ikke kan gi et godt nok tilbud til brukerne. Vi vet at den nye kommunalministeren kjenner godt til dette, skriver Nord.
Fagforbundets nye statsråd kan vippe forgjengeren Mehl ut av Stortinget.
Bedre økonomi og mer heltid
I pressemeldingen viser Nord til en fersk medlemsundersøkelse som viser noe av det viktigste for Fagforbundets er styrket økonomi for kommuner og sykehus, i tillegg til styrket bemanning.
– Dessuten vet den nye statsråden at vi står i en situasjon med mangel på arbeidskraft, og at dette blir en hovedutfordring for velferdstjenestene framover. Da mener vi at en av de aller viktigste løsningene er å sikre våre medlemmer heltidsstillinger, og vi vet at dette er noe Stenseng er enig med oss i, skriver hun.
Fagforbundets leder legger vekt på at det er viktig at kommunene får større handlingsrom til å løse de store oppgavene de har, og at arbeidet med tillitsreformen må videreføres. Dessuten understreker hun betydningen av at regjeringa sørger for å videreføre og styrke partsarbeidet på alle nivåer og sektorer.
– Jeg forventer at de fortsetter å stryke kommunenes økonomi, sier Nord til Fagbladet.
Store forventninger
Lederen av Fagforbundet har også store forventninger til den nye barne- og familieministeren, Lene Vågslid.
– Sps Kjersti Toppe gjorde et solid og godt arbeid med barnevernet. Hun jobbet for å avkommersialisere av barnevernet, og for at det skal være riktige folk på riktig sted og for en generell kompetanseheving for de ansatte i tjenestene. Jeg er trygg på at dette arbeidet blir videreført av Aps Lene Vågslid, skriver hun i pressemeldingen.
NY: Lene Vågslid er ny barne- og familieminster.
Lise Åserud / NTB
Og av den nyutnevnte statsekretæren i barne- og familiedepartementet Kjetil Edvardsen som kommer fra jobben som forbundsadvokat i Fagforbundet.
Edvardsen har prosedert mange av sakene der medarbeidere ved omsorgsinstitusjoner og barnehvernsinstitusjoner har krevd fast ansettelse framfor å være oppdragstakere.
– Jeg er glad for at Kjetil, som også er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet, får denne muligheten til å bruke den kunnskapen og innsikten han har fått gjennom disse sakene til å bidra i det viktige arbeidet som må gjøres på dette feltet, sier Mette Nord.
– Er det nå noe arbeidslivspolitikk fra Hurdalsplattformen som dere frykter kan ryke?
– Nei, de har sagt at det bygges videre fra Hurdalsplattformen. Når det er sagt, så er det ikke så mange måneder igjen, så da gjelder det bare å videreføre det som har vært Arbeiderpartiets politikk over tid. Så jeg har god tru på og forventninger til at nye statsråder gjør det, sier Mette Nord til Fagbladet.
Fagforbundets leder roser i tillegg regjeringens nye strømpakke, og kaller det et av de viktigste grepene for folks økonomi.
Får støtte fra både LO og NHO
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er også svært positiv.
– Jeg er først og fremst veldig glad for at Støre har fått et så sterkt lag med seg, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til E24.
Hun mener Stoltenberg som finansminister er godt nytt.
FORNØYD: Peggy Hessen Følsvik er også fornøyd med den nye regjeringen.
Leif Martin Kirknes
– Jens har årelang erfaring i politikken og et enormt kontaktnettverk. Så at han blir en del av regjeringen, synes jeg er veldig gode nyheter, sier hun.
Jens Stoltenberg: – Jeg er dypt beæret.
NHO-sjef Ole Erik Almlid ser fram til et godt samarbeid.
– I en urolig tid er det bra at regjeringen får en finansminister med bred erfaring fra både nasjonal og internasjonal politikk. Vi håper vi får en finansminister som viser forståelse for næringslivets behov, når vi mer enn noen gang trenger forutsigbare rammebetingelser, uttaler Almlid i en epost til NTB.
Ikke overbevist
Sist Arbeiderpartiet satt med regjeringsmakten alene var under Jens Stoltenbergs første regjering, men varte bare fra 2000 til 2001.
«Den innførte blant annet helseforetaksreformen og delprivatiserte Statoil og ble straffet med Arbeiderpartiets dårligste valgresultat siden 1920-tallet. Oppslutning på 24,3 prosent er til dags dato et moderne bunnpunkt. Valgfallitten førte til samtaler om samarbeid på rødgrønn side. Det har ligget til grunn for alle Arbeiderparti-regjeringer siden.» skriver Klassekampens redaktør Mari Skurdal i en lederartikkel.
Valgforsker Johannes Bergh er heller ikke overbevist om at Jens Stoltenberg er nok til løfte dagens oppslutning for Arbeiderpartiet.
– Stoltenberg har en høy standing i befolkningen og er et positivt grep for regjeringen, men samtidig er ikke enkeltpersoner så viktige for velgerne, sier han til Frifagbevegelse, og mener at Ap nå opplever en regjeringsslitasje:
– Stoltenberg vil ikke forandre partiets situasjon inn mot neste stortingsvalg på en grunnleggende måte, sier han.
Store ambisjoner
– Folk skal merke at vi får en ren Arbeiderparti-regjering for første gang på 25 år. Det er en regjering som vil forandre Norge til det bedre, som vil se fremover og ikke bakover, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen tirsdag.
Støre benyttet også anledningen til å takke av sine kolleger i Senterpartiet, og erkjente at dem nye regjeringen er en mindretallsregjering, men at de likevel har store ambisjoner om å gjennomføre politikk.
– Vi er en mindretallsregjering, og det skal vi vite hver dag. Men vi skal ha like store ambisjoner om å gjennomføre politikk. Vi er avhengig av å skaffe flertall i Stortinget, sa Støre.
Han la vekt på at regjeringen vil søke brede forlik i viktige saker, blant annet gjennom et klimaforlik denne våren.
– Vi vil ha en åpen holdning til alle partier på Stortinget. Vi vil arbeide for brede forlik i viktige saker, sa Støre.
Samtidig understreket han at regjeringen vil fortsette å arbeide etter Hurdalsplattformen og budsjettavtalene som de har inngått med Senterpartiet og SV, og øvrige forlik som er inngått i Stortinget.