JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Motstandere raser mot regjeringens nye plan for barnehageansattes pensjon

TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.

TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.

Jo Straube

Fagforbundet er svært fornøyd med regjeringens forslag til endringer i barnehageloven. Andre påstår at endringene – spesielt innen pensjonstilskudd – vil rasere den private barnehagesektoren.

2025042812374620250428150312

per.flakstad@fagbladet.no

Før helga la regjeringen fram sitt forslag til nye regler for styring og finansiering av barnehagetilbudet.

Det ble møtt med et bredt spekter av reaksjoner. Blant de mest positive var Fagforbundets leder Mette Nord.

– Nå sikres pensjonen til barnehageansatte og driften av barnehagetilbudet til barna, sier Nord.

Må godkjennes

Regjeringen foreslår å innføre en etableringsgodkjenning med rett til tilskudd for nye private barnehager. Det foreslås at kommunen skal legge vekt på behovet for nye barnehageplasser og barnehagestrukturen i kommunen.

I forslaget heter det at kommunens grunntilskudd til private barnehager skal beregnes ut fra ordinære driftsutgifter i kommunale barnehager, men fratrukket blant annet pensjonsutgifter.

Nettopp nye regler for pensjonstilskudd har fått mange reaksjoner.

Dette betyr barnehageforliket for deg som jobbar i barnehage

– Fra barnehageforlik til barnehageforlis

Aller lengst i misnøye går Torbjørn Sølsnæs som er bransjedirektør i NHO Geneo som organiserer blant annet private barnehager.

– Man går fra et barnehageforlik til et barnehageforlis. Dette er et klart brudd med det majoriteten av stortingspartiene ble enige om i fjor høst. Her overkjører regjeringen de andre partiene, ignorerer tusenvis av høringssvar og kjører et sololøp som kan bety slutten for full barnehagedekning og valgfrihet for foreldre slik vi kjenner det, sier han i et intervju på organisasjonens hjemmeside.

Det NHO Geneo reagerer mest på, er at lovforslaget endrer prinsippet om at kommunale og private barnehager skal likebehandles i tildelingen av alle tilskudd.

I forslaget fra regjeringen legges det opp til at dette nå bare gjelder driftstilskuddet. Andre tilskudd, blant annet for pensjonsutgifter, skal vurderes på mer individuell basis.

–⁠ Små barn babler på tegnspråk også

– Enkelte barnehager skal ikke få mer enn de bruker

Mette Nord har et helt annet syn på saken enn det NHO legger for dagen. Å koble pensjonstilskuddet til faktiske utgifter til pensjon vil gjøre finansieringen mer rettferdig, mener hun.

– Vi har vært tydelige på at heller enn å overkompensere noen barnehager for pensjonsutgifter de ikke har, så bør disse midlene brukes til å forbedre bemanningen. Det er svært uheldig både for ansatte og barnehagesektoren at offentlig penger har gått til andre ting enn tilbudet til barna, sier hun i et intervju på forbundets hjemmeside.

Ifølge Nord vil forslaget til ny barnehagelov bety at kommunens plikt til finansiering av pensjon lovfestes. Dette gjør det lettere å opprettholde likeverdige pensjonsordninger i barnehagesektoren.

– Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Nord.

Mangfold i barnehagen og i arbeidslivet er et felles ansvar

Bekymret

Hvordan de private barnehagene skal få dekket sine pensjonsutgifter, vil bli avklart i en forskrift senere.

Administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er bekymret for at pensjonstilskuddet skal differensieres.

– Med dette forslaget risikerer regjeringen å sparke beina under de gode ordningene som i dag gjelder for ansatte i private barnehager, sier han til PBLs nettside.

Ifølge Schjelderup får svært mange barnehager i dag ikke dekket sine reelle pensjonskostnader. Han mener de foreslåtte endringene kan føre til en ytterligere reduksjon av pensjonstilskuddet.

– Det truer framtiden til de gode pensjonsavtalene som i dag gjelder for ansatte i private barnehager, og som vi i PBL er stolte av å ha på plass, sier han.

– Bra med større fleksibilitet

Fagforbundet deler ikke disse bekymringene.

– Regjeringen foreslår at kommunene skal få større fleksibilitet til å justere tilskuddet til private barnehager basert på behov. Barnehagene vil fortsatt motta grunntilskudd basert på kostnadene per barn i kommunale barnehager i samme kommune, men mindre barnehager eller barnehager med barnegrupper som krever ekstra ressurser kan tildeles et ekstra tilskudd.

– Dette har vært særlig viktig for Fagforbundet, fordi det er ute i kommunene og i den enkelte barnehage at man kjenner barna og deres behov. Det er der de vet hvilken kompetanse og hva som trengs og til hvilken tid, sier Nord.

– God kvalitet handler først og fremst om antall ansatte og kompetansen de har, sier forbundslederen.

Fagforbundet har over 30.000 medlemmer som jobber i barnehager.

Her er barnehagen underbemannet store deler av dagen

Mer ansvar til kommunene

Hun skulle gjerne sett at kommunene fikk et tydeligere ansvar og styring over utviklingen av barnehagesektoren gjennom å tilpasse antall plasser i både kommunale og private barnehager.

– Det er ute i kommunene og i de enkelte barnehagene at man kjenner barna, foreldrene og deres behov. Da kan det ikke fortsatt være slik at det bare er kommunale barnehager som må redusere tilbudet hvis barnetallet går ned i en kommune, sier Mette Nord.

Foreldreundersøkelsen: 1 av 5 er misfornøyde med antall barnehageansatte

Politisk uenighet

Forslaget fra regjeringen splitter også det politiske miljøet:

Høyre er stort sett fornøyd, men vil gjerne justere pensjonstilskuddet mer i tråd med ønsket fra organisasjonene til de private barnehageeierne.

– For Høyre, KrF og Venstre er det viktig at de private barnehagene får dekket sine pensjonskostnader sier Høyres barnehagepolitiske talsperson Kari-Anne Jønnes til Barnehage.no.

Verken Rødt eller SV ville være med på barnehageforliket i fjor som danner grunnlaget for regjeringens forslag, og begge partier er fortsatt kritiske.

– Regjeringen hadde en gyllen mulighet til å løfte barnehagesektoren, men valgte heller å gå til høyresiden, og få et dårligere resultat sier SVs utdanningspolitiske talsperson Grete Wold til NTB.

– Rødts mål var at en ny barnehagelov skulle sikre at pengene gikk til barna og nok ansatte på jobb. Regjeringen hadde flertall for dette, men rotet det bort i forhandlinger med høyresiden, sier Hege Bae Nyholt i Rødt til Utdanningsnytt.

Etter enighet om barnehageforliket: –⁠ Null troverdighet, sier Rødt

Har tro på at partiene blir enige

Arbeiderpartiets Elise Waagen ledet barnehageforhandlingene i fjor høst.

Hun sier til Barnehage.no at hun har tro på at partiene på stortinget skal klare å bli enige om en ny barnehagelov.

På spørsmål om reaksjonene på forslaget om ny pensjonsfinansiering, svarer hun at loven er ganske overordnet, og at det vil bli Stortingets jobb å sikre likeverdige pensjonsvilkår i både offentlige og private barnehager.

– Det er i alle fall målet mitt, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy