Dette har du krav på hvis du skiller deg

SKILLES: Arv kan ofte holdes utenfor deling av boet ved en skilsmisse.

SKILLES: Arv kan ofte holdes utenfor deling av boet ved en skilsmisse.

Pixabay

Har du rett på halvparten uansett – eller kan den ene ektefellen ta med seg mer? Her får du vite hva skjevdeling er.

2017062010161020170620104209

Utgangspunktet er at arvede midler kan holdes utenfor skilsmisseoppgjøret

Torstein Bae, advokat

tips@fagbladet.no

– Min kone ga nylig beskjed om at hun vil skilles. Vi bor fortsatt sammen fram til mekling om samvær med barn er gjennomført og søknaden om separasjon er behandlet. Hennes far døde for et par måneder siden, og hun arvet blant annet halvparten av en bolig og en bil. Vil arven være en del av det økonomiske oppgjøret mellom oss? spør en av Fagbladets lesere.

Dette har du krav på hvis du blir syk i sommerferien

Fagbladets jussekspert, Torstein Bae, har sett på dette spørsmålet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ADVOKAT: Torstein Bae

ADVOKAT: Torstein Bae

Dette har du krav på hvis du har trøbbel med ryggen

Hovedregel

– Ved skilsmisse er hovedregelen at alle eiendeler deles likt etter at gjeld er trukket fra, men det er viktige unntak. Sentralt i dette står reglene om skjevdeling i ekteskapslovens paragraf 59, hvor de to første avsnittene lyder:

«Verdien av formue som klart kan føres tilbake til midler som en ektefelle hadde da ekteskapet ble inngått eller senere har ervervet ved arv, eller ved gave fra andre enn ektefellen, kan kreves holdt utenfor delingen.

Vil retten til å utta midler etter første ledd føre til et åpenbart urimelig resultat, kan den helt eller delvis falle bort. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på ekteskapets varighet og ektefellenes innsats for familien.»

Hvor mye ferie har du krav på når du jobber deltid?

Arv kan holdes utenfor

– Utgangspunktet er derfor at arvede midler kan holdes utenfor oppgjøret, hvis det fremsettes krav om dette, og verdiene fortsatt er i behold. At midlene må være i behold, betyr at det ikke er mulig å få skjevdeling dersom verdiene er brukt opp, for eksempel til feriereiser eller kjøp av bil som senere er skrotet, sier Torstein Bae.

Slik krever du større stilling

Kvinner rammes oftere

Andre avsnitt i lovteksten sier at retten til skjevdeling kan falle bort, dersom dette vil føre til et åpenbart urimelig resultat. Bestemmelsen er blant annet aktuell dersom den ene ektefellen – nesten alltid kvinnen – har vært hjemme med barn, mens den andre har kunnet gjøre yrkeskarriere.

– Skjevdeling kan i slike tilfeller medføre at den som har vært hjemme får lite ved oppgjøret, og dessuten har dårlige fremtidsutsikter grunnet langt lavere lønnsinntekt. Det skal imidlertid mye til før skjevdeling anses som «åpenbart urimelig».

– I dette tilfellet ble arven mottatt kort tid før bruddet, og det er lite trolig at skjevdeling vil være åpenbart urimelig. Jeg vil derfor anta at din kones farsarv kan tas ut som skjevdelingsmidler, og dermed ikke blir del av det økonomiske oppgjøret.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy