Disse har doblet risiko for vold og trusler på jobben
Illustrasjonsfoto.
Lev Dolgachov / Colourbox
Sammenlignet med gjennomsnittet har helse- og sosialarbeidere mer enn dobbelt så høy risiko for å bli utsatt for vold og trusler på jobb.
redaksjonen@fagbladet.no
Vernepleiere, sosialarbeidere, pleie- og omsorgsarbeidere og sjukepleiere topper statistikken over dem som er mest utsatt for vold og trusler på jobb. Faktisk har ansatte i helse- og sosialsektoren mer enn dobbelt så høy risiko for å bli utsatt for vold og trusler enn alle yrkesgrupper sett under ett.
• Nattevakt Peter ble slått ned og fikk hjernerystelse på jobb: – Noen netter blir helt kaos
Det er tall fra Stami (Statens arbeidsmiljøinstitutt) som viser dette. De overvåker og forsker på forhold i arbeidsmiljøet som har betydning for yrkesaktives helse, blant annet vold og trusler mot ansatte.
Også lærere, barnehage- og skoleassistenter, politi, parkeringsvakter, badevakter, leger, saksbehandlere og sjåfører er utsatte yrkesgrupper.
I 2019 oppga 7,1 prosent av alle arbeidstakerne at de hadde vært utsatt for trussel og/eller vold i løpet av det siste året. Det tilsvarer rundt 187.000 sysselsatte personer.
• Mest vold mot helse- og sosialarbeidere
I samme undersøkelse oppga 27 prosent av vernepleiere, sosialarbeidere og pleie- og omsorgsarbeidere at de hadde vært utsatt for vold eller trusler.
Arbeidstilsynet definerer vold og trusler slik: «Vold og trusler» er hendelser hvor arbeidstakere blir fysisk eller verbalt angrepet i situasjoner som har forbindelse med deres arbeid, og som innebærer en åpenlys eller antydet trussel mot deres sikkerhet, helse eller velvære.