JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse har doblet risiko for vold og trusler på jobben

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Lev Dolgachov / Colourbox

Sammenlignet med gjennomsnittet har helse- og sosialarbeidere mer enn dobbelt så høy risiko for å bli utsatt for vold og trusler på jobb.

2021110409200220211104092003

redaksjonen@fagbladet.no

Vernepleiere, sosialarbeidere, pleie- og omsorgsarbeidere og sjukepleiere topper statistikken over dem som er mest utsatt for vold og trusler på jobb. Faktisk har ansatte i helse- og sosialsektoren mer enn dobbelt så høy risiko for å bli utsatt for vold og trusler enn alle yrkesgrupper sett under ett.

Nattevakt Peter ble slått ned og fikk hjernerystelse på jobb: – Noen netter blir helt kaos

Det er tall fra Stami (Statens arbeidsmiljøinstitutt) som viser dette. De overvåker og forsker på forhold i arbeidsmiljøet som har betydning for yrkesaktives helse, blant annet vold og trusler mot ansatte.

Også lærere, barnehage- og skoleassistenter, politi, parkeringsvakter, badevakter, leger, saksbehandlere og sjåfører er utsatte yrkesgrupper.

I 2019 oppga 7,1 prosent av alle arbeidstakerne at de hadde vært utsatt for trussel og/eller vold i løpet av det siste året. Det tilsvarer rundt 187.000 sysselsatte personer.

Mest vold mot helse- og sosialarbeidere

I samme undersøkelse oppga 27 prosent av vernepleiere, sosialarbeidere og pleie- og omsorgsarbeidere at de hadde vært utsatt for vold eller trusler.

Arbeidstilsynet definerer vold og trusler slik: «Vold og trusler» er hendelser hvor arbeidstakere blir fysisk eller verbalt angrepet i situasjoner som har forbindelse med deres arbeid, og som innebærer en åpenlys eller antydet trussel mot deres sikkerhet, helse eller velvære.

Sikkerhetsekspert etter Nav-drapet: – Det vil alltid være en risiko for at Nav-ansatte kan bli utsatt for vold

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy