Heltid i Heim:
Eirik (34) jobba annenhver helg i tre år: – Da har man ikke noe privatliv
SA JA TIL 100 PROSENT: Eirik Stivold er ansatt som assistent, men han er nå i ferd med å ta fagbrev som helsefagarbeider.
Frøy E. Hamstad
Assistent Eirik Asphol Stivold jobba i to stillinger på 44,5 og 7,5 prosent og fylte på med vakter. Så ble han en del av «revolusjonen» i Heim kommune.
berit.baumberger@fagbladet.no
– Det var et evig jag etter vakter. Når man jobber så mye, da har man ikke noe privatliv. I feriene var jeg utslitt. Men så kom kommunedirektøren på besøk her, og han presenterte et tilbud, forteller Stivold.
Fagbladet har nylig skrevet om det store heltidsprosjektet i Heim.
Over natta gikk kommunen fra en andel på 35 prosent som jobba heltid – til at nærmere 70 prosent gjorde det.
LES MER: Den ene jobba på fabrikk, den andre i butikk. Så gikk de rett til fast jobb i helsesektoren
VARIERT ARBEID: Stivold liker fortsatt å veksle mellom de ulike avdelingene: psykiatrien, omsorgsboliger og sykehjem.
Frøy E. Hamstad
«Fikk» 24,4 nye årsverk
Stivold var én av de mange deltidsansatte i Heim som fikk et tilbud han ikke kunne si nei til: 100 prosent fast stilling i en turnus med jobbing «bare» hver fjerde helg.
Ved å tilby han og alle de rundt 120 deltidsansatte i kommunen full jobb, hentet kommunen inn totalt 24,4 årsverk bokstavelig talt over natta, i fjor høst.
NYTT SYSTEM: Kommunedirektør Ola Morten Teigen vil ikke bruke de ansatte som vikarpool.
Frøy E. Hamstad
Kommunedirektør Ola Morten Teigen er glad Stivold og mange andre takket ja til kontrakten han la på bordet.
– Det er klart, det er noen ulemper. Blant annet er det nå vanskeligere å få inn vikarer, for «alle» jobber fulltid allerede. Så da blir det overtidsbetaling, eventuelt. Men er det riktig å bruke sine ansatte som vikarpool? Svaret er enkelt, mener jeg, sier Teigen.
Stivold er ansatt som assistent, men han er nå i ferd med å ta fagbrev som helsefagarbeider. Han beskriver et enklere liv med mindre helgejobbing og mer forutsigbare dager.
LES OGSÅ: Helsefagarbeidere lekker ut av yrket som følge av deltid
IVRIG: Stivold tar ferie i juni, for da starter laksefisket. – Så jobber jeg i fellesferien, så kan de andre ta fri, sier han. – Men vi passer på at han får den ferien han skal ha, altså, det må vi nesten tvinge han til, sier hovedtillitsvalgt Eli Norunn Furnes Fjærli (t.h.).
Frøy E. Hamstad
Ville bli tømrer
Stivolds vei inn i helsesektoren startet for tolv år siden. Da hadde han gått to år på videregående for å bli tømrer, men manglet lærlingplass og ble gående på vent.
Han tok småjobber, som å klippe plen for kommunen og hjelpe til på skolen. Så ble han nattevakt ved en omsorgsbolig for folk med nedsatt funksjonsevne. Senere assistent på sykehjemmet.
– Jeg ville utvide horisonten litt, forteller han om den gradvise veien inn i helsesektoren.
For fire år siden begynte han å jobbe på psykiatrisk avdeling.
– Jeg er fascinert av psykiatrien. Utfordringene, de ulike diagnosene… Jeg har ikke bestemt meg ennå, og nå skal jeg uansett først gjøre ferdig fagbrevet, men jeg vurderer mer utdanning innen psykisk helse, sier Stivold.
Dette er som musikk i ørene på tillitsvalgt Eli Norunn Furnes Fjærli, som sitter ved siden av og hører på. Fjærli har kjent Stivold i mange år, og blant annet rådet han til å ta fagbrev.
Stivold kvidde seg for teoridelen, men den har han allerede fullført.
KREVENDE: – På omsorgsboligen er du der egentlig som «deg selv», for å hjelpe og støtte personen gjennom dagen. På psykiatrisk avdeling er du der også for å lytte og støtte, det kan være krevede, men du har mange rundt deg. Jeg serverer mat, driver stell og pleie på sykehjem, forteller han.
Frøy E. Hamstad
Er en potet
Da Stivold gikk på lavere stillinger, ble han litt som poteten:
– Jeg trillet litt hit og dit, der det var behov. Nå er hverdagen mye mer forutsigbar, forteller Stivold.
I den nye turnusen er det en del langvakter på helg, med 12,5 timer i strekk.
– Noen helger kan være tøffe, men sånn er det bare i dette yrket. Og nå vet man at når helga er over, så er det minst fire uker til neste gang. Det er «kjøle» godt, sier Stivold, som har engasjert seg i Fagforbundet, blant annet som ungdomsleder.
LES MER: Er langvakter riktig kur for å løse deltidsklemma?
SOSIAL: Stivold liker å prate med kolleger og beboere. – Kjeften står ikke stille, sier han om seg selv.
Frøy E. Hamstad
Vil ha flere menn
En ting er Stivold ikke helt fornøyd med på jobben:
– Vi er altfor få menn. Kanskje kommunen rett og lett må legge litt bedre kontrakter på bordet for å få flere karer inn i yrket? spør han.
Fjærli sier flere menn søker på jobber nå sammenlignet med før.
– De sier at de søker nå fordi det er hele stillinger. Så vi håper at flere og flere menn ser muligheten. Vi informerer også godt om at det er utrolig mange ulike løp videre med fagbrev på jobb, reklamerer hun.
Stivold, som kan sies å være den yngre garde på jobben, ser langt framover:
– Jeg ser for meg å bli i yrket til jeg går av med pensjon, slår han fast.
SMÅ FORHOLD: Mannen til Eli Norunn Furnes Fjærli er vaktmester på huset, og moren til Eirik Asphol Stivold er også ansatt i helsesektoren. – Familiebedrift, ler Fjærli.
Frøy E. Hamstad
LES OGSÅ: Jubler for økte stillinger og mer ansvar på rekordtid