Sissel M. Rasmussen
tips@fagbladet.no
Ifølge en pressemelding fra LO betyr resultatet fullt gjennomslag for LOs krav.
Årets mellomoppgjør er samordnet. Det vil si at resultatet også gjelder Fagforbundets medlemmer med Virke-avtale. Medlemmene som omfattes av forhandlingene er frisører, Brukerstyrte Personlige assistenter, kinoansatte, apotekansatte, ansatte på legesentre, ansatte i boligbyggerlag, park- og idrettsansatte og ansatte ved badene.
Økt kjøpekraft
• Sprengte rammen i kommuneoppgjøret
– Et godt oppgjør for alle, og mer til de lavlønte, sier LOs nestleder Steinar Krogstad.
– Vi fikk gjennomslag for våre viktigste krav – et lønnsoppgjør som gir økt kjøpekraft, og som gir enda mer i lønnstillegg for de lavlønte, sier nestleder Steinar Krogstad, som har ledet LOs forhandlingsdelegasjon.
Resultatet ble i tråd med resultatet etter LO/NHO-streiken i april. Det betyr en ramme på 5,2 prosent og 7,5 kroner i lønnstillegg for alle ansatte. I tillegg er det avtalt særlige tillegg og mekanismer for å gi ekstra til de lavest lønte.
Ansatte i BPA, kinoer og apotekansatte får også et lavlønnstillegg på 3 kroner per time.
Det gir et samlet lønnsopprykk på 14.625 kroner i årslønn. Medlemmer med lavlønnstillegg får et opprykk på til sammen 20.475 kroner.
Medlemmer i Fritids- og opplevelsesavtalen (park- og iderettsansatte og ansatte ved badene) får et lavlønnstillegg på 4 kroner per time og får dermed et samlet lønnsopprykk på 22 426 kroner-
I rammen ligger det et handlingsrom for lokale forhandlinger, men dette rommet kan variere fra bransje til bransje.
• Spekter-oppgjøret: De lavlønte får over 20.000 kroner
Også Virke er fornøyd
– Det har vært konstruktive forhandlinger, og Virke er fornøyd med å komme til en enighet uten konflikt. Vårt mål har vært å overholde rammen fra frontfaget, og det har vi klart, sier Bernt Apeland, administrerende direktør i Virke.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal