Roger Dehlin (t.v.) og Per Egil Johansen er fornøyde med tariffoppgjøret i Oslo kommune.
Privat
marte.bjerke@fagbladet.no
Enigheten i Oslo kommune innebærer at om lag 18.000 LO-organiserte arbeidstakere unngår streik.
Årets oppgjør i hovedstaden ender på om lag samme nivå som resten av kommunal sektor.
– Vi sikrer alle ansatte et tillegg på minimum 16.500 kroner. Resultatet er en kombinasjon av dette og et prosentvis tillegg på 3,45 prosent, forklarer Per Egil Johansen, LOs forhandlingsleder i Oslo kommune.
LES OGSÅ: Mellom 10.000 og 22.000 kroner i lønnstillegg for kommuneansatte
Oppgjøret i kroner og øre
Ligger du på lønnstrinn 1 til 32 får du et kronetillegg på 16.500 kroner. Ligger du på lønnstrinn 32 og oppover får du et tillegg på 3,45 prosent av lønna di. Sagt på en annen måte: Tjener du over 490.000 kroner får du prosenttillegg, mens tjener du under får du et kronetillegg på 16.500 kroner.
LES OGSÅ: Mange navn å holde styr på under lønnsoppgjøret? Nå blir det litt enklere
– Rettferdig profil
Leder for Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, er fornøyd med resultatet i Oslo kommune, og mener potten er rettferdig fordelt.
– Nå blir all økonomi fordelt på alle enkeltindivider – det er det mest rettferdige, slik vi ser det. Oppgjøret har en likelønnsprofil som gjør at både de som er lavest lønna og de som er høyest lønna får en reallønnsvekst, sier Dehlin til Fagbladet, og legger til:
– Dette sikrer at alle får. Vi er fornøyd med at pengene fordeles på denne måten.
Et sentralt krav for Fagforbundet var at mindrelønnsutviklingen fra 2020 skulle kompenseres. Den er delvis kompensert, forteller forbundet i en pressemelding:
– Vi krevde en kompensasjon som følge av at vi hadde lavere lønnsutvikling i Oslo kommune enn i industrien i 2020. Med ei ramme på 2,83 prosent i Oslo kommune har etterslepet delvis blitt tatt igjen i årets oppgjør, sier Dehlin.
Unio i streik
Unio brøt forhandlingene med Oslo kommune, og over 600 Unio-medlemmer går dermed ut i streik fra fredag morgen, melder Unio på sine nettsider.
Forbundet har også tatt ut sine medlemmer i streik i resten av kommunal sektor. Streiken blant de Unio-ansatte i Oslo kommune omfatter lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning i barnehager, skoler, helseinstitusjoner, museer, NAV og bibliotek.
Det er en klausul i protokollen som er undertegnet av LO, YS og Akademikerne om at dersom Unio får mer, skal det gis tilsvarende til de andre forbundene.
Oslo kommune beklager
Oslo kommunes forhandlingsleder Per Steinar Aasebø sier i en pressemelding at de er glade for å ha kommet til enighet med tre av de fire forhandlingssammenslutningene. Han sier at han tar til etterretning at det denne gangen ikke lyktes å komme til enighet med Unio, og beklager de negative konsekvensene streiken vil ha.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Colourbox.com
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg