JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SISTE

Enighet i Oslo kommune: Alle ansatte får minimum 16.500 kroner

Roger Dehlin (t.v.) og Per Egil Johansen er fornøyde med tariffoppgjøret i Oslo kommune.

Roger Dehlin (t.v.) og Per Egil Johansen er fornøyde med tariffoppgjøret i Oslo kommune.

Privat

Nærmere 17 timer på overtid ble LO, YS og Akademikerne enige med Oslo kommune. Arbeidstakersiden fikk gjennomslag for sitt viktigste krav: Å beholde kjøpekraften til de ansatte. Unio er det eneste forbundet som går ut i streik.

2021052714493720210531122409

marte.bjerke@fagbladet.no

Enigheten i Oslo kommune innebærer at om lag 18.000 LO-organiserte arbeidstakere unngår streik.

Årets oppgjør i hovedstaden ender på om lag samme nivå som resten av kommunal sektor.

– Vi sikrer alle ansatte et tillegg på minimum 16.500 kroner. Resultatet er en kombinasjon av dette og et prosentvis tillegg på 3,45 prosent, forklarer Per Egil Johansen, LOs forhandlingsleder i Oslo kommune.

LES OGSÅ: Mellom 10.000 og 22.000 kroner i lønnstillegg for kommuneansatte

Oppgjøret i kroner og øre

Ligger du på lønnstrinn 1 til 32 får du et kronetillegg på 16.500 kroner. Ligger du på lønnstrinn 32 og oppover får du et tillegg på 3,45 prosent av lønna di. Sagt på en annen måte: Tjener du over 490.000 kroner får du prosenttillegg, mens tjener du under får du et kronetillegg på 16.500 kroner.

LES OGSÅ: Mange navn å holde styr på under lønnsoppgjøret? Nå blir det litt enklere

– Rettferdig profil

Leder for Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, er fornøyd med resultatet i Oslo kommune, og mener potten er rettferdig fordelt.

– Nå blir all økonomi fordelt på alle enkeltindivider – det er det mest rettferdige, slik vi ser det. Oppgjøret har en likelønnsprofil som gjør at både de som er lavest lønna og de som er høyest lønna får en reallønnsvekst, sier Dehlin til Fagbladet, og legger til:

– Dette sikrer at alle får. Vi er fornøyd med at pengene fordeles på denne måten.

Et sentralt krav for Fagforbundet var at mindrelønnsutviklingen fra 2020 skulle kompenseres. Den er delvis kompensert, forteller forbundet i en pressemelding:

 – Vi krevde en kompensasjon som følge av at vi hadde lavere lønnsutvikling i Oslo kommune enn i industrien i 2020. Med ei ramme på 2,83 prosent i Oslo kommune har etterslepet delvis blitt tatt igjen i årets oppgjør, sier Dehlin.

LES OGSÅ: Brudd i lønnsforhandlingene i Oslo kommune. – Det er uakseptabelt å godta et tilbud som ikke bevarer kjøpekraften

Unio i streik

Unio brøt forhandlingene med Oslo kommune, og over 600 Unio-medlemmer går dermed ut i streik fra fredag morgen, melder Unio på sine nettsider.

Forbundet har også tatt ut sine medlemmer i streik i resten av kommunal sektor. Streiken blant de Unio-ansatte i Oslo kommune omfatter lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning i barnehager, skoler, helseinstitusjoner, museer, NAV og bibliotek.

Det er en klausul i protokollen som er undertegnet av LO, YS og Akademikerne om at dersom Unio får mer, skal det gis tilsvarende til de andre forbundene.

Oslo kommune beklager

Oslo kommunes forhandlingsleder Per Steinar Aasebø sier i en pressemelding at de er glade for å ha kommet til enighet med tre av de fire forhandlingssammenslutningene. Han sier at han tar til etterretning at det denne gangen ikke lyktes å komme til enighet med Unio, og beklager de negative konsekvensene streiken vil ha.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy