JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORMEN BLE BEDRE: Med sekstimersdag fikk Carina Larsson overskudd til å trene. Nå er et slutt med både sekstimersdag og trening.

FORMEN BLE BEDRE: Med sekstimersdag fikk Carina Larsson overskudd til å trene. Nå er et slutt med både sekstimersdag og trening.

Sören Håkanlind

I to år følte helsefagarbeiderne at de hadde vunnet i lotto – nå er ordningen skrotet

Forsøkene med sekstimersdag har blitt lagt ned i tur og orden. Men det finnes dem som mener det fortsatt er mulig å få til en arbeidstidsreform i Norge.

Forsøket med kortere arbeidsdag på Svartedalen sykehjem i Gøteborg var en verdenssensasjon. Nå er det slutt. I Trøndelag har Tine skrotet suksessen med sekstimersdag på sentrallageret sitt.

Det er blanke formiddagen i en forstad til Gøteborg. Hjemme på kjøkkenet står Carina Dahl og snitter kål. Så finhakker hun en løk, tar fram kjøttdeigen fra kjøleskapet, blander og krydrer. Når det er klassikeren kålpudding som skal på middagsbordet, trengs ingen oppskrift.

ELSKET MELLOMVAKTENE: Det var som å ha vunnet i lotto, sier helsefagarbeider Carina Dahl om perioden hun jobbet sekstimersdag.

ELSKET MELLOMVAKTENE: Det var som å ha vunnet i lotto, sier helsefagarbeider Carina Dahl om perioden hun jobbet sekstimersdag.

Sören Håkanlind

– Jeg elsket mellomvaktene fra elleve til fem, sier Carina Dahl. I to år jobbet hun og kollegene på Svartedalen sykehjem sekstimersdag. To år der helsefagarbeideren følte at hun hadde vunnet i lotto.

Prøvde sekstimersdag – fikk til og med tid til å lage barn

Mellomvaktene var gull verd

Mellomvaktene var en av de nye tingene som dukket opp da Gøteborg kommune i 2014 innførte en forsøksordning der de ansatte på Svartedalen gikk ned fra åtte til seks timers arbeidsdag.

Før mellomvakten begynte, rakk Carina å forberede dagens middag, rydde i huset etter at resten av familien var strøket av gårde – og hun gledet seg til å gå på jobb.

{s1}

Ingen kvinnefelle

– Det var jo en del som mente at sekstimersdagen var en kvinnefelle, sier Carina Dahls mangeårige kollega, Carina Larsson:

FORMEN BLE BEDRE: Med sekstimersdag fikk Carina Larsson overskudd til å trene. Nå er et slutt med både sekstimersdag og trening.

FORMEN BLE BEDRE: Med sekstimersdag fikk Carina Larsson overskudd til å trene. Nå er et slutt med både sekstimersdag og trening.

Sören Håkanlind

– Mange mente at når vi fikk mer fritid, ville vi påta oss mer ansvar hjemme og for familien. Kanskje noen gjorde det, men jeg vet også at en god del av oss kjøpte gymkort og brukte tid til å trene. Vi ble jo så pigge og glade, hadde så mye mer overskudd når vi jobbet kortere dager, sier hun.

Lavere fravær

Ingen av de to Carinaene vi møter har småbarn. Likevel opplevde de at fordelene med sekstimersdag for småbarnsforeldre smittet over på både dem selv og beboerne på sykehjemmet.

– Med kortere arbeidsdag kunne småbarnsforeldre lettere klare å gå på jobb selv om de hadde syke barn. Når én begynte seint, og den andre gikk hjem tidlig, fikk de dagen til å henge i hop uten være borte fra jobb.

En vinn-vinn situasjon for alle parter framhever Carina Dahl:

– Jobben vår ble lettere når vi slapp å ha vikarer. I tillegg var det mer stabilt og forutsigbart for beboerne når det bare var de faste på jobb.

Sykefraværet gikk markant ned blant de ansatte som jobbet sekstimersdag, mens det i samme periode økte blant ansatte i kontrollgruppen som jobbet som før.

{f1b}

Er sekstimersdagen død?

Til tross for at mange ansatte var fornøyde, ble prosjektet avsluttet i 2016. Nå jobber de ansatte igjen åtte timers dager. Totalt kostet sekstimersdagen 12,5 millioner kroner som i hovedsak var lønn og utgifter til de 15 ansatte som ble satt inn for å dekke opp for arbeidstidsforkortelsen.

OVER OG UT: Ved Tines sentrallager på Heimdal har de ansatte hatt seks timers arbeidsdag i tolv år. Nå er det slutt, og Jan Frode Dahle og kollegene er tilbake på gamel arbeidstidsordninger.

OVER OG UT: Ved Tines sentrallager på Heimdal har de ansatte hatt seks timers arbeidsdag i tolv år. Nå er det slutt, og Jan Frode Dahle og kollegene er tilbake på gamel arbeidstidsordninger.

Eirik Dahl Viggen

Her hjemme valgte Tine i høst å kutte ut seks timers arbeidsdag for sine ansatte på sentrallageret på Heimdal etter 12 år.

Forsøkene med sekstimersdag har blitt lagt ned i tur og orden. Både LO og Fagforbundet, som har hatt sekstimersdag som en kampsak, mener det fortsatt er mulig å få til en arbeidstidsreform i Norge. Men de vil ikke lenger låse en slik reform til seks timers arbeidsdag. Dette mener partiene om sekstimersdagen (link)

Følgeforskning

Underveis i prosjektet ble de ansatte på Svartedalen sykehjem i Gøteborg fulgt opp av forskeren Bengt Lorentzon. Gjennom intervjuer, tester og målinger kartla han de ansattes helse i hele den to år lange perioden som forsøket varte. Målet var å undersøke om redusert arbeidstid alene var tilstrekkelig for å forbedre helse og arbeidsmiljø, eller om det også er nødvendig med andre tiltak.

Forskeren fant ut at de som jobbet sekstimersdag fikk mye mer energi enn de hadde hatt tidligere. I kontrollgruppa, som jobbet på sykehjem uten arbeidstidsreduksjon, ble energinivået betydelig lavere i samme periode.

I sin sluttrapport om arbeidstidsforkortelsen på Svartedalen, skriver Bengt Lorentzon at det var en tydelig bedring i de ansattes helse i forsøksperioden, men at det er nødvendig med ytterligere og individuelle tiltak for å oppnå en varig bedring av helsen. Slike tiltak er for eksempel trening og sunnere kostvaner. I tillegg må det settes inn tiltak for å forbedre helsefagarbeidernes psykososiale arbeidsmiljø.

Bonus for beboerne

Helsefagarbeider Carina Larsson sier at hun hadde en sterk opplevelse av å gjøre en bedre jobb med sekstimersdag:

– I denne jobben skal du være glad og oppmuntre beboerne. Det tar mye krefter, og du pusher deg selv hele tiden. For å holde ut i åtte-ni timer må du rett og slett senke kravene. Men du kan lettere gi full gass i seks timer – også om du har noen vondter.

Også disse reaksjonene blir bekreftet av forskningen. Med sekstimersdag rapporterer de ansatte gjennomgående at de i mye større grad enn tidligere rekker over alle arbeidsoppgavene sine, og at innslaget av eventuelt stress er av det positive slaget.

Firedagersuke er løsningen, mener norsk professor

Tiden rant ut

Det var helt fra starten av klart at sekstimersdagen skulle være et tidsbegrenset prosjekt. De ansatte hadde derfor ingen illusjoner om at det skulle bli en permanent ordning. En av grunnene var at det ville kreve mange flere ansatte i et arbeidsmarked der det allerede var stor mangel på helsefagarbeidere.

– Det ville rett og slett ikke være mulig å skaffe nok folk om alle skulle ha sekstimersdag, sier Carina Dahl.

Da prosjektet var over og de ansatte tilbake på «gammel» arbeidstid, dukket også de gamle problemene opp igjen.

– Smertene jeg hadde holdt i sjakk med treningen kom tilbake. Jeg var trøtt etter jobben, trente mindre, hadde mindre ork både på jobb og hjemme. Nå er jeg 50 år og tror ikke jeg har helse til å holde til pensjonsalder.

– Hva om dere hadde fått beholde sekstimersdagen?

– Da hadde jeg nok klart det – men jeg tror ikke vi får sekstimersdagen tilbake uansett, sier Carina Larsson.

Finlands nye statsminister går inn for sekstimersdag

Jobben vår ble lettere når vi slapp å ha vikarer. I tillegg var det mer stabilt og forutsigbart for beboerne når det bare var de faste på jobb

Carina Dahl, helsefagarbeider

Forsøk med kortere arbeidsdag i Norden:

• Hjemmebaserte tjenester i Bergen 2007-2009
Forsøk med sekstimersdag. Målet var å undersøke sammenhengen mellom arbeidstid og sykefravær. Da forsøket ble avsluttet, var konklusjonen at de ansatte var fornøyde og opplevde at arbeidsmiljøet ble bedre. Deltidsprosenten ble redusert fra 62 til 40 prosent. Det kunne ikke dokumenteres at kortere arbeidstid hadde redusert sykefraværet så mye at det forsvarte de ekstra kostnadene.

• Alders- og sykehjem i bydel 2, Oslo kommune 1995-1997
103 ansatte jobbet sekstimersdag. Kortere arbeidstid førte ikke til redusert sykefravær, men de ansatte trivdes bedre og var mindre slitne.

• Ti svenske kommuner
I Sverige har de hatt totalt ti forsøk i kommunal sektor: fem i Stockholm, to i Gøteborg, ett i hver av kommunene Kiruna, Malmö og Umeå. I tillegg ett statlig forsøk. På en operasjonsavdeling på Mølndal sykehus i Gøteborg ble forsøket med kortere arbeidstid i 2018 gjort til en permanent ordning.

• Tines sentrallager i Heimdal 2007-2019

Da sekstimersdagen ble innført, økte effektiviteten med 30 prosent og sykefraværet stupte fra 11 prosent til litt under seks. De ansatte rapporterte om bedre helse og trivsel, og var mindre slitne. Effekten jevnet seg ut over tid. Ordningen med kortere arbeidstid i Tine ble avsluttet høsten 2019, blant annet fordi bedriften skulle nedbemanne.

• Frisørkjeden Cutters har innført kortere arbeidstid. Her jobber de ansatte på provisjon, og lønna vil derfor i noen grad være avhengig av hvor mange de ansatte klipper i løpet av en dag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

::-----------------------------------

t: Tittel i bildet [x][]

t!-----------------------------------

u: Skygge under tittel [x][]

u!-----------------------------------

f: Farge på tittel [#ffffff][#000000]

f!-----------------------------------

z: Tittelstørrelse [6][9]

z!-----------------------------------

j: JS-lenke []

j!-----------------------------------

c: CSS-lenke []

c!-----------------------------------

FORMEN BLE BEDRE: Med sekstimersdag fikk Carina Larsson overskudd til å trene. Nå er et slutt med både sekstimersdag og trening.

FORMEN BLE BEDRE: Med sekstimersdag fikk Carina Larsson overskudd til å trene. Nå er et slutt med både sekstimersdag og trening.

Sören Håkanlind