Finlands statsminister positiv til sekstimersdag og fire dagers arbeidsuke
Statsminister Sanna Marin sier at hun ønsker å se på muligheten for betydelig kortere arbeidstid i Finland..
Claudio Bresciani/TT News Agency
Finlands ferske statsminister Sanna Marin er positiv til firedagers arbeidsuke og sekstimers dag.
per.flakstad@fagbladet.no
I forbindelse med 120-års jubileet for de finske sosialdemokratene nylig, sa hun at hun ønsket å se på muligheten for betydelig kortere arbeidstid i Finland.
– Firedagers arbeidsuke, sekstimers arbeidsdag, kunne ikke det være neste steg? Er virkelig åtte timer den ultimate sannhet? Jeg synes mennesker fortjener mer tid til sine familier, nære og kjære, til hobbyer og andre sider av livet, som f.eks. kultur. Dette kan være neste steg for oss i arbeidslivet, sa hun ifølge aktuelltfokus.se.
I dag har Finland åtte timers arbeidsdag fem dager i uken.
Diskusjonen om kortere arbeidstid har pågått også i Norge i mange år. På LO-kongressen i 2017 fikk blant andre Fagforbundet gjennom et forslag om å lage en plan for kortere arbeidstid.
KORTERE DAG: Sykepleier Sonja Helén (t.v) og helsefagarbeider Sonja Dietrich i hjemmerehabiliteringen i Turku har hektiske dager. Men kanskje kan arbeidsdagen bli kortere nå som Finalands statsminister Sanna Marin er positiv til seks timers arbeidesdag eller fire dagers uke. (Bildet er tatt i forbindelse med en reportasje om heltid i Finland).
Robert Seger
• I Finland jobber 9 av 10 helsefagarbeidere heltid
LO jobber med plan for kortere arbeidstid
LO-ledelsen mener vi kan få en arbeidstidsreform med redusert arbeidstid, men vil ikke låse den til seks timers arbeidsdag.
– I Norge har vi tradisjon for å gjennomføre store reformer som dette ved å samarbeide med både arbeidsgivere og myndigheter, det såkalte trepartssamarbeidet. Det må vi gjøre også denne gangen, sier andre nestleder i LO, Roger Heimli som har ansvaret for planen som LO skal presenteres senest på neste LO-kongress i 2021.
– Det er kvaliteten på den planen vi lager som avgjør om den vil være mulig å gjennomføre, sier han.
• Småbarnsfaren Lars Inge vurderer å slutte når sekstimersdagen forsvinner
– Ikke låst til sekstimersdag
Anne Green Nilsen fra den politiske ledelsen i Fagforbundet sitter i arbeidsgruppen som arbeider med planen om kortere arbeidstid. Hun er enig med Heimli i at LO ikke må låse seg til et standpunkt om 6-timers arbeidsdag med full lønnskompensasjon.
– Vi må se hva som er mulig å få til, både internt i LO og i samarbeid med arbeidsgiversiden og myndighetene, sier Green Nilsen.
Både Heimli og Green Nilsen mener det trengs et regjeringsskifte for å komme videre i arbeidet med en arbeidstidsreform.
– Med de holdningene dagens regjering har til arbeidslivet og fagbevegelsen vil vi sannsynligvis ikke komme noen vei, mener Green Nilsen.
Samtidig mener både hun og Heimli at LO og resten av fagbevegelsen ikke kan se bort fra at en arbeidstidsreduksjon vil koste penger.
– Derfor blir det viktig å komme opp med et forslag som ser helheten. Vi må se på både hva som det er mulig å oppnå av gevinster, for eksempel bedre helse og lavere sykefravær. Vi må også se på hva det vil koste og hvem som skal bære kostnadene, sier de.
• Vil du jobbe fire dagers uke? Denne forskeren mener det kan løse deltidsfloken
Opp til LO-kongressen
LO har engasjert både Fafo og Økonomisk samfunnsanalyse til å se på tidligere forsøk og konsekvenser av en arbeidstidsreform. Dette arbeidet vil ikke være klart før senere i år.
Det blir LO-kongressen 2021 som bestemmer hvordan LO skal jobbe videre med saken.
Men én ting er Green Nilsen og Heimli samstemte om: Dette er en så stor sak at den ikke kan vedtas og settes i verk raskt. Kortere arbeidstid er en reform som det vil ta flere år å gjennomføre.
KS skeptisk
Både Norge og Sverige har hatt flere forsøkt med seks timers arbeidsdag. De mest kjente er ved Tines sentrallager i Heimdal og Svartedalen sykehjem i Gøteborg. Begge steder har avsluttet prosjektene med kortere arbeidstid selv om de ansatte var svært fornøyd.
Kommunenes interesseorganisasjon KS er skeptisk til kortere arbeidstid i kommunal sektor.
– Vi ser ikke at redusert arbeidstid er løsningen på de store utfordringene som kommunal sektor står foran, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
– Anslag vi har gjort viser at vi mangler om lag 38.000 årsverk bare innen helse- og omsorgstjenestene. Vi har allerede utfordringer i denne sektoren fordi mange jobber deltid. Vi ønsker å legge til rette for at flere jobber mer snarere enn at de jobber mindre, sier hun.