JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Greit å vite om ferie

Er du klar for sommerferie? Her er noen gode råd på veien

Mange kommer nok til å feriere i Norge i år, slik som denne husmora på Nesodden i 1963.

Mange kommer nok til å feriere i Norge i år, slik som denne husmora på Nesodden i 1963.

Arbeiderbladet / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Nå nærmer årets første offisielle sommerdag seg. Mange har allerede lenge drømt seg fram til sommerferien, og da har du med loven i hånd, rett til å ta ut feriedagene dine.

2021050709581820210521123524

knut.nygaard@fagbladet.no

Årets første offisielle sommerdag er 1. juni. Da er det tid for å realisere drømmene om årets sommerferie.

Du har nemlig krav på å ta ut ferie på 18 virkedager innenfor den såkalte hovedferieperioden.

Det vil si mellom 1. juni og 30. september. Du kan også kreve å ta ut de sju resterende feriedagene samlet innenfor ferieåret. Ferieåret er det samme som kalenderåret.

{u1}

Hvor mye ferie har du krav på når du jobber deltid?

Tariffavtale lønner seg

Du tjener opp feriepengene dine året før. Selv om du ikke har opptjent feriepenger, har du likevel krav på ferie. Dette gjelder ikke om du begynte i jobben etter 15. august i ferieåret.

Du har krav på totalt 25 feriedager hvert år.

Syk i ferien? Her får Ove hjemmesykepleie på hytta

Men har du tariffavtale, for eksempel innenfor KS, får du fem ekstra feriedager. Fyller du 60 år i løpet av ferieåret, får du i tillegg ekstraferie på seks virkedager. Ekstraferien kan tas samlet eller med en eller flere dager om gangen.

{u2}

Lørdag er virkedag

Som arbeidstaker plikter du å ta ut feriedagene innenfor ferieåret. Men arbeidstaker kan motsette seg avvikling av ferie og eventuell tilleggsfritid dersom feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet.

Som virkedager regnes alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte hellig- eller høytidsdager. Det vil si at lørdag er virkedag og uken har da seks virkedager.

Her kan du lese hele ferieloven

Derfor må du komme deg til legen hvis du blir syk

Selv om ferien skulle bli ødelagt av sykdom eller skade, er det håp. Med en legeattest i hånden har du nemlig rett til ny ferie.

For å ha rett til ny ferie er det en forutsetning at du har vært helt (altså 100 %) arbeidsufør/sykemeldt. Arbeidstaker kan ved arbeidsuførhet som oppstår i ferien kreve alle feriedagene utsatt allerede fra og med første virkedag (lørdag inkludert). Retten til å utsette feriedagene gjelder lovbestemt ferie etter ferieloven § 5, som er henholdsvis 25 virkedager hvert ferieår, og seks ekstra virkedager ferie for arbeidstakerne over 60 år.

Kan du ta ut avspasering i tilknytning til ferien?

Avspasering er en avtale inngått mellom leder og den ansatte eller en lokal særavtale/personalreglement i virksomheten/kommunen. Dermed må dette sjekkes ut lokalt, evtentuelt med den lokale tillitsvalgte/fagforening.

Se om du har krav på tillegg julaften

Slik beregnes feriepengene dine

Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i opptjeningsåret, altså året før. Som lønn regnes ikke utbetalinger som gjelder dekning av utgifter til bilhold, kost, losji og liknende.

Du har rett til feriepenger fra arbeidsgiver med 10, 2 prosent av feriepengegrunnlaget. Har du tariffavtale øker dette til 12 prosent. Og er du over 60 år er satsen 12,5 prosent i ferieloven og 14, 3 prosent med tariffavtale.

Derfor får du et trekk

Noen reagerer på at de får et trekk i feriepengene. Her kommer forklaringen på at du blir trukket nesten en ukelønn:

Lønnen for juni måned pluss 4/26 månedslønn av feriepengegrunnlaget holdes tilbake og utbetales når vi faktisk avvikler ferie.

Grunnen til at utbetalingen skjer på denne måten er at juni kun har 26 virkedager, mens hele ferieperioden inneholder 30 virkedager. Junilønnen er derfor ikke tilstrekkelig for å dekke full lønnsutbetaling i ferieperioden. Lønnen for de siste 4 virkedagene må derfor overføres fra det oppsparte feriepengegrunnlaget.

Dette er altså årsaken til trekket på 4/26 av brutto månedslønn fra feriepengene.

Skatt

Utbetaling av feriepengene framstår normalt som skattefritt. Men likevel regnes de inn som en del av inntekten og beskattes på vanlig måte. Det som vanligvis skjer er at man betaler litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, for at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales.

Rekker du ikke å ta ut all ferien? Så mye kan du overføre til neste år

Etter loven skal all lovbestemt ubenyttet ferie som ikke er avviklet i løpet av året overføres til neste år.

I utgangspunktet har en arbeidstaker lovmessig krav på fire uker og en dag ferie hvert kalenderår, og rett og plikt til å avvikle full ferie. Mange med tariffavtale har rett på fem uker.

Arbeidstaker kan likevel nekte å ta ferie hvis feriepengene opptjent hos nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Du kan imidlertid ikke nekte å ta ferie hvis virksomhet stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling – for eksempel under fellesferien.

En smidigere løsning er å inngå avtale om overføring av feriedager. Dersom begge parter er enige om det, kan man nemlig inngå skriftlig avtale om overføring av inntil 12 virkedager (2 uker) til neste år.

Alt blir overført

Samtidig er det slik at hvis arbeidsgiver ikke har sørget for avvikling av all ferie i løpet av ferieåret, og du fortsatt har feriedager til gode som ikke er avtalt overført, så anses det som et brudd på ferieloven. Og da skal alle tilgodedager automatisk overføres til neste ferieår.

Utenfor ferieloven

Det er mange arbeidstakere i dag som har avtale om fem uker ferie. Disse avtalefestede feriedagene er ikke regulert av ferielovens bestemmelser, men i tariffavtaler. Partene kan dermed friere bestemme hvordan disse dagene skal håndteres.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy