JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet tar ut flere medlemmer i streik

FLERE SKAL STREIKE: Disse Fagforbundet-medlemmene får flere med på streikelaget fra mandag.

FLERE SKAL STREIKE: Disse Fagforbundet-medlemmene får flere med på streikelaget fra mandag.

Bjørn A. Grimstad

Fra mandag vil 63 ansatte i åtte private barnehager være i streik for en livsvarig og kjønnsnøytral pensjonsordning.

2023022211281620230222112816

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Fagforbundet varslet tirsdag at de tar ut ytterligere 21 medlemmer i streik i NHO-barnehagene. 42 ansatte har streiket siden forrige torsdag, og fra mandag trappes streiken opp.

Totalt vil da 63 ansatte være i streik i følgende barnehager:

• Auglendsdalen, Frelsesarmeen barnehage i Stavanger AS

• Solgry, Frelsesarmeens barnehage i Drøbak

• Trollstua, Frelsesarmeens barnehage i Asker AS

• Teisentoppen, Frelsesarmeens barnehage i Oslo AS

• Birralee internasjonale Kindergarten, Trondheim

• Ås barnehage, Stord

• Velle Træleborg barnehage, Tønsberg

• Fremtiden barnehage, Bergen

Krever bransjens pensjonsordning

Streiken var et faktum da meklingen strandet i forrige uke. Fagforbundets medlemmer i barnehager med NHO-avtale krever å få den samme, kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsordningen som i resten av bransjen.

Ny pensjonsstreik i private barnehager

Fra før har de ansattes organisasjoner kommet fram til en ordning som mange kaller «barnehagepensjon» med Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Norlandia-barnehagene og FUS. Denne ordningen gir lik pensjon til kvinner og menn og varer fra de tar ut pensjon og livet ut. Den har mange likhetstrekk med ny offentlig tjenestepensjon, som er ordningen for de ansatte i de kommunale barnehagene.

Fagforbundet krevde at også NHO-barnehagene skulle ha den samme ordningen, men det har NHO sagt nei til. NHO uttaler at de har strukket seg langt og tilbudt de ansatte en innskuddsordning som de mener er bedre enn den barnehagepensjonen som Fagforbundet har krevd.

Fagforbundet: Kvinner kommer dårlig ut

I Fagforbundet er de uenige.

– Pensjonen NHO tilbyr tar ikke høyde for at kvinner lever lenger. De tilbyr en ordning hvor kvinner kommer dårligere ut. Det kan vi ikke gå med på, sier Fagforbundets Anne Green Nilsen i en uttalelse.

– Når de ikke vil gi oss en like god ordning som resten av sektoren, skaper de samtidig en frihavn for arbeidsgivere som vil spare penger på å gi sine ansatte en dårligere pensjon. Det undergraver alt vi har fått til så langt, med å etablere en bransjestandard, sier Green Nilsen, som er forhandlingsleder. Hun mener det bør være lik pensjon for alle som jobber i barnehagesektoren.

LO-STØTTE: De streikende i barnehager, restaurant og lager fikk støtte fra LO og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på deres møte tirsdag.

LO-STØTTE: De streikende i barnehager, restaurant og lager fikk støtte fra LO og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på deres møte tirsdag.

Brian Cliff Olguin

Stor vilje og støtte

I Fagforbundet kan de melde om stor streikevilje blant de ansatte. De streikende har også fått støtte og forståelse fra foreldre i barnehagene som er i streik.

Kristin og kollegaene streiker igjen

På LOs representantskapsmøte tirsdag fikk de streikende ved NHO-barnehagene stående applaus, sammen med Fellesforbundets medlemmer som er i streik ved Olivia i Hegdehaugsveien og lagerbedriften 360 Logistics på Haraldrud.

– Dere har hele LO i ryggen i kampen for bedre pensjon og for tariffavtaler, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

NHO 590 er Fagforbundets minste tariffområde i privat barnehagesektor.

Heier på barnehage-streikende: – Vinner de ikke fram, kan streiken vår ha vært forgjeves

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy