Fagforbund-medlem i Ap-maktkamp
FORNØYD: Helga Pedersen var på nei-siden da årsmøtet i Finnmark Ap sa nei til fylkessammenslåing med Troms.
Vidar Ruud / NTB
Støttespillerne til Fagforbund-medlem og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen fra Finnmark håper hemmelig avstemning kan sikre at hun overtar partisekretærvervet fra Kjersti Stenseng.
michael.brondbo@fagbladet.no
Kan så mange som 151 delegater til Ap-landsmøtet være villige til å overkjøre en enstemmig valgkomité ledet av LOs leder?
Det er spørsmålet støttespillerne til Tana-ordfører Helga Pedersen i disse dager prøver å få svar på. I anonyme intervjuer med blant annet VG, NRK og Dagbladet bekrefter tilhengere at de teller stemmer. Det bekreftes også at det er en del av vurderingen å be om hemmelig avstemning.
• Ap-profilen Helga Pedersen flyttet hjem til sauene i Finnmark og meldte seg inn i Fagforbundet
Å be om at et valg ikke gjøres ved håndsopprekning, men på anonyme stemmesedler, er en kjent måte å gjøre «partipisken» i delegasjonene fra de ulike fylkeslagene og andre grupper på et landsmøte mindre effektiv.
Åpner for kamp
Pedersen selv utelukker ikke at hun kan stille opp i en kampvotering.
– Jeg stilte meg til disposisjon som partisekretær, men valgkomiteen konkluderte annerledes. Det tar jeg til etterretning. Jeg vil vurdere spørsmålet på nytt dersom det oppstår en situasjon som krever det, sier Pedersen til NRK.
• Nå er Ap og Frp nesten like store
Ikke akkurat en knallhard kamperklæring, men nok til at politiske journalister forfølger saken videre. Kilder Dagbladet har snakket med, sier deres telling tyder på at Pedersen ikke har tilstrekkelig støtte – men Dagbladet medgir at disse anonyme kildene kommer fra fylker som tradisjonelt er regnet som «Stenseng-land». I andre medieoppslag omtales spesielt Trøndelag og Innlandet som særlig positive til Stenseng.
Dette er saken
Dårlige målinger for Arbeiderpartiet gjorde kravene om at partiets valgkomité skulle røske opp i partiledelsen sterkere.
I innstilingen komiteen til slutt la fram, var kravene ivaretatt slik:
• Den ledige plassen som oppsto da Hadia Tajik fra Rogaland gikk av som nestleder i mars 2022, ble fylt av kunnskapsminister Tonje Brenna fra Akershus.
• Sittende nestleder (og fiskeriminister) Bjørnar Skjæran fra Nordland skyves ut av ledelsen til fordel for næringsminister Jan Christian Vestre fra Oslo.
• Sittende partileder og statsminister Jonas Gahr Støre fra Oslo og partisekretær Kjersti Stenseng fra Innlandet blir sittende.
Representasjonskamp
Ifølge NRK er det «murring» i deler av Ap etter innstillingen, blant annet rettet mot det noen kilder karakteriserer som svak ledelse på partikontoret (som ledes av partisekretæren). Andre kilder hevder problemet er at Stenseng, som av disse beskrives som «lyttende og tilgjengelig», mangler gjennomslag internt.
Samtidig er Bjørnar Skjæran tidligere melkebonde og lastebilsjåfør fra Lurøy i Nordland. At han ble byttet ut med Oslo-oppvokste Vestre, som som arving av en møbelfabrikk er en av Norges rikeste heltidspolitikere, er også problematisert av flere.
I likhet med Skjæran er Pedersen småbruker, fra Nord-Norge og medlem av Fagforbundet. Hun løser dermed flere av representasjonsutfordringene som oppstår når Skjæran rykker ut. Som tidligere nestleder er hun også en velkjent størrelse i Ap-ledelsen.
Stenseng, som kommer fra Sør-Fron i Gudbrandsdalen, har yrkeserfaring fra kultur- og idrettssektoren i tillegg til politikken.