JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbund-medlem i Ap-maktkamp

FORNØYD: Helga Pedersen var på nei-siden da årsmøtet i Finnmark Ap sa nei til fylkessammenslåing med Troms.

FORNØYD: Helga Pedersen var på nei-siden da årsmøtet i Finnmark Ap sa nei til fylkessammenslåing med Troms.

Vidar Ruud / NTB

Støttespillerne til Fagforbund-medlem og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen fra Finnmark håper hemmelig avstemning kan sikre at hun overtar partisekretærvervet fra Kjersti Stenseng.

2023042610575120230426105751

michael.brondbo@fagbladet.no

Kan så mange som 151 delegater til Ap-landsmøtet være villige til å overkjøre en enstemmig valgkomité ledet av LOs leder?

Det er spørsmålet støttespillerne til Tana-ordfører Helga Pedersen i disse dager prøver å få svar på. I anonyme intervjuer med blant annet VG, NRK og Dagbladet bekrefter tilhengere at de teller stemmer. Det bekreftes også at det er en del av vurderingen å be om hemmelig avstemning.

Ap-profilen Helga Pedersen flyttet hjem til sauene i Finnmark og meldte seg inn i Fagforbundet

Å be om at et valg ikke gjøres ved håndsopprekning, men på anonyme stemmesedler, er en kjent måte å gjøre «partipisken» i delegasjonene fra de ulike fylkeslagene og andre grupper på et landsmøte mindre effektiv.

Åpner for kamp

Pedersen selv utelukker ikke at hun kan stille opp i en kampvotering.

– Jeg stilte meg til disposisjon som partisekretær, men valgkomiteen konkluderte annerledes. Det tar jeg til etterretning. Jeg vil vurdere spørsmålet på nytt dersom det oppstår en situasjon som krever det, sier Pedersen til NRK.

Nå er Ap og Frp nesten like store

Ikke akkurat en knallhard kamperklæring, men nok til at politiske journalister forfølger saken videre. Kilder Dagbladet har snakket med, sier deres telling tyder på at Pedersen ikke har tilstrekkelig støtte – men Dagbladet medgir at disse anonyme kildene kommer fra fylker som tradisjonelt er regnet som «Stenseng-land». I andre medieoppslag omtales spesielt Trøndelag og Innlandet som særlig positive til Stenseng.

Dette er saken

Dårlige målinger for Arbeiderpartiet gjorde kravene om at partiets valgkomité skulle røske opp i partiledelsen sterkere.

I innstilingen komiteen til slutt la fram, var kravene ivaretatt slik:

• Den ledige plassen som oppsto da Hadia Tajik fra Rogaland gikk av som nestleder i mars 2022, ble fylt av kunnskapsminister Tonje Brenna fra Akershus.

• Sittende nestleder (og fiskeriminister) Bjørnar Skjæran fra Nordland skyves ut av ledelsen til fordel for næringsminister Jan Christian Vestre fra Oslo.

• Sittende partileder og statsminister Jonas Gahr Støre fra Oslo og partisekretær Kjersti Stenseng fra Innlandet blir sittende.

Representasjonskamp

Ifølge NRK er det «murring» i deler av Ap etter innstillingen, blant annet rettet mot det noen kilder karakteriserer som svak ledelse på partikontoret (som ledes av partisekretæren). Andre kilder hevder problemet er at Stenseng, som av disse beskrives som «lyttende og tilgjengelig», mangler gjennomslag internt.

Samtidig er Bjørnar Skjæran tidligere melkebonde og lastebilsjåfør fra Lurøy i Nordland. At han ble byttet ut med Oslo-oppvokste Vestre, som som arving av en møbelfabrikk er en av Norges rikeste heltidspolitikere, er også problematisert av flere.

I likhet med Skjæran er Pedersen småbruker, fra Nord-Norge og medlem av Fagforbundet. Hun løser dermed flere av representasjonsutfordringene som oppstår når Skjæran rykker ut. Som tidligere nestleder er hun også en velkjent størrelse i Ap-ledelsen.

Stenseng, som kommer fra Sør-Fron i Gudbrandsdalen, har yrkeserfaring fra kultur- og idrettssektoren i tillegg til politikken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy