JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fare for ny streik i private barnehager

Hvis partene i dagens mekling ikke blir enige må forhandlingsleder Anne Green Nilsen nok en gang besøke streikevakter utenfor barnehagene. Dette bildet er fra PBL-streiken i fjor.

Hvis partene i dagens mekling ikke blir enige må forhandlingsleder Anne Green Nilsen nok en gang besøke streikevakter utenfor barnehagene. Dette bildet er fra PBL-streiken i fjor.

Birgit Dannenberg

I dag starter meklingen for de ansatte i en gruppe private barnehager med NHO-avtale. Hvis partene ikke blir enige innen midnatt vil 42 ansatte bli tatt ut i streik fra torsdag morgen.

2023021508451820230215135442

tips@fagbladet.no

Dersom det blir streik, vil ansatte i seks barnehager bli tatt ut. Se hvilke nederst i artikkelen.

Dette er det siste av fjorårets lønnsoppgjør og også det siste av i alt fire oppgjør for de barnehageansatte. Fra før av har PBL, Norlandia-barnehagene og FUS kommet fram til avtaler om ordningen som mange kaller barnehagepensjon.

Likt for alle

– Målet vårt er å få til en pensjonsordning på linje med resten av barnehagene, men det var ikke mulig å komme fram til en løsning med NHO i forhandlingene. Derfor ble det brudd, sa forhandlingsleder Anne Green Nilsen da forhandlingene ble brutt 27. januar etter flere ukers forhandlinger.

I 2022 måtte de ansatte i PBL-barnehagene streike i en måned før partene ble enige om at Fellesordningen for AFP innføres når reformert AFP i privat sektor er klar for årskullene fra og med 1968. Hvis tidspunkt for innføring av reformert AFP ikke er avklart i løpet av 2024, innføres gjeldende AFP i Fellesordningen 1. januar 2025.

Kritisk til Brennas barnehagestrategi: – Flere barnehagelærere løser ikke bemanningskrisa

Fare for tariffhopping

– Hvis vi gir etter i dette oppgjøret og godtar en billigere og dårligere ordning, åpner vi samtidig for såkalt tariffhopping i stor stil, sier Anne Green Nilsen til Fagforbundets nettside.

Tariffhopping betyr at arbeidsgiver bytter tilknytning til en annen arbeidsgiverorganisasjon for å spare penger på billigere og dårligere ordninger for sine ansatte.

– Vi vil unngå at barnehager går fra de gode avtalene de har og til en billigere ordning i NHO. Det kan undergrave pensjonsordningen i hele barnehagesektoren, forteller Anne Green Nilsen som er forhandlingsleder i dette oppgjøret og medlem i Fagforbundets arbeidsutvalg.

Nå har kanadisk gigantinvestor gått tungt inn i norske barnehagebygg

Kjønnsnøytral og livslang pensjon

Barnehagepensjonen som er forhandlet fram med de andre private barnehagene, er en ordning som gir lik pensjon til kvinner og menn og som varer fra man tar ut pensjon og livet ut. Den har mange likhetstrekk med ny offentlig tjenestepensjon, som er ordningen for de ansatte i de kommunale barnehagene.

– Tar en konflikt hvis vi må

– Nå står kampen om den minste tariffavtalen i barnehagesektoren. Vi forventer egentlig at motparten i NHO innser at de er nødt til å likebehandle sin ansatte med resten av de som jobber i barnehagesektoren i Norge. Vi i Fagforbundet ønsker ingen streik. Vi vil løse dette hos riksmekleren. Men vi har vist igjen og igjen at vi tar en konflikt hvis vi er nødt til det. Slik er det denne gangen også, sier Anne Green Nilsen.

Her kan det bli streik:

Til sammen 42 medlemmer blir tatt ut i første uttak i en eventuell streik, fordelt på disse barnehagene:

Auglendsdalen, Frelsesarmeen barnehage i Stavanger AS

Solgry, Frelsesarmeens barnehage i Drøbak

Trollstua, Frelsesarmeens barnehage i Asker AS

Teisentoppen, Frelsesarmeens barnehage i Oslo AS

Birralee internasjonale Kindergarten, Trondheim

Ås barnehage, Stord

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy