Færre tog i rute i fjor enn året før, ifølge samferdselsministeren
FÆRRE TOG I RUTE: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård kunne konkludere med at det i fjor var færre tog i rute enn det var i året før. Her fra årets jernbanetale sammen med Jernbanedirektør Knut Sletta (t.h).
Javad Parsa / NTB
2024 var nok et år der togene ikke oppnådde punktlighetsmålet, sier samferdselsministeren i årets jernbanetale. Samtidig var det rekordmange togreisende.
I fjor fjernet togene seg lenger unna punktlighetsmålet på 90 prosent. I 2024 var 86,1 prosent av passasjertogene og 74,8 prosent av godtogene i rute, mot 87,6 prosent og 75,5 prosent i 2023.
– I fjorårets jernbanetale var jeg ambisiøs da jeg lovet at flere tog skulle gå i rute. Slik gikk det ikke. Likevel skroter jeg ikke punktlighetsløftet. Alle som bruker jernbanen, fortjener både en regjering og en samlet jernbanesektor som er ambisiøse på deres vegne, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i talen.
– Må bli bedre
Han lover at jernbanens kunder skal møte et best mulig tilbud, og at hele jernbanesektoren må dra i samme retning for at togene skal gå – og at de skal gå i tide.
Og når de ikke gjør det, må informasjonen til kundene bli bedre, understreker Nygård.
– Vår viktigste oppgave for 2025 er å fikse jernbanen. Vi må få den til å fungere både for passasjerene og godstrafikken. Jeg er optimistisk, sier Nygård.
STANS: I julen stod alle togene i hele Norge stille i flere timer.
Annika Byrde / NTB
Han mener at den norske jerbanren i flere tiår ikke har vært godt nok tatt vare på og at ulike regjeringer og storting må ta ansvar for det.
– Når Stortinget bevilger flere milliarder kroner mer til å vedlikeholde og fornye infrastrukturen, forventer jeg at pengene både brukes effektivt og gir resultater, sier Nygård.
I årene som kommer, skal nye og mer driftsstabile persontog, ferdigstilling av nye jernbaneanlegg og innføring av det nytt digitalt signalsystem bidra til færre forsinkelser og innstillinger, tror Nygård.
Julekaoset: – Vi må lære
1. juledag stanset togtrafikken i hele Norge i 13 timer. Bane Nor sa at dette skyldtes problemer med kommunikasjonssystemet.
– 1. juledag sto togene stille i nesten et halvt døgn. Det er alvorlig, og det fikk store konsekvenser for mange. Vi må lære av den typen hendelser, sier Nygård i talen.
Jernbanetilsynet skal nå foreta en full gjennomgang av hva som gikk galt, og hvorfor jernbanesystemet i Norge er såpass sårbart.
– Jernbanetilsynets gjennomgang og Bane Nors evaluering kommer til å vise hva som gikk galt. Det skal også danne et grunnlag for å unngå at det samme som skjer igjen.
Rekordmange reisende
I 2024 var det imidlertid rekordmange togreisende, ifølge prognoser fra Jernbanedirektoratet. Tallene viser at det var 83 millioner togreiser i fjor, som er 5 millioner flere enn året før.
– Aldri før har så mange reisende tatt tog. Det betyr at mange også er fornøyde med togtilbudet. Det har vært en liten jernbanerevolusjon i Norge, der tilbudet har blitt bedre, vi har fått raskere reiser, nye tog og flere avganger, sier samferdselsministeren.
– Vi skal ikke lenger tilbake til 2012 for å finne året da vi for første gang passerte 60 millioner reiser, legger han til.
Prognosene til Jernbanedirektoratet viser at antallet togreiser har økt med 30 prosent på drøyt ti år.
– Dette åpner opp helt nye muligheter for å bo og jobbe der man vil. Og det hårete målet er selvsagt at enda flere reisende skal velge toget fremover.
(©NTB)
amalie.vadla@ntb.no