DOMINERER: I 2013 eide de fire største aktørene på markedet en femdel av de private barnehageplassene. I 2019 var andelen 32 prosent, skriver Klassekampen.
colourbox.com
Det er de fire aktørene Læringsverkstedet, Fus-barnehagene, Espira og Norlandia som sammen står for 32 prosent av de private barnehageplassene, skriver Klassekampen.
• Slik ble 37 norske barnehager verdt over en halv milliard kroner
Avisa har regnet markedsandelen med utgangspunkt i barnehagenes egne rapporter til Utdanningsdirektoratet og tall fra Statistisk sentralbyrå.
Utregningene viser også at de på to år hadde mer enn én milliard kroner i driftsresultat, langt bedre enn snittet for private barnehager. Ifølge avisa satt kjedene igjen med så mye som 67 prosent mer av omsetningen enn andre barnehager som er organisert i aksjeselskap.
To av de fire kjedene mener analysen gir et feilaktig inntrykk av lønnsomheten.
– Bemanningsnormen har påvirket private barnehagers lønnsomhet negativt. Lønnsomheten er betydelig redusert og for 2019 har bransjen en lønnsomhet som er under hva som er bærekraftig, skriver divisjonsdirektør Kristin Woldsnes i Norlandia i en epost.
• Fagbladet avdekker: Slik maksimerer barnehagekjedene inntjeningen
Etter bemanningsnormen, som trådte i kraft i 2019, kan ingen barnehager ha mer enn seks barn per ansatt.
Også eier Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet mener analysen er misvisende. Ifølge ham tilsvarer konsernets overskudd kun rundt en ukes lønninger til de ansatte.
(©NTB)
vaktsjef@ntb.no
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen