DOMINERER: I 2013 eide de fire største aktørene på markedet en femdel av de private barnehageplassene. I 2019 var andelen 32 prosent, skriver Klassekampen.
colourbox.com
Det er de fire aktørene Læringsverkstedet, Fus-barnehagene, Espira og Norlandia som sammen står for 32 prosent av de private barnehageplassene, skriver Klassekampen.
• Slik ble 37 norske barnehager verdt over en halv milliard kroner
Avisa har regnet markedsandelen med utgangspunkt i barnehagenes egne rapporter til Utdanningsdirektoratet og tall fra Statistisk sentralbyrå.
Utregningene viser også at de på to år hadde mer enn én milliard kroner i driftsresultat, langt bedre enn snittet for private barnehager. Ifølge avisa satt kjedene igjen med så mye som 67 prosent mer av omsetningen enn andre barnehager som er organisert i aksjeselskap.
To av de fire kjedene mener analysen gir et feilaktig inntrykk av lønnsomheten.
– Bemanningsnormen har påvirket private barnehagers lønnsomhet negativt. Lønnsomheten er betydelig redusert og for 2019 har bransjen en lønnsomhet som er under hva som er bærekraftig, skriver divisjonsdirektør Kristin Woldsnes i Norlandia i en epost.
• Fagbladet avdekker: Slik maksimerer barnehagekjedene inntjeningen
Etter bemanningsnormen, som trådte i kraft i 2019, kan ingen barnehager ha mer enn seks barn per ansatt.
Også eier Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet mener analysen er misvisende. Ifølge ham tilsvarer konsernets overskudd kun rundt en ukes lønninger til de ansatte.
(©NTB)
vaktsjef@ntb.no
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal