JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privat omsorg:

Fire barnehagekjeder eier hver tredje private barnehageplass

DOMINERER: I 2013 eide de fire største aktørene på markedet en femdel av de private barnehageplassene. I 2019 var andelen 32 prosent, skriver Klassekampen.

DOMINERER: I 2013 eide de fire største aktørene på markedet en femdel av de private barnehageplassene. I 2019 var andelen 32 prosent, skriver Klassekampen.

colourbox.com

De fire største barnehagekjedene tar over stadig mer av markedet. I 2013 eide de en femdel av de private barnehageplassene. I 2019 var andelen nesten én av tre.

2021090614095520210906140950

Det er de fire aktørene Læringsverkstedet, Fus-barnehagene, Espira og Norlandia som sammen står for 32 prosent av de private barnehageplassene, skriver Klassekampen.

Slik ble 37 norske barnehager verdt over en halv milliard kroner

Avisa har regnet markedsandelen med utgangspunkt i barnehagenes egne rapporter til Utdanningsdirektoratet og tall fra Statistisk sentralbyrå.

Utregningene viser også at de på to år hadde mer enn én milliard kroner i driftsresultat, langt bedre enn snittet for private barnehager. Ifølge avisa satt kjedene igjen med så mye som 67 prosent mer av omsetningen enn andre barnehager som er organisert i aksjeselskap.

Vil forhindre store utbytter og sikre kvalitet: Utvalg foreslår kommunal styring av private barnehager

To av de fire kjedene mener analysen gir et feilaktig inntrykk av lønnsomheten.

– Bemanningsnormen har påvirket private barnehagers lønnsomhet negativt. Lønnsomheten er betydelig redusert og for 2019 har bransjen en lønnsomhet som er under hva som er bærekraftig, skriver divisjonsdirektør Kristin Woldsnes i Norlandia i en epost.

Fagbladet avdekker: Slik maksimerer barnehagekjedene inntjeningen

Etter bemanningsnormen, som trådte i kraft i 2019, kan ingen barnehager ha mer enn seks barn per ansatt.

Også eier Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet mener analysen er misvisende. Ifølge ham tilsvarer konsernets overskudd kun rundt en ukes lønninger til de ansatte.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy