JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Giske-saken: Nå er det bare Jonas som bestemmer

Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre på pressekonferansen etter Arbeiderpartiets sentralstyremøte om Giske-saken.

Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre på pressekonferansen etter Arbeiderpartiets sentralstyremøte om Giske-saken.

Helge Rønning Birkelund

Jonas Gahr Støre har tillit til varslerne og avviser falske anklager. Nå ligger Trond Giskes skjebne i hendene til Ap-lederen.

2018010308100420180103081004

helge@lomedia.no

Et fire timer langt møte i sentralstyret til Arbeiderpartiet gir ledelsen full støtte i sin håndtering av varslingene mot Trond Giske. Det er dårlig nytt for nestlederen. Verken Støre eller Stenseng sa det direkte.

Men alle kommentatorer hevder at det innebærer at sentralstyret ikke har tillit til ham, og at han er ferdig som nestleder. Det virker utelukket at nestlederen kan komme tilbake til sitt verv i Ap-ledelsen.

LO-lederen rykker ut i Giske-saken: – Varslene mot Giske er alvorlige

Tar avgjørelsen selv

Avgjørelsen ligger nå i fanget til Jonas Gahr Støre. Ingen andre. Sentralstyret har sagt sitt. Nå er det lederen som har et overordnet ansvar om å legge ballen død.

Støre ønsker en rask avklaring, men er klar på at det er viktig å ikke forhaste seg. Varslerne blir trodd, men den som er varslet skal også få komme med sin versjon.

– Det er jeg som skal ta avgjørelsen i denne saken. Det er jeg som er sjefen, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen i etterkant av sentralstyremøtet.

– Vi tror på varslerne. Men den det er varslet mot, skal også få lov til å gi sin versjon. Så skal vi trekke en konklusjon om det har skjedd en seksuell trakassering eller ikke, sa Jonas Gahr Støre.

Dagsavisen og presse-nestor Arne Strand går så langt som å mene at Jonas Gahr Støre ga Trond Giske sparken som nestleder da han fikk fritak på ubestemt tid.

Dagsavisen og presse-nestor Arne Strand går så langt som å mene at Jonas Gahr Støre ga Trond Giske sparken som nestleder da han fikk fritak på ubestemt tid.

Helge Rønning Birkelund

Ap-lederen innrømmer at han gjerne skulle vært saken foruten, men at saken skal behandles på en slik måte at vi for ettertiden kan vise til at den ble håndtert riktig.

Da det mandag kveld ble kjent at Trond Giske er fritatt for sitt verv på ubestemt tid, gikk Giske ut og hevdet det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser han på det sterkeste bestrider.

Støre påpekte på pressekonferansen at ingen av de varslene han har mottatt, kan betraktes som falske.

– Jeg tar avstand fra den ordbruken, sa han.

Samlet parti

I vedtaket heter det at sentralstyret støtter at Trond Giske har fratrådt sitt verv som nestleder på ubestemt tid og understreker betydningen av en rask og forsvarlig prosess og konklusjon.

Videre heter det at Arbeiderpartiet skal være en pådriver for likestilling og respektfull omgang mellom kvinner og menn på alle nivåer i partiets organisasjon. Det skal være trygt å varsle om seksuell trakassering eller annen utilbørlig opptreden i Arbeiderpartiet. Sentralstyret har fått forsikringer om at man legger opp til en håndtering av saken som skal ivareta varslerne på en best mulig måte.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ville ikke gi noen kommentar etter møtet utover at det var et godt og åpent møte, men henviste til pressekonferansen til Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.

Også lederne av de to største LO-forbundene, Mette Nord (Fagforbundet) og Jørn Eggum (Fellesforbundet) sitter i sentralstyret. Mette Nord ville heller ikke kommentere møtet, men bekrefter imidlertid at et samlet styre ga sin fulle støtte til håndteringen av saken og at det var et langt og åpent møte.

Nestleder Hadia Tajik er ifølge Støre og Stenseng varslernes talerør i sentralstyret, og leste høyt fra to av varslingssaken under møtet. Det var varslerne selv som hadde bedt henne gjøre det. VG omtalte saken mens møtet pågikk. Det likte Jonas Gahr Støre dårlig.

– Jeg vil understreke at varslerne eier sine saker. Hvis Hadia har fått tillatelse til å sitere fra disse sakene er det varslerens rett. Men det kan ikke være en del av saksbehandlingen, sa han om denne hendelsen.

Sentral LO-ansatt permittert på grunn av varslinger om trakassering

– Vi må tørre å snakke åpent om seksuell trakassering – også i Fagforbundet

Nå løfter Fagforbundet kampen mot seksuell trakassering

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy