Stengte skoler og barnehager på grunn av korona-fare:
Hadia Tajik slakter regjeringens løsning for foreldre som må være hjemme med barna
Hadia Tajik er ikke imponert over arbeidsministerens tiltak torsdag kveld.
Nanna Aanes Wolden
Omsorgspenger i ti dager også for hjemmeværende barn som ikke er syke, er et altfor puslete tiltak mener Arbeiderpartiet.
helge@lomedia.no
Foreldre over hele landet lurer på hvordan de skal klare seg økonomisk når de må være hjemme med barna fordi skoler og barnehager holder stengt.
Regjeringen lover omsorgspenger til dem som ikke finner en løsningen med arbeidsgiver, men Arbeiderpartiet er ikke imponert.
Hun synes tiltaket er puslete.
• Permittert på grunn av korona? Dette har du krav på
«Sykt-barn-penger»
Når barnehager og skoler nå stenger, skal foreldre ha rett til de samme omsorgspengene som gjelder ved syke barn.
– Regjeringen har sagt de skal komme med ordninger som sikrer familiene økonomisk og som gir forutsigbarhet. Samtidig sier de at dette kommer til å bli en krevende situasjon over lengre tid. Hvis det eneste de kan tilby er en ordning som allerede eksisterer, men som bare utvides til å gjelde friske barn i karantene, så dekker ikke det behovet. I tillegg skaper det stor uklarhet hos folk, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.
• Hvem skal passe barna når skolen blir korona-stengt?
– Hva med de som allerede har brukt store deler av kvoten? spør hun.
– Hvis du har bare fem-seks dager igjen og må sitte i karantene i 14 dager, minst. Hva blir det igjen da, spør hun videre.
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen lovte tidligere i dag at regjeringen vurderer å forlenge ordningen, men ga ingen konkrete løfter om lengde og omfang.
• Fagbladets spesialside om koronaviruset
Arbeidsgiver betaler
I tillegg poengterer Tajik at omsorgspengene i sin helhet betales av arbeidsgiver.
– Her snakker vi om bedrifter som opplever en presset økonomisk situasjon, og som mangler likvide midler. For disse bedriftene er dette heller ikke en god ordning. Her må regjeringen sikre familiene økonomisk. Da holder det ikke med omsorgspenger i noen få dager, poengterer hun.
{f1}
Mer info fredag
Mens helseministeren og statsministeren la fram de helsefaglige anbefalingene med koronaviruset torsdag, kommer de økonomiske støtteordningene fredag.
– De helsefaglige anbefalingene støtter vi fullt ut. Det er bra at regjeringen kom med tydelige tiltak, som det går an å forholde seg til. Mange har etterspurt det. Det var på en måte en lettelse å få dem nå. I forhold til de økonomiske forventningene, har det kommet noen signaler. Vi er også opptatt av at vi kan få et fleksibelt permitteringsregelverk og kompetansetiltak for dem som blir permitterte, ser Hadia Tajik.
LO venter mer
LO er heller ikke glade for signalene som kom torsdag kveld.
– Arbeidstakere som settes i karantene, eller som må være hjemme med barn på grunn av karantene eller stengte skole og barnehager, må kunne være hjemme med full lønn, mener LO-lederen.
Økonomisk skadelidende
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er viktig at foreldre som må være hjemme med barn uten å ha mulighet til å jobbe ikke blir økonomisk skadelidende.
– Nå må regjeringa også på banen med tiltak som gjør at arbeidstakere som blir permittert ikke rammes av ventetid før de får dagpenger, ordninger for frilansere og andre med løse koblinger til arbeidslivet og avbøtende tiltak for lavtlønnede, sier Moxnes.
Økonomisk ruin
– Vi trenger tiltak som hindrer at bedrifter går konkurs, men det trengs også tiltak som hjelper folk med dårlig råd som i verste fall risikerer økonomisk ruin. Foreløpig virker det som regjeringa gjør mye av det første, og lite av det andre, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Vurderer reglene
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa ved framleggelsen av tiltakene at regjeringen fortløpende vil vurdere reglene.
– Når skoler over hele landet er stengt og situasjonen er uavklart, sier det seg selv at sykt-barn-dagene kan bli brukt opp. Regjeringen følger utviklingen og vil også vurdere å utvide antall dager foreldre kan være hjemme, og vi vil vurdere å gjøre ordningen mer fleksibel slik at man ikke har brukt opp én hel dag hvis man er én time hjemme, sa Isaksen i ei pressemelding.
Vil drøfte
Kraftig økt bruk av offentlige ordninger i denne situasjonen kan få store økonomiske konsekvenser for arbeidsgiverne og norsk næringsliv, skriver arbeids- og sosialdepartementet i ei pressemelding.
– Vi kommer til å ha tett kontakt med partene i arbeidslivet for å diskutere hvordan disse utgiftene håndteres. Vi må ta vare på arbeidsplassene og bedriftene våre, skriver statsråden i pressemeldinga.
Dette er om omsorgspenger
• Når man har ett eller to barn som er 12 år eller yngre, har man 10 omsorgsdager hver per kalenderår. Disse 10 dagene finansieres av arbeidsgiver.
• Når man har tre barn eller flere som er 12 år eller yngre, har man 15 omsorgsdager hver per kalenderår. De 10 første dagene finansieres av arbeidsgiver. Deretter finansieres 5 dager av folketrygden.
• Enslige forsørgere og foreldre til kronisk syke har et utvidet antall dager med omsorgspenger. Arbeidsgiver betaler her også kun de første 10 dagene.