JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halden inviterte ansatte i barnehager og skoler til drop-in-vaksine. Da ble det kø

Køen var lang da Halden kommune åpnet for drop-in-vaksinering av ansatte i barnehager og skoler.

Køen var lang da Halden kommune åpnet for drop-in-vaksinering av ansatte i barnehager og skoler.

Emely Hansen/Halden Arbeiderblad

Køen var flere hundre meter lang da Halden kommune tilbød drop-in-vaksinering for barnehage- og skoleansatte. På første vaksineringsdag fikk nærmere 700 en sprøyte i armen. Målet er en trygg semesterstart for barn og ansatte.

2021081310441820210813105549

marte.bjerke@fagbladet.no

ida.wangberg@fagbladet.no

Vel ett døgn etter startskuddet for den første drop-in-dosen er køen på Svinesundsveien i Halden for lengst unnagjort. Nå ramler det inn en og annen etternøler som effektivt skipes gjennom vaksineringsmaskineriet. Noen minutter etter ankomst er stikket satt. I går var ventetida for de bakerste i køen på rundt en og en halv time, forteller sykepleier Cecilie Labori Espenes.

– Tilbudet er tatt veldig godt imot – det så vi på responsen i går, sier hun.

Kommuneoverlege i Halden, Halvard Bø, hadde et mål om å få vaksinert 390 skole- og barnehageansatte per dag i de to dagene for drop-in-vaksineringen.

– Men vi vaksinerte hele 696, bare i går, forteller han til Fagbladet.

– Tilbudet er tatt veldig godt imot, sier sykepleier Cecilie Labori Espenes om drop-in-vaksineringen av ansatte i barnehager og skoler i Halden. Kommuneoverlege Halvard Bø forteller at 918 er blitt vaksinert i løpet av de to dagene da tilbudet var åpent.

– Tilbudet er tatt veldig godt imot, sier sykepleier Cecilie Labori Espenes om drop-in-vaksineringen av ansatte i barnehager og skoler i Halden. Kommuneoverlege Halvard Bø forteller at 918 er blitt vaksinert i løpet av de to dagene da tilbudet var åpent.

Marte Bjerke

LES OGSÅ: Her begynner Kayden (2) i barnehagen. Slik får «koronabarna» en god barnehagestart

– En hjelp til å beskytte de ansatte best mulig

Halden kommune er blant dem som har prioritert barnehage- og skoleansatte i vaksinekøen. Hvorfor?

– Det er fint om disse gruppene er ferdigvaksinert før skolen starter. Det er vanskelig å holde én-meteren i skole og barnehage, og det er ønskelig at de skal fortsette å være på grønt nivå. Dette er en hjelp til å beskytte de ansatte mest mulig, sier Bø.

Regjeringen åpnet i juni for at kommunene kunne prioritere ansatte i barnehager, skoler og SFO, etter at helsepersonell og risikogruppene var vaksinert.

– Muligheten bød seg da vi også kunne korte ned tida mellom første og andre dose, og fordi Halden fikk flere doser enn vi hadde forventa, forteller kommuneoverlegen.

LES OGSÅ: Siv klarer ikke å holde meteren på jobb i barnehagen. – Vi må bli prioritert i vaksinekøen

Synes det er riktig at ansatte i skoler og barnehager prioriteres

En som er glad for å ha blitt prioritert i køen, er Unn Aasgård, daglig leder i Tryggheim barnehage i Halden. I dag får hun sin andre dose og er dermed fullvaksinert. Nå som barnehager og skoler skal være på grønt nivå, regner hun med at de ansatte blir noe mer utsatt for smitte.

Unn Aasgård forteller om positiv innstilling til vaksinering blant de barnehageansatte. – Det har aldri vært noe spørsmål om man skal ta vaksinen, men heller når man kan få, sier hun, som her får sin andre dose.

Unn Aasgård forteller om positiv innstilling til vaksinering blant de barnehageansatte. – Det har aldri vært noe spørsmål om man skal ta vaksinen, men heller når man kan få, sier hun, som her får sin andre dose.

Marte Bjerke

– Jeg synes det er helt riktig at disse yrkesgruppene prioriteres, men samtidig er det litt vanskelig, for det er mange som kunne ha kvalifisert for dette, sier hun.

Innstillingen til vaksinering har vært utelukkende positiv i barnehagen, forteller Aasgård.

– Det har aldri vært noe spørsmål om man skal ta vaksinen, men heller når man kan få, sier hun.

Antallet som har fått andre dose, har økt fra forrige uke

Nå har ni av ti ansatte i skoler og barnehager fått første vaksinedose, melder Kunnskapsdepartementet i dag. Det er en høyere andel enn i resten av befolkningen.

Nær fire av ti skole- og barnehageansatte har fått andre dose, ifølge ferske tall fra FHI.

Alle ansatte i barnehager og skoler skal nå ha fått tilbud om første dose, og 89 prosent har tatt vaksinen. Antallet som har fått andre dose har økt betydelig fra forrige uke, fra 27 til 38 prosent.

Vaksinasjonsdekningen høyest i Viken, Oslo og Vestfold og Telemark

Vaksinasjonsdekningen i andel er høyest i Viken, Oslo og Vestfold og Telemark, med en vaksinasjonsdekning av skole- og barnehageansatte på mellom 70 og 80 prosent, ifølge tall offentliggjort av FHI i juli.

Anders Borg, nestleder i Fagforbundet Barn og oppvekst, Oslo, skulle ønske at ansatte i barnehager og skoler hadde blitt prioritert for vaksinering tidligere.

– Slik at alle ansatte var fullvaksinerte når de nå kommer tilbake på jobb på grønt nivå, sier han til Fagbladet, og legger til:

– I våres fikk vi veldig mange henvendelser fra medlemmer om vaksineprioritering, nå ser det ut til å ha roet seg. Vi er veldig glad for at de aller fleste av våre medlemmer i barnehage og skole i Oslo nå ser ut til å ha fått første dose, og vi er glade for at Oslo-området ble prioritert i fordelingen av vaksiner.

LES OGSÅ: Utslitte ansatte og uforutsigbar hverdag for barna: – Alle barna er sårbare nå

I Nordland er det lavest dekning

Nordland har lavest vaksinasjonsdekning av lærere og barnehageansatte på landsbasis, ifølge tall fra FHI, offentliggjort i midten av juli. Her er dekningen på 50 prosent. Dette er lavere enn dekningen på rundt 60 prosent generelt i befolkningen i fylket. Det skyldes trolig at mange unge, som utgjør en stor andel av ansatte i barnehager og skoler, ikke har fått tilbud om vaksine ennå, ifølge FHI.

Tore Andre Jakobsen, leder i Fagforbundet Nordland, forteller at de den siste tida ikke har fått henvendelser fra medlemmer om vaksinering.

– Men det vil alltid bekymre oss at ikke våre medlemmer har en tryggest mulig situasjon når de går på jobb, understreker han.

Jakobsen synes også meldinga fra regjeringen om å prioritere ansatte i skoler og barnehager i vaksineringskøen, kom vel seint.

– Da var jo allerede alle i ferd med å bli vaksinert, sier han.

LES OGSÅ: Nå skal Oslo stenge barnehager. Og også skoler kan bli stengt

Ingen negative reaksjoner på prioriteringen i Halden

På en helt annen kant av landet svinger kollegene Lise Faraasen Olsen og Madelen Ruud Reberg inn på parkeringsplassen foran vaksinasjonssenteret. De har fått fri fra Bergknatten barnehage i Halden for å ta andre vaksinedose og haster inn for å rekke tilbake til jobb før neste pulje går av vakt.

– Vi er veldig glad for dette, er de enige om og roser kommunen for tilbudet.

– Det blir kanskje en litt lettere hverdag i barnehagen nå, håper Madelen.

Lise Faraasen Olsen (t.h.) og Madelen Ruud Reberg i Bergknatten barnehage på vei ut etter å ha fått sin andre dose med koronavaksine. Nå håper de høsten blir litt lettere for både barn og voksne.

Lise Faraasen Olsen (t.h.) og Madelen Ruud Reberg i Bergknatten barnehage på vei ut etter å ha fått sin andre dose med koronavaksine. Nå håper de høsten blir litt lettere for både barn og voksne.

Marte Bjerke

Kommuneoverlegen har ikke oversikt over hvor stor andel av barnehage- og skoleansatte som er vaksinert i Halden, men alle som ønsker det har nå fått mulighet.

– Og vi har ikke fått noen negative reaksjoner på at denne gruppa er blitt prioritert. Det har vært forståelse for at det er fornuftig, sier han.

Totalt ble 918 ansatte i barnehager og skoler vaksinert på de to dagene med drop-in-vaksinering i Halden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy