HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
marte.bjerke@fagbladet.no
De tre helsearbeiderne er vinnerne av Flaviusprisen – Norsk Presseforbunds åpenhetspris. Ansiktene kjenner du kanskje igjen fra NRK Brennpunkts dokumentar «Omsorg bak lukkede dører», der de alle står åpent fram med kritikk av egen arbeidsplass.
Elisabeth Andersson er hjelpepleier på Furuheim sykehjem i Larvik, mens sykepleierne Linda Hellesø og Svanhild Furre Johansen jobber på Nærøy bo- og behandlingssenter i Nord-Trøndelag.
• Ta Fagbladets test og sjekk: Dette kan du si som offentlig ansatt
I takketalen legger de ikke skjul på at åpenheten har kostet, men at den positive responsen de har fått i etterkant har veid opp for belastningen ved å ytre seg kritisk mot egen arbeidsgiver.
– Det er blitt verre å ytre seg kritisk om forhold ved egen arbeidsplass. Dette viser nyere forskning fra Fafo. Også Ytringsfrihetskommisjonen, som leverte sin utredning i 2022, pekte på store utfordringer når det kommer til ytringsfrihet for ansatte. Offentlig ansatte opplever flere sanksjoner og represalier nå enn for ti år siden, både fra ledere og kolleger, sa jurymedlem og redaktør i Østlands-Posten Eirik Haugen, før de tre helsearbeiderne ble klappa opp på scenen i Pressens Hus.
• Undersøkelse: Begrenset ytringsfrihet for norske arbeidstakere
Juryen for årets pris har i tillegg til Haugen, bestått av førsteamanuensis Sofie Høgestøl og journalist i NRK Peter Svaar. Flaviusprisen blir utdelt en gang i året, og skal gå til «enkeltpersoner, organisasjoner, forvaltningsorganer, institusjoner, bedrifter, journalister, redaktører eller redaksjoner som gjennom sitt arbeid eller frivillige innsats har bidratt til å fremme eller synliggjøre betydningen av åpenhet og innsyn og/eller bidratt til endring eller utvikling av regelverk eller praksis for åpenhet og innsyn i det norske samfunnet».
– Samfunnet og mediene trenger flere som disse tre, sa Haugen om prisvinnerne.
– Som tør å snakke der andre tier stille. Når de tre åpent har stått fram, kan det også hjelpe andre offentlige ansatte å bruke ytringsfriheten sin, sa Haugen.
• Hva kan du si om jobben, og når bør du holde munn? Her finner du svaret
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
RETTFERDIG FORDELING: – Det er veldig store kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, og veldig mange i de lavere lønnsjiktene. Et ekstra fokus på lavlønn vil derfor også gi gunstig effekt på likelønn, sier Mette Nord.
Werner Juvik
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard