Helsefagarbeider Henrik (20) tar sats før yrkes-EM: – Ønsker å vise fram yrket
ØVELSE GJØR MESTER: Henrik Solberg Bølgenhaugen hospiterer ved Drammen sykehus for å øve til yrkes-EM i helsefag. Her med «test-pasient», Fagforbundets Yvonne Elisabeth Myrvang, ved spirometri-apparatet.
Øystein Windstad
Først ble han best i faget sitt i Norge. Nå jakter helsefagarbeider Henrik Solberg Bølgenhaugen på nye meritter.
vigdis.alver@fagbladet.no
– Skyt, og så lenge du klarer. Nå er du du snart i mål. Klarer du mer?
Spontant løfter Henrik Solberg Bølgenhaugen (20) armene over hodet. Med hele kroppen sin illustrerer han hvordan dagens «testpasient» Yvonne Elisabeth Myrvang skal puste ut all lufta hun har i lungene, og holde på så lenge hun kan.
Helsefagarbeider Bølgenhaugen er på en todagers hospitering ved Drammen sykehus i Buskerud, for å øve til yrkes-EM i september.
Der er han Norges eneste deltaker i klassen for helsefagarbeidere.
LÆRER: Henrik Solberg Bølgenhaugen sammen med lungesykepleier Karin Helen Danielsen. Snart skal han selv instruere i spirometri, som er en lungefunksjonstest.
Øystein Windstad
På medisinsk poliklinikk har lungesykepleier Karin Helen Danielsen akkurat vist ham hvordan spirometri, en lungefunksjonstest, skal gjennomføres.
Det er Bølgenhaugens tur til å prøve seg, og Myrvang, som egentlig leder Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet Buskerud, har stilt seg til disposisjon.
Et rent munnstykke er pakket ut og satt på apparatet. Myrvang har fått instruksjoner av Bølgenhaugen, og har også fått en klype på nesa.
– Kjempebra. Nå tømmer du hele kroppen på utpust, sier Bølgenhaug til Myrvang, som har fylt lungene alt hun kan.
Lærer mye
Til daglig er Bølgenhaugen ansatt som helsefagarbeider i 100 prosent stilling ved et sykehjem hjemme i Sokna. Her ved Drammen sykehus får han både sett og lært oppgaver som ikke hører med til jobbhverdagen der.
– Det er viktig lærdom. Får jeg en spirometri-oppgave under EM, så må jeg også kunne si hva vi skal gjøre. Nå har jeg lært det, sier han.
FÅR HJELP: Anneri Thielemann (71) har kols og trenger inhalasjonsmedisin. Lungesykepleier Burkurije Tahiri ordner i stand mens Henrik Bølgenhaugen ser på og lærer.
Øystein Windstad
Med hurtige steg vi går gjennom sykehuskorridorene til medisinsk sengepost 2 der det venter mer øving.
På et pasientrom ligger Anneri Thielemann (71), som er innlagt med alvorlig kols. Hun kom hit fordi pusten dagen før ble ekstra vanskelig.
Hun hoster.
– Det er veldig ubehagelig, sier hun.
Lungesykepleier Burkurije Tahiri skal gi 71-åringen hjelp for plagene, en inhalasjonsmedisin som åpner opp luftveiene.
Bølgenhaugen følger interessert med. Snart ligger pasienten med maske over nese og munn.
– Går det bra? spør han forsiktig.
Så legger han en støttende hånd på pasientens skulder.
OMSORG: – Å være tett på folk, og gjøre en jobb som betyr mye for andre, er veldig viktig for meg, sier helsefagarbeider Henrik Bølgenhaugen. Her med pasient Anneri Thielemann.
Øystein Windstad
På pallen i vår
I vår vant Bølgenhaugen yrkes-NM i Førde, og det gjør ham kvalifisert til å konkurrere med sju andre helsefagarbeidere fra hele Europa under EM til høsten.
Han tok stegene opp på seierspallen i Førde til full jubel og trampeklapp i salen, viser et videoklipp fra WorldSkills Norway, en av arrangørene.
Dette er yrkes-EM
• EuroSkills, kjent som Yrkes-EM, er Europas største konkurranse for unge fagarbeidere. Arrangeres annethvert år.
• Deltakere fra hele Europa møtes for å konkurrere i ulike yrkesfaglige disipliner.
•Primært er Yrkes-NM basis for uttak.
• Gjennom Yrkes-EM ønsker WorldSkills Norway å inspirere og motivere unge mennesker til å velge yrkesfag, og bli ledende innen sitt fagfelt. Aldersgrensen 25 år.
• I år arrangeres konkurransen i Herning i Danmark. Det skjer i september. I 2026 arrangeres Yrkes-VM i Shanghai i Kina. Det er verdens største yrkeskonkurranse hvor unge fagarbeidere fra over 80 land konkurrerer i ulike fagdisipliner.
(Kilde: worldskills.no)
Ved sykehusavdelingen i Drammen er ledelsen opptatt av å lage team i hverdagen, mellom helsefagarbeidere og sykepleiere, får Fagbladet opplyst. Det blir oppgavedeling av det. Nå er de glade for å kunne hjelpe Bølgenhaugen på veien mot EM.
– Med helsefagarbeidere her blir det et trygt opphold for pasientene, de kan vi ikke unnvære, sier avdelingssykepleier Anette Kalager.
– Vi er glade for å kunne bidra ved at han kan øve seg her.
Fagforbundets Yvonne Myrvang skryter av EM-kandidaten. Fagpraten mellom dem går ivrig gjennom dagen. De to deler yrke, og nå hospiterer han på arbeidsplassen hennes gjennom mange år.
– Han er så flink, så vennlig og rolig.
– Vi heier på deg!
Norge har tidligere hevdet seg i yrkes-EM. For to år siden tok den norske helsefagarbeideren Emma Straub bronsemedalje i konkurransen i Polen.
• Helsefagarbeider Emma (19) tok bronse i Yrkes-EM
– Det er prestisje
Selv legger ikke Bølgenhaugen noe skjul på at han har konkurranseinstinkt.
– Ikke minst synes jeg at det er veldig gøy å konkurrere!
Men det dreier seg om mer:
– Det handler like mye om rekruttering. Det er det som er driven. Det er viktig for meg å være med på dette fordi jeg ønsker å vise fram yrket mitt.
Han er stolt av å være fagarbeider.
– Det er prestisje, og det er viktig å vise fram til unge i dag at det er et spennende yrke som er i utvikling. Vi trenger enda flere.
Han har fortsatt tid til å øve noen måneder fram til EM.
Her og nå er han glad for profesjonell mottakelse ved Drammen sykehus.
– Det er enormt mye læring. Man kan lese mye i bøker, men ingenting er som det praktiske.
SMAK AV SEIER: I vår vant Henrik Bølgenhaugen yrkes-NM, nå har han yrkes-EM i Danmark i sikte. Det er tid til en matbit på pauserommet før neste læringsøkt på sykehuset. Praten går med Fagforbundets Yvonne Myrvang.
Øystein Windstad
Traff blink
Da Bølgenhaugen valgte seg helsefag traff han blink fra første stund. At han havnet i yrket kan egentlig spoles tilbake til ungdomsskolen. Da ble språkfaget fransk for vanskelig, og han byttet til arbeidslivsdag.
– Mamma er portør, farmor er helsefagarbeider. Så jeg tenkte at jeg kanskje skulle prøve å være på sykehjem. Det var klaff fra første dag, sier 20-åringen.
Han gikk videre til helse- og oppvekstfaget på Hønefoss videregående skole.
Nå har han jobbet fulltid på sykehjemmet siden han var ferdig som lærling, og tok fagbrevet, for et år siden.
– Å være tett på folk, og gjøre en jobb som betyr mye for andre, er veldig viktig for meg.