– Kan du høre meg? Jeg skal legge deg over i stabilt sideleie, sier Marie Helseth på engelsk. Mens hun tar fram et apparat for blodtrykk og fester en måler rundt armen på kvinnen som ligger stille på gulvet.
Øystein Windstad
oystein.windstad@fagbladet.no
Ei dame ligger livløs på hotellgulvet. Marie Helseth bøyer seg ned mot ansiktet, lytter og ser granskende på kvinnen:
– Kan du høre meg? Jeg skal legge deg over i stabilt sideleie, sier Helseth på engelsk. Mens hun tar fram et apparat for blodtrykk og fester en måler rundt armen på kvinnen som ligger stille på gulvet.
Bak henne står Stine Kipperberg og noterer mens hun gransker hvordan Helseth jobber på den livløse kvinnen. Norge har to EM-gull og ett VM-gull i det som er verdens tredje største internasjonale konkurranse. I sommer skal Marie Helseth til Kina med det norske flagget på brystet.
• Sjekk ditt yrke, så mye mer tjener menn enn kvinner
Fra steinhogging til hårklipping
Den livløse dama på gulvet våkner til med et smil og reiser seg opp fra øvelsen. Hun heter Yvonne Soggemoen og er Fagforbundets prosjektansvarlig for Worldskills, også kjent som yrkes-VM.
Soggemoen er også lagleder for det norske yrkeslandslaget. Stine Kipperberg med notatblokka har bakgrunn som helsefagarbeider og ble europamester i Yrkes-VM i 2014. Hun er med som ekspert og dommer. Både Soggemoen og Kipperberg er med for å trene og veilede Helseth som deltar i Worldskills i oktober. Årets yrkes-VM samler 85 land til konkurranse i alt fra baking, steinhogging til hårklipping. Deltakerne er opp til 22 år og Norge sender 12 deltakere innen ti yrker.
Øystein Windstad
• Ukrainsk helsefagarbeider i Norge: – Fikk sjokk
Vil bli best i verden
Fagforbund-medlem Helseth jobber til vanlig som helsefagarbeider-lærling på Stavanger Universitetssjukehus. Sammen med ekspert Kipperberg og coach Soggemoen er de på landslagssamling på Gardermoen. Helseth forteller at hun ikke helt ante hva hun gikk til i starten. Men, etter flere samlinger og mye trening er hun tydelig på hva hun vil:
– Målet er å bli verdensmester. Det er viktig at det er gøy i tillegg. Jeg jobber med å trene meg opp til å bli så god som mulig og få verdensmestertittelen. Samtidig handler dette også å ha det gøy på jobben, sier Helseth som er lærling på andre året.
• Fikk skattepenger til barnehager - Solgte for milliarder
Hvordan i alle dager kårer de en vinner?
I andre store internasjonale konkurranser som 100 meter sprint er det ganske enkelt å finne ut hvem som er best. Men, hva med yrkes-VM? Svaret der ligger i hun som sto med notatboka og så på mens Helseth skulle finne ut hva som feilte kvinnen på gulvet. Under konkurransen må Helseth gå rett inn i situasjoner fra noen som trenger hjerte- og lungeredning, til å finne ut hvorfor noen kan ha lavt blodtrykk. Mens Helseth blir testet på en rekke ulike poster, blir hun fotfulgt av tre dommere som ser på hvordan hun løser oppgavene. Helsefagarbeiderne blir vurdert etter alt fra hygiene, hvor god de er til å kommunisere med pasientene til ergonomi. Det er mulig å score opp mot 700 poeng.
• Så mye ville Rakel hatt om hun jobbet på verft
Ambassadør for helsefag
Helge Sporsheim er leder for yrkesseksjon helse og sosial Fagforbundet Oslo. Han sitter også i styret i Worldskills Norway og er lidenskapelig opptatt av helsefag:
– Fagforbundet engasjerer seg for å få fram rollemodeller og ambassadører innen faget. Vi vil vise hvor artig og flott fag dette er, slik at vi får flere helsefagarbeidere. I konkurransen viser deltakerne hvordan eldre, unge og funksjonshemmede skal behandles med respekt. Det er derfor Fagforbundet legger ned mye penger og ressurser i dette, sier Sporsheim som selv har helsefaglig bakgrunn.
Tror pandemien har åpnet øyner for helsefag
Ekspert og yrkes-VM dommer Kipperberg tror pandemien har styrket statusen til helsefagarbeiderne:
– I dag er det ikke alle sykehus som har skjønt hvor viktig det er å ha helsefagarbeidere. Kanskje noen begynner å forstå det under Covid, sier Kipperberg som til vanlig jobber som førstehjelpsinstruktør hos sikkerhetssenteret Ask Safety. Teamleder Soggemoen sier Worldskills også handler om å lære av andre:
– Vi konkurrerer internasjonalt slik at vi kan se vår fagutdanning opp mot andre land. Helseth skal ut å konkurrere mot 24 andre nasjoner. Du kan se på utdanningene og lære fra andre land og kulturer, sier Soggemoen som har bakgrunn som sykepleier.
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie