Jobbet på korte kontrakter og jaget ekstravakter:
Her fikk ti helsefagarbeidere fast jobb
KJEMPET OG VANT: Et fagforbund i ryggen var viktig da Mona Høibråten og Palvi Khanna tok opp kampen om fast jobb og ikke bare korttidskontrakter.
Werner Juvik
De gikk på korte kontrakter og jaget ekstravakter. Nå har helsefagarbeiderne Mona Høibråten og Palvi Khanna fått fast jobb.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Sammen med åtte andre sykehjemsansatte i Enebakk kommune har de to helsefagarbeiderne endelig fått fast jobb.
– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har snudd i rundkjøringen på vei til avtaler i Lillestrøm eller har sluppet det jeg har i hånden for å dra på jobb, sier Mona Høibråten.
– Jeg måtte ta de vaktene jeg ble tilbudt der og da for å sikre meg. Jobbsituasjonen min var veldig uforutsigbar, og jeg gikk med mobilen på meg hele tiden.
Høibråten følte at hun aldri hadde helt fri.
– Det slipper jeg nå, og det er veldig godt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FAST JOBB: Palvi Khanna har nettopp fått tittelen helsefagarbeider, og hun har fått fast jobb i Enebakk. Takket være tre ivrige tillitsvalgte. Nestleder Sissel Bjerkely til venstre og Lillian Fåland, hovedtillitsvalgt helse til høyre.
Werner Juvik
Her fikk alle vikarene fast jobb
Mange vikarer i samme båt
Det siste året har vært en berg- og dalbane. Helsefagarbeiderne har fått god hjelp fra tillitsvalgte i Fagforbundet, som har samlet inn dokumentasjon og talt timer. Det har blitt mange sene timer på Fagforbundets kontor. Jobben med å kartlegge om ansatte på korttidskontrakter kunne få fast stilling startet i april 2017.
Ragnhild Bjerkely, leder i Fagforbundet Enebakk, fikk tips fra en plasstillitsvalgt på et av kommunens to sykehjem. Der hadde en ansatt gått på kortidskontrakter i over tre år.
Spørsmålet var om den ansatte hadde krav på fast stilling.
– Vi startet å undersøke på sykehjemmene og fant ut at det var flere som var i samme situasjon, forteller Ragnhild Bjerkely.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FIKK DET TIL: Leder for Fagforbundet Enebakk, Ragnhild Bjerkely (t.v.) sammen med Mona Høibråten som endelig har fått fast stilling etter seks år på korttidskontrakter.
Werner Juvik
Zohreh fikk fast jobb etter 14 år
Redde vikarer
De hovedtillitsvalgte snakket med rundt 20 stykker på korttidskontrakter, men mange av vikarene var redde for at de ikke lenger ville få vakter dersom Fagforbundet tok tak i saken.
– Til slutt var det likevel ti stykker som ville at vi skulle se nærmere på kontraktene deres og om de hadde rett til fast stilling, sier hovedtillitsvalgt Lillian Fåland.
Mens de ansatte var redde for å miste vakter, hevder kommunen på sin side at alle fikk vakter i samme omfang som tidligere somre.
– Men de med fagkompetanse ble prioritert i ferieavviklingenfor å ivareta faglig forsvarlighet. Hovedtillitsvalgt ble på møter med ledelsen forsikret om at vikarene ikke ville miste vakter, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Enebakk, Kenneth Johannessen.
– Vi i mange utrygge medlemmer som var redde for at det ikke lenger ville være bruk for dem. Jeg fortalte dem at vi jobbet for at det ikke skulle skje, og at vi var i ferd med å avdekke et konstant behov for vikarer, sier Lillian Fåland.
Redd da kontrakten forsvant
Mona Høibråten og Palvi Khanna har begge to i dag fast jobb i Enebakk.
Før de kom så langt at de fikk kontrakt på fast jobb, sjekket de timelistene sine og noterte ned alle timene de hadde jobbet.
– Jeg noterte ned og summerte timer for hver eneste arbeidsdag, hver eneste uke i seks år, sier Høibråten.
Mens Høibråten ikke opplevde å få mindre vakter, opplevde Khanna færre arbeidsdager i uken mens dette sto på.
– Jeg ble jo redd for at det ikke skulle være bruk for meg mer. Siden jeg ikke hadde erfaring fra andre steder og ville ta fagbrev, så jeg for meg at jeg ikke kom til å få flere timer. Jeg tenkte at nå har jeg gjort noe dumt, sier Khanna.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
JUBEL: Sissel Bjerkely (nestleder), Lillian Fåland (hovedtillitsvalgt helse), helsefagarbeider Palvi Khanna og Mona Høibråten og leder Ragnhild Bjerkely jubler for faste stillinger.
Werner Juvik
Nei til mye helgejobbing
Men ifølge arbeidsmiljøloven har vikarer som har jobbet sammenhengende i tre år uten lengre opphold i en annens stilling, krav på fast ansettelse.
I Enebakk klarte de tillitsvalgte å bevise behovet for flere ansatte på sykehjemmene var konstant.
I tillegg oppdaget de tillitsvalgte at mange av assistentene bare manglet timer med arbeidserfaring for å få fagbrevet som helsefagarbeider. For å kunne ta fagbrev som privatist må du ha jobbet 8500 timer.
I dag er fire av dem helsefagarbeidere.
– Dette har vi greid på under ett år. Det er helt fantastisk, jubler Fåland.
I dag kan Mona Høibråten og Palvi Khanna være sosiale og takke ja til invitasjoner, helt uten forbehold om at de kanskje må jobbe.
– Endelig kan også jeg sove lenge om morgenen en gang iblant, uten å være redd for å gå glipp av vakter og timer, ler Khanna.
Hjalp Orange-vikarer til fast jobb
Finland: Hva er vitsen med fast jobb når du ikke er garantert lønn?
Slik gjorde de det i Enebakk:
• Arbeidsplassbesøk for å kartlegge bruken av kortidskontrakter
• Kartlegge og domumentere dem som kommer inn under treårsregelen
• Sender inn krav til arbeidsgiver
• Drøftingsmøte med arbeidsgiver og passe på fristene som nå begynner å løpe
• Hjelp fra Fagforbundets kompetansesenter og advokat da de stevnet kommunen
Endelig kan også jeg sove lenge om morgenen en gang iblant
Helsefagarbeider Palvi Khanna