SENSOR: Ole Martin Hernes er en av fire sensorer for fagprøver i portørfaget. I Oslo går disse fagprøvene som normalt til tross for koronasituasjonen.
Werner Juvik
per.flakstad@fagbladet.no
Ifølge Ole Martin Hernes må fagprøven tas på et sykehus med sensorer som er fysisk til stede.
– Portør er jo et praktisk fag. Smittevernreglene på sykehus er strenge, men reglene er like strenge også i det daglige arbeidet vårt. Ved å planlegge nøye og ta hensyn til smittevern er det overkommelig å legge alt til rette slik at praksiskandidatene får tatt fagprøven, sier han til fagbladet.no.
Hernes jobber på Oslo universitetssykehus, Ullevål, og er én av fire sensorer for fagprøven i portørfaget.
Senest sist uke var han sensor for to fagprøver på Radiumhospitalet.
• Koronakrisen stoppet Daniels fagbrev: Fikk ikke drømmejobben
Glad for å ha bestått
GLAD: Montazar Al-Saadawi gjennomførte nylig fagprøven til bestått. Fra 20. august kan han begynne å søke stillinger som faglært portør. – Nå er jeg skikkelig fornøyd, sier han.
Privat
En av dem som tok fagbrevet sist uke var Montazar Al-Saadawi (21).
– Jeg er veldig glad for å ha bestått fagprøven. De to sensorene var strenge, men nettopp derfor var det veldig hyggelig å få så gode tilbakemeldinger som jeg fikk.
– Nå er jeg skikkelig fornøyd, smiler han.
Montazar har vært lærling ved Oslo universitetssykehus i to år. Han har rullert mellom alle de fire sykehusene Aker, Rikshospitalet, Ullevål og Radiumhospitalet i læretiden sin.
– Jeg vil gjerne jobbe med mennesker. Jeg har gått helse og service på videregående og da hadde jeg praksis som portør for å se om jeg likte jobben. Og det gjorde jeg. Gjennom læretiden har jeg også blitt mer og mer klar over at dette virkelig er yrket for meg, sier han.
• Hvert år går portør Ole Martin Oslo – Istanbul på jobb
Håndhygiene og avstand
– Jeg tok fagprøven på Radiumhospitalet fordi det er der jeg har jobbet den siste tiden, forteller han.
Siden det er strenge smitteverntiltak knyttet til koronasituasjonen, bar også fagprøven noe preg av det.
– Vi bruker ikke ansiktsmaske uten i helt spesielle tilfeller der en pasient kan innebære smitterisiko. Derimot har vi et ekstremt strengt regime på håndhygiene og avstand. Det gjaldt selvsagt fagprøven, men det føltes ikke som noe veldig spesielt siden dette også er noe vi må forholde oss til i det daglige arbeidet, sier lærlingen.
Nå skal han fullføre lærekontrakten sin med Oslo universitetssykehus som går fram til 20. august. Etter det kan han søke ledige portørstillinger som fagarbeider.
• Nå er James Ole Oslos første faglærte portør
Fagprøver på alle Oslo-sykehusene
Praksiskandidatene i portørfaget kan ta fagprøve på alle sykehusene i Oslo, men hvis de har bostedsadressen utenfor hovedstaden, må de være oppmeldt fra fagnemndene i sine hjemfylker/regioner.
– På samme måte blir det vi som må ut på en liten sensortur hvis en praksiskandidat med bostedsadresse her skal ta fagprøven utenfor Oslo, sier Hernes.
Ferskt fag
Portørfaget er forholdsvis nytt. Det ble godkjent som eget fag fra 2015. Læretiden er to år, og ifølge Hernes er nå sykehusene i Oslo i gang med tredje inntak av nye lærlinger.
Totalt siden portørfaget ble godkjent er det gjennomført rundt 30 fagprøver i Oslo.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet