JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her går fagprøvene i portørfaget som normalt

SENSOR: Ole Martin Hernes er en av fire sensorer for fagprøver i portørfaget. I Oslo går disse fagprøvene som normalt til tross for koronasituasjonen.

SENSOR: Ole Martin Hernes er en av fire sensorer for fagprøver i portørfaget. I Oslo går disse fagprøvene som normalt til tross for koronasituasjonen.

Werner Juvik

Flere steder i landet sliter folk med å få gå opp til fagprøven. Men i Oslo får praksiskandidatene i portørfaget ta prøven som normalt. Montazar Al- Saadawi tok fagbrev i forrige uke.

2020061908565420200619101604

per.flakstad@fagbladet.no

Ifølge Ole Martin Hernes må fagprøven tas på et sykehus med sensorer som er fysisk til stede.

– Portør er jo et praktisk fag. Smittevernreglene på sykehus er strenge, men reglene er like strenge også i det daglige arbeidet vårt. Ved å planlegge nøye og ta hensyn til smittevern er det overkommelig å legge alt til rette slik at praksiskandidatene får tatt fagprøven, sier han til fagbladet.no.

Hernes jobber på Oslo universitetssykehus, Ullevål, og er én av fire sensorer for fagprøven i portørfaget.

Senest sist uke var han sensor for to fagprøver på Radiumhospitalet.

Koronakrisen stoppet Daniels fagbrev: Fikk ikke drømmejobben

Glad for å ha bestått

GLAD: Montazar Al-Saadawi gjennomførte nylig fagprøven til bestått. Fra 20. august kan han begynne å søke stillinger som faglært portør. – Nå er jeg skikkelig fornøyd, sier han.

GLAD: Montazar Al-Saadawi gjennomførte nylig fagprøven til bestått. Fra 20. august kan han begynne å søke stillinger som faglært portør. – Nå er jeg skikkelig fornøyd, sier han.

Privat

En av dem som tok fagbrevet sist uke var Montazar Al-Saadawi (21).

– Jeg er veldig glad for å ha bestått fagprøven. De to sensorene var strenge, men nettopp derfor var det veldig hyggelig å få så gode tilbakemeldinger som jeg fikk.

– Nå er jeg skikkelig fornøyd, smiler han.

Montazar har vært lærling ved Oslo universitetssykehus i to år. Han har rullert mellom alle de fire sykehusene Aker, Rikshospitalet, Ullevål og Radiumhospitalet i læretiden sin.

– Jeg vil gjerne jobbe med mennesker. Jeg har gått helse og service på videregående og da hadde jeg praksis som portør for å se om jeg likte jobben. Og det gjorde jeg. Gjennom læretiden har jeg også blitt mer og mer klar over at dette virkelig er yrket for meg, sier han.

Hvert år går portør Ole Martin Oslo – Istanbul på jobb

Håndhygiene og avstand

– Jeg tok fagprøven på Radiumhospitalet fordi det er der jeg har jobbet den siste tiden, forteller han.

Siden det er strenge smitteverntiltak knyttet til koronasituasjonen, bar også fagprøven noe preg av det.

– Vi bruker ikke ansiktsmaske uten i helt spesielle tilfeller der en pasient kan innebære smitterisiko. Derimot har vi et ekstremt strengt regime på håndhygiene og avstand. Det gjaldt selvsagt fagprøven, men det føltes ikke som noe veldig spesielt siden dette også er noe vi må forholde oss til i det daglige arbeidet, sier lærlingen.

Nå skal han fullføre lærekontrakten sin med Oslo universitetssykehus som går fram til 20. august. Etter det kan han søke ledige portørstillinger som fagarbeider.

Nå er James Ole Oslos første faglærte portør

Fagprøver på alle Oslo-sykehusene

Praksiskandidatene i portørfaget kan ta fagprøve på alle sykehusene i Oslo, men hvis de har bostedsadressen utenfor hovedstaden, må de være oppmeldt fra fagnemndene i sine hjemfylker/regioner.

– På samme måte blir det vi som må ut på en liten sensortur hvis en praksiskandidat med bostedsadresse her skal ta fagprøven utenfor Oslo, sier Hernes.

Ferskt fag

Portørfaget er forholdsvis nytt. Det ble godkjent som eget fag fra 2015. Læretiden er to år, og ifølge Hernes er nå sykehusene i Oslo i gang med tredje inntak av nye lærlinger.

Totalt siden portørfaget ble godkjent er det gjennomført rundt 30 fagprøver i Oslo.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy