For første gang har driftsteamet på Stensbråten egne uniformer.
Idun Teeuwen
idun.teeuwen@fagbladet.no
Rundt spisebordet i matsalen til Stenbråten skole sitter driftsteamet samlet, sammen med assisterende rektor Andreas Mikkelborg.
De har på seg de splitter nye uniformene, markert driftsteam med store hvite bokstaver på ryggen. Assisterende rektor Mikkelborg sier at dette har vært en viktig sak for skolen og de fast ansatte der.
– Brannmenn, ansatte på tog, ambulansearbeidere og så videre har jo uniformer. Hvorfor skal ikke driftsteamet vårt ha det da? spør han og fortsetter:
– Det er viktig at vi synliggjør dem. De har en samfunnskritisk jobb som har blitt enda mer synlig gjennom koronapandemien. Renholdere er ikke hvem som helst. De er overalt, plasser du ikke selv ser. Når folk kommer på skolen, skal de synes, sier han.
• Skolevaktmester Ilyas er en av dem som kan miste jobben når Oslo kommune overtar
Fornøyde med nye uniformer
Rundt bordet sitter vaktmester Bjørn Dekko, renholdsleder Rajagopal Sriskantharajan og renholderne Ganesan Kalathar, Niranjini Ganesan og Fatima Bouzakraft. De nikker fornøyde til de nye arbeidsklærne de har fått.
– Nå slipper jeg å bestemme hva jeg skal ha på meg om morgenen, så jeg er veldig fornøyd, sier Fatima Bouzakraft og ler.
Uniformene har blitt til gjennom godt samarbeid mellom skolen og Fagforbundet, forteller Mikkelborg. De har gjennom flere driftsmøter kommet fram til tiltaket, og uniformene blir dekket av skolen selv.
Assisterende rektor Andreas Mikkelborg og vaktmester Bjørn Dekko er enige om at den svært viktige jobben som blir gjort må belønnes.
Idun Teeuwen
– Ingen kan byggene her bedre enn driftsteamet. Jeg håper at de nye uniformene viser hvor mye ledelsen setter pris på de ansatte her. Det burde være en selvfølge at de skal få egne arbeidsklær, sier Mikkelborg.
Han oppfordrer skoler over hele Norge til å gjøre det samme.
– Vi håper vi er et forbilde for andre skoler, og vi oppfordrer alle til å gjøre det samme. Alle på en skole, både elevene, foreldrene og ansatte skal vite hvem driftsteamet er og hva de gjør, sier han.
Stolt av jobben
Renholdsleder Rajagopal synes også flere burde følge i deres fotspor.
– Det er viktig for jobben og for motivasjonen. Man føler et eierskap og en ansvarsfølelse for skolen når man blir satt pris på og får oppfølging, sier han.
Rajagopal forteller at flere av elevene har hatt positive reaksjoner til uniformene. – De kommer løpende bort og spør, hva står det på ryggen din? sier han.
Idun Teeuwen
Rajagopal ble i 2019 kåret til årets renholder av Fagforbundet. Han forteller at han ble helt sjokkert da han fikk vite det, og var fornøyd med en premie på 5.000 kr. Premien brukte han på et dagsseminar sammen med resten av driftsteamet, der de vurderte hva som fungerte og ikke i driftsteamet. Seminaret var en så stor suksess at de har bestemt seg for å holde det hvert år fremover.
– Jeg har jobbet her i 18 år, og nå er jeg hovedansvarlig for renholdet på skolen. Jeg tror uniformene gjør oss mer stolte over jobbene våre, sier han.
Assisterende rektor Mikkelborg tror det er få andre skoler i Norge som har det samme tilbudet.
Idun Teeuwen
Koronakrisens harde arbeidspress
Driftsteamet forteller at det føles godt, spesielt etter den tunge arbeidsbøren korona har lagt på dem. De har måtte arbeide hardere og lenger nå som alt skal vaskes og sprites ned. Assisterende rektor Mikkelborg forteller at driftsteamet har vært helt essensielt i disse tidene, selv når skolen var stengt.
• Disse yrkene har vært mest etterspurt under koronakrisen: Se topp 30-lista her
– At driftsteamet skal ha egne uniformer, blir tatt som en selvfølge, og sånn skal det være fremover. Jeg håper flere blir inspirert av oss, sier Mikkelborg.
Ifølge kommunikasjonsdirektør i Oslo-skolen, Trine Lie Larsen, kjenner de ikke til om andre skoler har gjort det helt på samme måte som Stenbråten. Assisterende rektor Mikkelborg tror det er svært få, kanskje ingen, som har fått samme tilbudet.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Herman Bjørnson Hagen