JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbyrået Attendo i hardt vær:

Her står rundt 100 filippinske helsearbeidere i fare for å bli utvist

Mener svensk omsorgsgigant har brutt reglene

DREV I NORGE: Attendo drev fem sykehjem i Norge da de trakk seg ut av landet i 2020. Nå risikerer et hundretalls av deres filippinske helsevikarer å bli utvist fra Sverige.

DREV I NORGE: Attendo drev fem sykehjem i Norge da de trakk seg ut av landet i 2020. Nå risikerer et hundretalls av deres filippinske helsevikarer å bli utvist fra Sverige.

Yngvil Mortensen

Et hundretalls filippinske helsearbeidere står i fare for å utvises fra Sverige etter å ha jobba i svensk helsevesen i mange år. Omsorgsgiganten Attendo mistenkes for å ha brutt reglene da de rekrutterte helsepersonellet.

2023051208591420230512085913

marte.bjerke@fagbladet.no

– Det er kjempetrist. Vi har vært nyttige for dette landet, og nå kan vi få beskjed om å dra, sier Christine Taquiga til SVT.

Hun er en av de filippinske sykepleierne som venter på avgjørelsen fra Migrationsverket i Sverige – tilsvarende Utlendingsdirektoratet i Norge.

Stor aktør

Sverige er i likhet med Norge rammet av en helsepersonellkrise. For å dekke behovet for arbeidskraft henter bemanningsbyråene helsearbeidere fra andre land. Selskapet Attendo AB er ifølge egne nettsider et av Nordens eldste og ledende vikarbyråer. 25.000 medarbeidere skipes ut for å ta vare på eldre og mennesker med funksjonsnedsettelser i Sverige, Danmark og Finland. 

LES OGSÅ om den svenske vikarbyrågründeren som driver stort i Norge: Er Kristofer profitør, sabotør eller reparatør?

Mener Attendo har rekruttert på feil grunnlag

Filippinene er ett av landene der Attendo har drevet aktiv rekruttering. Drøyt 200 personer har kommet til Sverige gjennom selskapers prosjekt, som blant annet har inneholdt svenskkurs.

De første kom allerede i 2016. Mange har fått svensk sykepleierautorisasjon og permanent oppholdstillatelse.

Men nå risikerer de som kun har midlertidig oppholdstillatelse å bli utvist fra landet. Migrationsverket i Sverige har begynt å avslå søknader om forlengelse. De mener Attendo brøt reglene da de markedsførte kursene som åpne for alle EU-borgere, når de i praksis kun var åpne for filippinere. Attendo tilbakeviser anklagene og hevder at alle kunne søke seg til prosjektet på Filippinene.

– Hvis det var feilformuleringer i annonsen, så er det jo bare å beklage det, sier Linda Bengtsson, pressesjef i Attendo, til SVT.

LES OGSÅ: Anbudsrunde ble runddans for de ansatte

Attendo trakk seg ut av Norge

Det er ikke første gang selskapet er i hardt vær. Da pleieassistenten Stine Christophersen varsla om dårlig smittevern ved et av Attendos sykehjem i Stockholm under pandemien, ble hun kalt inn til et oppvaskmøte der hun ble beskyldt for å være illojal og spre usannheter. Mediedekningen førte til politietterforskning av Attendo.

Attendo var også etablert i Norge, men trakk seg ut i 2020 fordi de mente det ikke lenger var bærekraftig å drive eldreomsorg her til lands. Fem sykehjem var i porteføljen da aksjene ble overdratt til selskapet Lovisenberg Omsorg AS

LES OGSÅ: Denne gründeren spår kraftig oppsving for privat eldreomsorg: – Eldrebølgen er like rundt hjørnet

Har privatisert dobbelt så mye av omsorgen i Sverige

I vårt naboland er langt mer av helsetjenestene privatisert. 24 prosent av timene i den svenske hjemmetjenesten ble håndtert av private aktører i fjor. Og 20 prosent av de eldre i Sverige bor i et privatdrevet aldershjem, ifølge bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Vårdföretagarna.

Til sammenligning ble i underkant av ni prosent av sykehjemsplassene i Norge drevet av private aktører i 2020, og andelen er synkende, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy