Høyre refser Ap for sekstimers-flørt

UENIG: Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener vi må jobber mer, ikke mindre. Derfor kritiserer hun Ap for sitt utspill om sekstimersdagen.

UENIG: Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener vi må jobber mer, ikke mindre. Derfor kritiserer hun Ap for sitt utspill om sekstimersdagen.

Sissel M. Rasmussen

– Nok en gang ser Arbeiderpartiet til ytre venstre, freser Høyre etter at Ap åpner for seks timers arbeidsdag.

2018070912263920180709122629

Arbeiderpartiet snuser på muligheten for å gå inn for seks timers arbeidsdag eller andre former for reduksjoner i arbeidstiden.

Det avslørte stortingsrepresentant Arild Grande overfor Dagbladet torsdag.

– Vi skal jobbe videre med dette i høst, men vi ser helt klart at det må gjøres mer for å få inn helsefremmende arbeidstidsordninger i Norge. Folk må ikke jobbe seg i hjel, sa Grande til avisa.

– Ap ser til ytre venstre

Grande leder arbeidslivsutvalget i Arbeiderpartiet, som skal meisle ut ny politikk på arbeidslivsfeltet. Forslaget får arbeidspolitisk talsperson i Høyre, Heidi Nordby Lunde, til å reagere kraftig.

– Det er ingen tvil om at arbeidstidsordninger og turnus må evalueres og eventuelt endres for å være oppdaterte. Men nok en gang ser det nye Arbeiderpartiet til ytre venstres kampsaker for å finne løsninger, sier Nordby Lunde til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap snuser på seks timers arbeidsdag

Sverige: Kortere arbeidstid ga tid til å lage barn

– Må jobbe mer og stå lengre

I dag er normalarbeidsdagen på 7,5 timer eller 37,5 timer i uka. Med seks timers arbeidsdag ender vi opp med 30-timers arbeidsuke.

Nordby Lunde påpeker at vi har et velregulert arbeidsliv i Norge, hvor det blir stadig mindre tunge løft og fysisk arbeid.

– Sekstimersdag løser lite når vi vet at flere trenger å jobbe mer og stå lengre i arbeid for å opprettholde velferdsstatens bærekraft i framtiden. Arbeidsgiverorganisasjonene og næringslivet må nå våkne, for dette føyer seg inn i rekke av Ap-forslag det siste halve året som undergraver norske arbeidsplasser i privat næringsliv, sier Nordby Lunde.

LO delt om sekstimersdagen

I LO er det delte meninger om sekstimersdagen. Forbundene som organiserer ansatte i offentlig sektor, særlig LOs største forbund Fagforbundet, har lenge ivret for sekstimersdagen. Forbundene i privat sektor, med Fellesforbundet i spissen, er i all hovedsak motstandere av forslaget.

På LO-kongressen i fjor vedtok man et kompromiss mellom fløyene som handlet om å starte et arbeid for å få redusert arbeidstid, men presiserer at «hvor raskt og omfattende reduksjoner kan skje vil være avhengig av hvor mye av veksten som ellers tas ut i investeringer, i kjøpekraftforbedringer eller andre velferdsgoder».

Dette vedtok LO-kongressen om kortere arbeidstid

– Ikke urimelig i enkelte sektorer

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener utspillet til Grande ligner på kongressvedtaket fra i fjor.

– Det vil ikke være urimelig at enkelte sektorer kan ha kortere arbeidstid når de skal stå lengre i jobb, og samtidig få redusert sykefraværet. Jeg opplever at det er det Arild Grande sier her, sier Eggum.

Samtidig presiserer han at Fellesforbundets grunnholdning er at reduksjon i arbeidstid skal fullt ut kompenseres. Altså at du skal få den samme lønna som i dag.

– Vi ser ikke noen mulighet for å gjøre det og samtidig opprettholde den konkurransekraften vi har i dag. Generell nedsettelse til seks timers arbeidsdag for hele arbeidslivet i Norge, det er Fellesforbundet imot, sier Eggum. (ANB)

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy