JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett

I denne kommunen er ledigheten nå på 25 prosent: – En forferdelig dårlig idé å bygge ned tjenestetilbudet, mener ordføreren

Erik Sletten er ordfører i en kommune som nå opplever nesten 25 prosent arbeidsløshet.

Erik Sletten er ordfører i en kommune som nå opplever nesten 25 prosent arbeidsløshet.

Scanpix/Torstein Bøe, VG

– Det kan ikke bare være meg som mener det ville vært en forferdelig dårlig idé å bygge ned tjenestetilbudet, sier ordfører Erik Sletten i Trysil.

2020051410441720200514114500

svein.egil.hatlevik@fagbladet.no

Bevilgningene til kommunene i revidert budsjett dekker ikke behovene for den arbeidsledighetsrammede kommunen Trysil.

I revidert nasjonalbudsjett 2020, som ble lagt fram tirsdag, foreslår regjeringen å øke bevilgningene til kommunesektoren med om lag 2,1 milliarder kroner.

Det er langt unna KS sine tall for hva kommunene trenger for å dekke tap knyttet til korona-tiltakene som hele landet har vært underlagt i år.

Flere steder er arbeidsledigheten gått i taket. Trysil kommune i Innlandet hadde 21. april en arbeidsledighet på 24,8 prosent. Bare Hemsedal i Viken var verre stilt, med 30,3 prosent.

Ordfører Erik Sletten (Sp) i Trysil kommune sier til Fagbladet at ledighetstallene er blitt noe bedre siden april, og at andel arbeidsledige nå ligger rundt 20 prosent.

– Reiselivet, som er en stor næring i kommunen, ble hardt rammet av nedstenging like før påske, i en periode hvor bransjen henter inn 20 til 30 prosent av årsomsetningen. Det drar selvsagt opp tallene, sier ordføreren.

Mette Nord blir provosert av budsjettet: – Regjeringen svikter helsearbeiderne

Han mener tiltakene som kom i revidert nasjonalbudsjett tirsdag er mange, og at det er mye bruk av penger.

– Jeg er nok enig med dem som sier at kommunene ikke på noen måte får dekket det de taper. Men både regjeringen og Stortinget har vært handlekraftige, så selv om jeg ikke ser de pengene kommunene trenger nå, har jeg tillit til at det skal ordne seg de neste månedene, sier Sletten.

Vanskelige beregninger

Når arbeidsledigheten blir høy, mister kommunen skatteinntekter. Sletten understreker at det er fryktelig vanskelig å beregne hva inntektstapet blir til slutt. Trysil kommunes egne beregninger går i retning av 15 millioner i tapte skatteinntekter i år. Da kan ett tiltak være at skattesvikten kompenseres mot budsjett, mener ordføreren.

– Redusert arbeidsgiveravgift gir litt margin ute på arbeidsgiversiden, men også for oss som kommune er det viktig å unngå at ledigheten setter seg i lokalsamfunnene. Så kan vi ikke vente at vi får lønnsøkninger i den dimensjonen vi regnet med før koronaen.

Tar Sanner på alvor

I Klassekampen tirsdag siteres økonomisjef Gerhard Kort i Trysil kommune på at konsekvensene kan bli kutt i tjenestetilbudet, hvis ikke regjeringen sikrer nok støtte. Kort advarte mot at skoler kan bli stengt, sykehjemsplasser nedlagt og kutte i administrasjon og økt eiendomsskatt.

2,1 milliarder mer til kommunesektoren: Dette skal pengene brukes til

Sletten tror ikke kommunen ender der og sier han har tiltro til finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Vi må holde tjenestetilbudet oppe. Jeg tar Sanner på alvor når han sier at helsetilbudet og skolene skal holdes ved like. I verdens rikeste land kan vi ikke bygge ned disse tilbudene, det kan ikke bare være meg som mener det ville vært en forferdelig dårlig idé, sier tryslingen.

KS ønsket seg et tydelig budskap fra regjeringen: – De leverer ikke varene

Trangt fra før av

Marit Nerby, hovedtillitsvalgt ved Fagforbundets avdeling i Trysil, sier kommunebudsjettet allerede er trangt etter at kommunene er blitt tildelt flere oppgaver uten at overføringene fra staten har holdt tritt.

Marit Nerby, hovedtillitsvalgt ved Fagforbundets avdeling i Trysil.

Marit Nerby, hovedtillitsvalgt ved Fagforbundets avdeling i Trysil.

Privat

– Reduseres inntektene til kommunen, klarer vi ikke å opprettholde de tjeneste vi har i dag. Vi kommer fort dit at det må kuttes stillinger, sier Nerby.

Hun sier nedstengningen av samfunnet etter korona-utbruddet har gitt store utslag for hele Trysil-samfunnet, og er urolig for at ideologi, politiske føringer og dragkamper skal hindre at kommunene blir godt nok kompensert.

– De ansatte har kastet seg rundt og gjort en kjempeinnsats for å holde hjulene i gant. Det er de som har sørget for at tjenestetilbudene har blitt opprettholdt. Vi håper staten tar med lærdommene vi har opparbeidet oss de siste ukene, for hverdagen blir aldri den samme som den var før 12. mars, sier Nerby.

Bevilgninger til kommunene i revidert nasjonalbudsjett

Nye tiltak som foreslås i Revidert nasjonalbudsjett, innebærer økte bevilgninger til kommunesektoren på om lag 2,1 milliarder kroner.

Dette inkluderer 1,5 milliarder kroner i kompensasjon til fylkeskommunene for bortfall av inntekter knyttet til kollektivtrafikk.

Rundt 350 millioner kroner som en del av tiltaksplanen for sårbare barn og unge.

140 millioner kroner til digitalisering i skolen.

80 millioner i praksiskompensasjonfor fastleger.

50 millioner kroner til smitteverns- og oppfølgingsarbeid for særlig utsatte grupper.

I tillegg foreslås det i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2020 en midlertidig nedsettelse av arbeidsgiveravgiften for tredje termin. For kommunesektoren innebærer det reduserte utgifter, anslått til om lag 2,2 milliarder kroner i 2020.

Fra før er det vedtatt å øke bevilgningene til kommunesektoren med rundt 5,2 milliarder kroner, i tillegg utgjør andre vedtatte bevilgningsøkninger med ytterligere 1,3 milliarder kroner. Totalt 6,6 milliarder kroner.

Samlet innebærer tiltakene som allerede er vedtatt og foreslås i RNB, at kommuneøkonomien styrkes med 10,8 milliarder kroner, ifølge Finansdepartementet.

Ifølge regjeringen utgjør de kompenserende tiltakene og bevilgningene for kommunesektoren samlet om lag 5,5 milliarder kroner mer enn de foreløpig beregnede virkningene av virusutbruddet i 2020.

Kilde: Finansdepartementet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Marit Nerby, hovedtillitsvalgt ved Fagforbundets avdeling i Trysil.

Marit Nerby, hovedtillitsvalgt ved Fagforbundets avdeling i Trysil.

Privat

Erik Sletten er ordfører i en kommune som nå opplever nesten 25 prosent arbeidsløshet.

Erik Sletten er ordfører i en kommune som nå opplever nesten 25 prosent arbeidsløshet.

Scanpix/Torstein Bøe, VG