JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbyrå

Innleie av helsearbeidere: Kraftig uenig med regjeringen

– Det blir ikke flere helsearbeidere i Norge om noen av dem ansettes i et bemanningsbyrå, sier Mette Nord.

– Det blir ikke flere helsearbeidere i Norge om noen av dem ansettes i et bemanningsbyrå, sier Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Forslaget fra regjeringen om å tillate innleie av arbeidskraft til helsesektoren møter stor motstand fra fagbevegelsen.

2022113009464820221130094647

torgny@lomedia.no

Regjeringen har foreslått kraftige innstramminger på muligheten for å leie inn arbeidskraft.

I Stortinget ligger det nå et forslag til behandling som etter planen skal vedtas før jul, og tre i kraft fra neste år.

Men allerede før den nye loven har blitt vedtatt, har regjeringen kommet med et forslag som svekker formålet med den nye loven.

Vikarbudsjettet i kommunen eksploderte: Etter sprekk på over 600 prosent trakk ledelsen i nødbremsen

Tidsbegrenset dispensasjon

I det nye lovforslaget får regjeringen rett til å gi helsesektoren en dispensasjon fra de nye strenge reglene.

Ifølge forslaget skal regjeringen kunne gi tidsbegrenset dispensasjon fra loven, slik at det blir mulig å leie inn helsepersonell for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenestene.

Departementet skal også kunne gi dispensasjon for å leie inn arbeidstaker med spesialkompetanse som utfører rådgivnings- og konsulenttjenester.

Ikke flere helsearbeidere

Disse forslagene har fått fagbevegelsen til å reagere. LO behandlet høringssvaret i sekretariatsmøte mandag, og LO forkaster begge forslagene.

I sitt høringssvar skriver organisasjonen at det må være mulig å sikre forsvarlig drift uten å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak.

– Det blir ikke flere helsearbeidere i Norge om noen av dem ansettes i et bemanningsbyrå, sier leder i Fagforbundet Mette Nord til FriFagbevegelse.

Slik lokker bemanningsbyråer offentlig ansatte med millionlønn og bonuser

Aggressive byråer

Hun forteller om aggressive bemanningsbyråer som rekrutterer helsearbeidere fra det offentlige. De lokker med bonuser og muligheten for å jobbe når de selv ønsker. Slik tappes det offentlige for arbeidskraft, som må leies tilbake for dyre penger.

Forskriften er ment som et tiltak for å sikre helsesektoren arbeidskraft, men det enn oppnår, er den motsatte effekten, mener Nord.

Hun viser også til at Høyre-regjeringa opphevet en forskrift om at det ikke var lov å opprette helseforetak i konkurranse med det offentlige.

– Dagens lovverk er bra nok til å sikre helsesektoren arbeidskraft ved sykefravær og permisjoner. Det trengs ikke noen nye regler. Skulle det oppstå en pandemi, er det mulig å vedta en midlertidig forskrift, mener hun.

Mye lest: Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

Mer innleie

Også Norsk Sykepleierforbund forkaster forslaget. De mener at arbeidsmiljølovens unntakssystem allerede ivaretar behovet som den nye forskriften er ment å regulere.

Dessuten mener de at forskriften vil føre til en vesentlig utvidelse av adgangen til å leie inn helsepersonell.

Lovforslaget som ligger til behandling i Stortinget, er ment å stramme inn mulighetene for innleie, bruk av bemanningsbyråer.

Sykepleierforbundet mener at denne forskriften åpner for mer bruk av innleie i stedet for å bøte på manglende grunnbemanning.

Statsbudsjettet: Her kan du se hva de ble enige om

Spesialkompetanse

Departementet viser i sitt forslag til at det kan være aktuelt å leie inn helsepersonell ved sykefravær og permisjoner.

De mener også at den nye regelen vi gi en mer begrenset adgang til innleie til helse- og omsorgstjenesten enn det som foreligger i dag.

LO mener heller ikke at forslaget om å kunne leie inn spesialkompetanse bør vedtas. I høringsvedtaket viser de til at det i arbeidsmarkedet er mange og ulike typer kompetansetyper som potensielt kan bli karakterisert som spesialkompetanse.

Et eksempel som trekkes fram i svarbrevet, er piloter. De har en type spesialkompetanse, men utfører samtidig arbeid som må sies å høre inn under kjernevirksomheten i et flyselskap.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy