JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigføringen i Gaza fortsetter til tross for id-feiring

GAZA: I byen Khan Younis, sør i Gaza, går palestinerne gjennom gatene.

GAZA: I byen Khan Younis, sør i Gaza, går palestinerne gjennom gatene.

AP Photo/Fatima Shbair

Den israelske bombingen av Gaza fortsetter under id-feiringen. FN advarer om overhengende fare for sult ved starten av den store muslimske høytiden.

2024041015381820240410153818

Den muslimske høytiden id al-fitr begynner onsdag og markerer slutten på fastemåneden ramadan. Likevel er det ingen tegn til noen stopp i krigføringen på Gazastripen.

14 mennesker ble drept i et luftangrep mot flyktningleiren Nuseirat sentralt på Gazastripen natt til onsdag, ifølge det Hamas-kontrollerte helsedepartementet.

Det israelske militære (IDF) bekrefter at de fortsetter sine operasjoner.

– Israelske soldater fortsetter å gjennomføre operasjoner sentralt på Gazastripen og har drept en rekke terrorister de siste dagene, sier IDF i en uttalelse.

Lager kake av dadler

468 lastebiler har blitt sluppet inn på Gazastripen fra Egypt det siste døgnet, noe som er det høyeste tallet siden krigen startet i oktober. FN advarer likevel om en overhengende fare for sult blant befolkningen, og sier at det trengs mye mer nødhjelp.

SØRGER: En familie sørger over en familiemedlem den første dagen i Eid al-Fitr.

SØRGER: En familie sørger over en familiemedlem den første dagen i Eid al-Fitr.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Abir Sakik (40) flyktet med familien sin fra sitt hjem i Gaza by og bor nå i telt i Rafah, sør på Gazastripen. Hun sier at hun ikke har noen ingredienser til kakene og søtsakene hun vanligvis lager til id-feiringen.

I stedet laget hun kake av knuste dadler.

– Vi har lyst til å feire i år også, til tross for blodbad, død og bombing, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Tusenvis samlet

Samtidig samlet tusenvis av muslimer seg i al-Aqsa moskeen i Jerusalem for å be.

– Det er den tristeste Id-feiringen noensinne, du kunne se det på ansiktene til alle i moskeen, sier sykepleieren Rawan Abd (32) til AFP.

SAMLES: Flere tusen er samlet utenfor al-Aqsa moskeen.

SAMLES: Flere tusen er samlet utenfor al-Aqsa moskeen.

Ammar Awad / Reuters

– Vanligvis samles vi for å feire, men i år samles vi bare for å støtte hverandre, sier Abd.

Vil la palestinere returnere til nord

Israel har i samtaler i Egypt gått med på å la noen palestinere returnere til nordlige Gaza, men hevder Hamas ikke ønsker å inngå en våpenhvile.

To israelske tjenestepersoner med kjennskap til samtalene, sier Israel gikk med på å tillate 150.000 palestinere å returnere til nordlige Gaza uten sikkerhetskontroller som ledd et amerikansk forslag til en våpenhvile.

BØNN: En palestinsk kvinne ber Eid al-Fitr bønn i Gaza.

BØNN: En palestinsk kvinne ber Eid al-Fitr bønn i Gaza.

Mahmoud Issa / Reuters

Til gjengjeld ville Hamas bli pålagt å gi en liste over kvinnelige, eldre og syke gisler som gruppen fortsatt holder i fangenskap i Gaza. Tjenestepersonene, som vil være anonyme, hevder videre at Hamas ikke ønsker å inngå en våpenhvile nå.

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor ønsker ikke å kommentere saken. Hamas sa tirsdag at det siste forslaget som ble videreført av egyptiske og qatarske meklere ikke oppfylte deres krav, men at de vil studere det nærmere før de svarer.

(©NTB)

knut.egil.aure.nilsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy