Kritisk til ettersynet med rusomsorgen: – Det kan da ikke være så lett å gi tjenester til ei av samfunnets mest sårbare grupper?
KRITISK: Fagforbundet varslet tidlig om forholdet for både pasienter og ansatte på institusjonen Englegård. – Hvis de skulle åpne igjen, er vi mer enn gjerne til stede for medlemmene våre, sier leder Susanne Bakke i Fagforbundet Tvedestrand.
Werner Juvik
At flere av aktørene bak den nå nedlagte rusinstitusjonen Englegård, planlegger en ny institusjon samme sted, får Susanne Bakke i Fagforbundet til å reagere kraftig. – Jeg kan nesten ikke forstå at det etter så mange lovbrudd skal være mulig bare å bytte ut noen navn i en søknad og så starte på nytt, sier hun.
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
ola.tommeras@fagbladet.no
Rusinstitusjonen Englegård i Tvedestrand startet opp med stor optimisme på egne og brukernes vegne i 2018. I naturskjønne omgivelser skulle pasienter med rusproblemer få styre sine egne liv, bli servert god og sunn mat, og ellers få all den oppfølging de trengte.
Institusjonen ble raskt populær, men bak fasaden var ikke alt som det skulle. Etter flere tilsyn som fant alvorlige mangler helt opp til lovbrudds alvorlighet, endte det med at selskapet som drev Englegård, som med tiden var omdefinert fra aksjeselskap til stiftelse, mistet driftstillatelsen. Englegård meldte seg konkurs ved starten av 2021.
Bekymrete tillitsvalgte
Lokale helsemyndigheter har tidligere uttrykt bekymring for at flere av aktørene tilknyttet Englegård allerede har en søknad inne om å starte ny rusomsorg på samme sted, nå under navnet Stiftelsen Holt.
Også Fagforbundets representant i Tvedestrand, Susanne Bakke, har vært og er bekymret. Da Care Service AS driftet Englegård, hadde forbundet fem medlemmer i arbeid der. Alle fem trengte bistand fra fagforeningen. To i forbindelse med oppsigelse.
ENGLEGÅRD: I dette tidligere sykehjemmet og pensjonatet startet selskapet Care Service AS opp rusomsorg.
Werner Juvik
– Akkurat nå har vi ingen medlemmer på Englegård eller hos Stiftelsen Holt. Det må vi forholde oss til, men hvis de skulle åpne igjen, er vi mer enn gjerne til stede for medlemmene våre. Når det er sagt, kan jeg nesten ikke forstå at det etter så mange lovbrudd skal være mulig bare å bytte ut noen navn i en søknad og så starte på nytt, sier Bakke og legger til:
– Det kan da ikke være så lett å gi tjenester til ei av de mest sårbare gruppene i samfunnet?
Kontrollsak
De siste dagene har det kommet fram nye opplysninger blant annet i lokalavisa Tvedestrandposten, som Bakke mener gir enda større grunn til bekymring for at folkene bak Care Service skal starte opp igjen:
I de to åra Englegård var i drift, mottok Care Service AS nærmere 40 millioner kroner fra det offentlige.
Nå kontrollerer Helfo om institusjonens refusjonskrav i ordningen Fritt behandlingsvalg har vært riktige.
{f1}
Dokumenter både Tvedestrandposten og Fagbladet har fått innsyn i viser at det er opplysninger i Statsforvalterens tilsynsrapport fra januar som har vært utslagsgivende for kontrollsaken. Der framgår det at flere pasienter ikke har mottatt behandlingen som lå til grunn for at Care Service ble godkjent i ordningen Fritt behandlingsvalg. Rapporten påpeker også at to pasienter ved minst to anledninger har vært borte fra institusjonen i lengre tid, uten at det er journalført. Helfo Kontroll undersøker nå om Care Service feilaktig har mottatt vederlag for disse pasientene.
Tilbakebetalingskrav
Ifølge seksjonsleder Bente Fjeld Ludvigsen i Helfo Kontroll er det sendt en fordringsanmeldelse til boet med en foreløpig beregning av et sannsynlig krav på 641.935 kroner:
– Om kravet vil bli opprettholdt eller utvidet avhenger av utfallet av kontrollsaken. Kontrollsaken vil bli avgjort med et vedtak, og det er først ved vedtaket at vi avgjør om det kan fremmes et tilbakebetalingskrav.
• Reagerer på Englegård-saken: – Fritt behandlingsvalg åpner for useriøse aktører
Saksbehandlingsfristen for kontrollsaker i Helfo er fem måneder, men konkursåpningen i selskapet gjør at saken vil bli prioritert.
Jørn Hellevik, styreleder både i den nedlagte stiftelsen Englegård og i den nye stiftelsen som nå har søkt om å drive rusomsorgsinstitusjon i de samme lokalene, er forelagt påstandene i denne og tidligere artikler Fagbladet har skrevet om saken.
Etter en første runde med svar, gjengitt blant annet her, har han ikke besvart Fagbladets henvendelser. Hellevik understreker i sin kommunikasjon med oss at de to stiftelsene er to helt separate juridiske enheter.
Helfo
• Helsedirektoratets ytre etat, som enkelt sagt utfører det praktiske ansvaret til Helsedirektoratet.
• Forvalter 35 milliarder kroner årlig, som går til oppgjør til behandlere og private institusjoner, samt individuelle refusjoner fra Trygdekassa.
• Godkjenner og veileder helseaktører og refunderer deres kostnader til pasientbehandling.