Lønnsoppgjøret i Oslo:
LO Kommune Oslo sier nei til lokale forhandlinger og prosenttillegg
Forhandlingsdelegasjonen til LO Kommune Oslo krever et likt kronetillegg for alle og ingen lokale forhandlinger.
Anders Greif Mathisen
Dette er utgangspunktet til kravene som ble levert i dag.
per.flakstad@fagbladet.no
– Vi krever at hele oppgjøret skjer gjennom kollektive forhandlinger på sentralt nivå og at lønnstillegg gis i sin helhet på lønnstabellen. Det betyr at vi sier nei til lokale forhandlinger.
Det sier lederen av Fagforbundets kompetansesenter i Oslo og forhandlingsleder i LO Kommune Oslo, Per Egil Johansen.
– Vi håper å unngå streik, men vi nøler ikke med å streike om det blir nødvendig.
• – I år er streikefaren større enn på lenge
– Sikrer en god lønnsutvikling
LO Kommune Oslo krever et likt lønnstillegg for alle, noe som vil gi et løft for de lavtlønte i hovedoppgjøret i hovedstaden. Samtidig skal dette sikre en god lønnsutvikling for alle kommunens ansatte.
– Da er løsningen et kronetillegg og ikke prosenttillegg, sier Johansen.
Lederen i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin understreker betydningen av sentrale kronetillegg.
– Det er et av de viktigste virkemidlene mot økende lønnsforskjeller mellom grupper av ansatte og mellom kvinner og menn, sier han.
• Lokalpolitikere: Helsearbeidere bør få et særskilt lønnsløft
Vil ha et oppgjør på linje med frontfaget
– Våre medlemmer har fått svekket kjøpekraft de siste årene. Dette er en utvikling som ikke kan fortsette. I år må de ansatte i kommunene sikres bedre. Derfor krever vi en lønnsutvikling på linje med frontfaget 2024, sier Dehlin.
Det vil si at oppgjøret vil få en økonomisk ramme på 5,2 prosent.
• Fagforbundets leder i Oslo: Prisene har steget mer enn lønningene
Med 16.500 medlemmer, er Fagforbundet den største gruppen i LO Kommune Oslo som også omfatter Fellesorganisasjonen (FO) musikernes organisasjon Creo, Skolenes landsforbund (SL) og Norske Sjøoffiserer.
• Han har jobba hele livet i kommunen uten å streike. Nå kan det endre seg
Unio vil ha prosenttillegg
Unio forhandler for blant andre lærere, sykepleiere og barnehagelærere. Også den forhandlingssammenslutningen vil ha økt kjøpekraft for alle sine medlemmer.
Men i motsetning til LO, vil Unio ha reallønnsvekst med et prosentvis generelt tillegg på lønnstabellen i stedet for likt kronetillegg til alle. Det vil i så fall bety at de som allerede ligger høyest i lønn også vil få de største lønnstilleggene.
I tillegg vil Unio ha særskilte lønnsmessige tiltak med en prioritering av ansatte med høyskole- og universitetsutdanning.
Men det ser ikke ut til at de krever en egen lønnstabell for lærere, slik de har gjort i lønnsoppgjøret for de andre kommunene.
• Lærerkrav kontant avvist: – De som har minst, må få mest
– Kompetanse og høyere utdanning må verdsettes i langt høyere grad enn ved tidligere tariffoppgjør i Oslo kommune. Det mangler for mange ansatte med nødvendig og tilstrekkelig kompetanse til å utføre tjenestene godt nok. Vi trenger derfor å se konkrete lønnsmessige tiltak fra arbeidsgiver for å beholde og rekruttere nødvendig arbeidskraft, sier forhandlingsleder Marianne Lange Krogh i Unio Oslo kommune.
• Kronetillegg eller prosenttillegg: Hva er best for meg?
– Må belønne ansvar og kompetanse
– Kampen om høyt utdannet arbeidskraft er stor, og det offentlige må tilby konkurransedyktig lønn for å vinne kampen om hodene. Oslo kommune har et antikvarisk lønnssystem, mener forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune Julius Okkenhaug.
– Det er på tide at det endres til et system som er bedre egnet til å rekruttere og beholde folk med kompetanse som man er helt avhengig av, og som belønner kunnskap, innsats og ansvar, sier han.
Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er natt til 1. mai.