JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

LO-lederen er klar for ny storstreik

LO-lederen mener fjorårets streik ga god uttelling. Nå er hun klar for ny streik.

LO-lederen mener fjorårets streik ga god uttelling. Nå er hun klar for ny streik.

Brian Cliff Olguin

I år må lønningene øke mer enn prisveksten, krever Peggy Hessen Følsvik. Hun mener fjorårets streik ga god uttelling – og er klar for en ny.

2024022012554320240221085315

redaksjonen@fagbladet.no

– Vi er klare for streik for å få det som er rettferdig, sa Peggy Hessen Følsvik i sin tale til LOs representantskap i Oslo tirsdag.

Hun sa at fjorårets streik var «historisk» og hadde et historisk resultat.

– Vi sto sammen om et felles krav. Rettferdig lønn og mindre forskjeller, sa Hessen Følsvik.

Hun mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

– Store deler av industrien går godt, understreket hun.

Aktuelt: To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

– Prisveksten skyldes utenlandsk prisvekst

– Det var ikke det gode lønnsoppgjøret i fjor som har skylda for prisveksten det siste halvannet året, understreket LO-lederen.

Hun viste til Holden-utvalget som har dokumentert sammenhengen mellom den norske lønnsdannelsen og prisveksten, og samspillet med den økonomiske politikken.

Rapporten til Holden-utvalget fastslår at opphavet til den høye prisveksten ligger i utlandet.

– Klarere kan ikke et offentlig utvalg si at det ikke er lønnsveksten som har skylda for prisstigningen når den kommer fra utlandet, sa LO-lederen.

– Det er nok av økonomer som fortsatt hevder at norske arbeidstakeres «altfor gode» lønnsoppgjør har skylda for renteoppgangen, sa hun.

Hun minnet om at folk i snitt fikk en nedgang i kjøpekraften sin i fjor – igjen.

Helsefagarbeidere får ingen garanti for at økt utdannelse vil gi økt lønn  

– Pensjon er også lønn

Pensjon er noe vi har tjent oss opp til – det er også lønn, sa LO-lederen.

Å sikre folk en inntekt også i alderdommen er noe av det viktigste fagbevegelsen har kjempet for, understreker hun.

Hun påpekte at noen ikke klarer å stå lenge i arbeidslivet, og at de også skal sikres.

– LO ønsker derfor å forbedre AFP-ordningen. Og vi krever en sliterordning i folketrygden, sa Hessen Følsvik.

– Vi aksepterer ikke en økning av aldersgrensene uten at en sliterordning er på plass, sa hun til applaus fra delegatene.

Hun understreket også at myndighetene og partene i arbeidslivet må gjøre mer for at folk skal kunne stå lenger i arbeid.

Fagforbundet fornøyd

LOs representantskap vedtok tirsdag ettermiddag at det blir forbundsvise oppgjør i hovedoppgjøret 2024 og hovedkravet er økt kjøpekraft. Dette betyr at frontfagsmodellen legges til grunn, og at det dermed er Fellesforbundet som starter vårens lønnsoppgjør med forhandlinger med Norsk Industri.

Et enstemmig representantskap har stor tillit til at det skal gi resultater. Fagforbundets leder Mette Nord er fornøyd.

– I fjor sto LO og Fagforbundet sammen i kravet om at kommunalt ansatte skulle prioriteres etter mange år med dårligere lønnsutvikling. Resultatet viser at vi har klart å rette opp i skjevheter i lønnsutviklingen, og at frontfagsmodellen tjener interessene til ansatte både i privat og offentlig sektor, sa hun og fortsatte:

– LO er de eneste som tar kampen for en god lønnsutvikling for hele laget av arbeidstakere. Fjorårets streik mellom LO og NHO sørget for at vi fikk løfta de lavest lønte, også i offentlig sektor. Nå må vi nok en gang stå sammen i krava om økt kjøpekraft til hele laget, og at de med minst, må få mest, sa Nord.

Skal løfte alle

På en pressekonferanse etter møtet uttrykte hun full støtte og tillit til at Fellesforbundet leder Jørn Eggum skal legge et godt grunnlag for de som skal forhandle etter frontfaget:

– Det er de med lavest inntekt som har båret den største børa i de økonomisk trange tidene. Nå skal vi løfte i bunnen og sikre økt kjøpekraft for alle. Jeg har full tillit til at Fellesforbundet med sine forhandlinger sørger for å sikre også offentlig sektor.

Mye delt: Sjekk lønna i over 350 yrker

Nye regler: 50.000 uføre taper tusenvis i året

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy