Nytt lovforslag på høring:
Lovforslag om rett til heltid for alle: Sykehjemsansatte Ego Florence Madu jubler over nyheten
NY LOV: Hadia Tajik (tv) og regjeringen legger nå fram et lovforslag som vil sikre ansatte retten til hele stillinger i tillegg til faste stillinger. Det gjør plasstillitsvalgt ved Vinderenhjemmet, Ego Florence Madu, og Mette Nord begeistret. Fredag overleverte de også 70.000 underskrifter med krav om å gjøre noe med deltidsproblematikken. Underskriftene ble samlet inn under valgkampen i fjor.
Per Flakstad
Nå sender den rødgrønne regjeringen ut et lovforslag som skal sikre retten til heltid. Det ble markert med storfint besøk på sykehjemmet.
per.flakstad@fagbladet.no
Regjeringen ønsker at fulle stillinger skal bli hovedregelen i norsk arbeidsliv på lik linje med bestemmelsen om faste stillinger. Derfor foreslår den nå å endre arbeidsmiljøloven.
Mette Nord: – En gledens dag
– Vi har arbeidet med en heltidsnorm i norsk arbeidsliv i mange år. Lovforslaget fra regjeringen er en milepæl i dette arbeidet, sier Fagforbundets leder Mette Nord.
Hvor viktig dette er for medlemmene viste hun fredag ettermiddag da hun overrakte arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik 70.000 underskrifter med krav om en heltidsreform som Fagforbundet samlet inn under valgkampen i fjor.
– Derfor er dette en gledens dag, fortsetter hun.
• I Porsgrunn fikk 84 ansatte økt stillingsprosent
Endrer arbeidsmiljøloven
Hadia Tajik er imponert over det arbeidet Fagforbundet har gjort for å få politikerne til å forstå hvor viktig en heltidsreform er.
– Fagforbundet har vært en sterk pådriver og krevd at de politiske partiene i det rødgrønne samarbeidet skal gjøre noe med deltidsproblematikken. Derfor er jeg veldig glad for å kunne legge fram et konkret lovforslag som skal bidra til å sikre arbeidstakere ikke bare faste, men også fulle stillinger, sier hun.
– For det første starter vi en kulturendring ved å lovfeste en heltidsnorm. Heltid skal være hovedregelen. Hvis arbeidsgivere ønsker å utlyse deltidsstillinger i stedet for heltid, skal behovet for dette dokumenteres og drøftes med de tillitsvalgte.
– For det andre styrker vi retten til heltid for de som allerede er ansatt i deltidsstillinger ved å styrke deltidsansattes fortrinnsrett. Regjeringen foreslår at den ikke bare skal gjelde ved at deltidsansatte får tilbud om å øke stillingen sin når det er ledige stillingshjemler, men også at ansatte får tilbud om økte stillinger framfor å leie inn folk fra for eksempel vikarbyråer. Fortrinnsretten for deltidsansatte skal også gjelde ekstravakter og lignende, sier Tajik.
Med utgangspunkt i resultatet av valget i fjor og hva de ulike partiene lovte i valgkampen, mener hun også at forslaget vil få flertall i Stortinget.
• Jaget etter ekstravakter tok knekken på helsefagarbeider Inger-Lill
– Dette vil hjelpe mange
Både hun og Mette Nord besøkte fredag Vinderenhjemmet i Oslo for å fortelle nyheten om lovforslaget, og plasstillitsvalgt Ego Florence Madu var svært glad for at heltidsarbeidet nå tar enda et skritt i riktig retning.
– Som tillitsvalgt kjenner jeg mange helsearbeidere som sliter med deltid, og jeg er overbevist om at dette vil hjelpe mange av dem over på større og hele stillinger. Derfor mener jeg dette er et viktig lovforslag, sier hun.
Vinderenhjemmet har langt på vei løst problemet med små stillinger. Der jobber så godt som alle fast ansatte 100 prosent. Det er stort sett studenter som tar helgevakter ved siden av studiene som ikke har fulle stillinger, forteller hun.
En av grunnene til at de har klart å løse deltidsproblemene er at de ansatte har tatt på seg ekstra helgevakter.
– Dette er helt frivillig. Noen tar tre-fire ekstravakter i løpet av et år, noen tar på seg seks-sju, andre jobber annenhver helg. Dette er opp til hver enkelt, og mitt inntrykk er at de ansatte her er fornøyd med ordningen, sier hun.
• Da de ansatte fikk være med å bestemme, ble det fart på heltidsjobbingen i denne kommunen
Viktig likestillingsarbeid
Den forrige milepælen i heltidsarbeidet kom i 2013 – forrige gang de rødgrønne partiene hadde regjeringsmakt.
Da kom merarbeidsbestemmelsen som sa at ansatte hadde krav på en stillingsprosent tilsvarende det de kunne dokumentere å ha jobbet i løpet av de siste tolv månedene.
– Den bestemmelsen har hjulpet svært mange av våre medlemmer til større stillinger. Nå har jeg tro på at dette lovforslaget, når det blir vedtatt, kan få tilsvarende virkning slik at mange flere får den fulle stillingen de ønsker seg, sier Mette Nord.
Hun påpeker også at dette er et viktig likestillingsarbeid, siden 70 prosent i den kvinnedominerte helse- og omsorgssektoren jobber deltid.
– Med fulle stillinger får de en helt annen økonomi uten ekstravakter, og de stiller mye sterke hvis de ønsker å søke om lån. Og de kan planlegge fritiden sin sammen med familien på en helt annen måte når de slipper å jakte på uforutsigbare ekstravakter, men hele tiden vet når de skal jobbe. Det tror jeg mange som jobber deltid ser fram til, sier Mette Nord.