JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

Mette Nord: – Prioriteringene i budsjettet viser et klart politisk skifte

Mette Nord er glad for at regjeringen bruker penger på barn og unge og at det blir satt av en pott penger til heltidsarbeid.

Mette Nord er glad for at regjeringen bruker penger på barn og unge og at det blir satt av en pott penger til heltidsarbeid.

Jan-Erik Østlie

– Det viktigste for Fagforbundet er at medlemmene ikke opplever en forverring i den økonomiske krisen med økte priser og stigende renter som mange står i, sier forbundsleder Mette Nord. 

2022100612105120221006124832

tips@fagbladet.no

Selv om Mette Nord kommer til å bli en vanskelig tid for mange, mener hun at det er betryggende å se at den rødgrønne regjeringen prioriterer å utjevne forskjeller, legge til rette for gode velferdstjenester og trygge hverdagsøkonomien til vanlige arbeidsfolk. Dette viser et klart politisk skiftet i forhold til den forrige regjeringen, sier hun. 

4,5 milliarder i skattelette for inntekter under 750.000 kroner 

Fagforbundets leder mener regjeringen sørger for et av de mest omfordelende budsjettene i nyere tid ved å hente inn skatt på overskudd fra bruk av naturressurser, som fiskeoppdrett og vindkraft. 

– Alle må være med på spleiselaget

– Hele laget må bidra i spleiselaget, også laksemilliardærer og kraftselskap. Det er god fordelingspolitikk av regjeringen å hente inn noe av superprofitten som næringer tjener på bruk av våre felles naturressurser, for å trygge de viktige velferdstjenestene våre, sier Mette Nord.

– Budsjettforslaget viser hvilke prioriteringer regjeringen gjør når de opprettholder en dobling av fagforeningsfradraget til vanlig arbeidsfolk.  

Kommunebudsjettet får en vekst i frie inntekter på 2.6 milliarder.  

– Kommune-Norge, sykehus og fastlegeordningen har fått en tydelig prioritering innenfor et stramt budsjett. Fagforbundet er også glad for at det blir en heltidspott som skal sikre flere hele, faste stillinger, sier Nord.  

Hun mener at det også ligger mye trygghet i at regjeringen sier den vil fortsette å hjelpe folk med høye strømregninger så lenge krisen varer. 

{f1}

Satser på barn og unge

Hun er glad for at barn og unge får sin egen satsning i statsbudsjettet. Det blir blant annet billigere barnehage og satt av penger til å styrke kapasiteten på psykisk helsehjelp.  

KS: 2023 kommer til å bli et svært tøft år for kommunene

– Barn og unge har vært hardt ramma av pandemien og det er riktig at de får være vinnerne av årets statsbudsjett. Mange av Fagforbundets medlemmer jobber i skole- og helsevesenet eller i kulturlivet med barn og unge. De står klare til å møte de ulike behovene som barn og unge har, sier Mette Nord. 

Rødt refser forslag om kutt i dagpengeordningen: – Regjeringen oppfører seg som en Høyre-regjering 

– Å få flere i jobb er det viktigste vi kan gjør for å bekjempe større forskjeller og fattigdom. I den økonomiske situasjon vi er inne i blir dette ansvaret enda viktigere. Derfor er jeg glad for at Støre-regjeringen prioriterer en ungdomsgaranti som gjør at unge får bedre oppfølging på NAV, det blir enklere å ta fagbrev og yrkesfagelever får utstyrsstipend, sier lederen av Fagforbundet.  

– I tida framover trenger vi mer, ikke mindre fellesskap. Vi trenger et trygt arbeidsliv som flere kan være en del av og gode velferdstjenester for innbyggerne i hele landet, sier Mette Nord.  

Mette Nord sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre i kraft av sitt verv som forbundsleder i Fagforbundet.

Disse kravene fikk Fagforbundet innfridd

Fagforbundet hadde mange krav til regjeringen i arbeidet med statsbudsjettet. Her lister hun opp de kravene hun mener regjeringen har innfridd:

• En tydelig omfordeling der de som har mye yter mer til fellesskapet gjennom økt formueskatt, utbytteskatt og grunnrenteskatt på oppdrettsnæring og vindkraft 

• Styrking av det organiserte arbeidslivet ved å øke skattefradraget for fagforeningsmedlemskap. 

• Styrket tilbud på psykisk helse og rus for unge 

• Satsing på den offentlige helsetjenesten og avvikling av godkjenningsordningen for fritt behandlingsvalg. 

• Arbeidet med hele og faste stillinger fortsetter blant annet gjennom en egen heltidspott. 

• Det satses mer på offentlige velferdstjenestene. Kommersialiseringen innenfor helse- og omsorgstjenesten stoppes. 

• Billigere barnehageplasser, særlig for de som har flere barn i barnehage. 

• Mer til etter- og videreutdanning for barnehageansatte. 

• Utstyrsstipendet for yrkesfaglige elever øker. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy