Mette Nord får trolig internasjonalt toppverv

Mette Nord får internasjonalt toppverv.

Mette Nord får internasjonalt toppverv.

Bjørn A. Grimstad

Hun leder 365.000 medlemmer i Fagforbundet. Om et halv år kan Mette Nord bli leder for 8 millioner medlemmer i europeisk offentlig sektor.

2018112008000020181120080215

helge@lomedia.no

– Demokratiet, velferden og arbeidslivet utfordres, og ytterliggående politiske krefter styrker seg. Situasjonen utfordrer oss i fagbevegelsen. Nå trenger vi mer enn noen gang å styrke det internasjonale samarbeidet og stå sammen for å ivareta og forsvare våre medlemmers interesser og verdier, sa Fagforbundets leder, Mette Nord, da hun ble valgt som visepresident i European Public Service Union (EPSU) for snart fem år siden.

Nord ut mot tredelt foreldrepermisjon: – Sært at far skal ha en større juridisk rett til permisjon enn mor

Kongress i Dublin

4. til 7. juni er det ny kongress i EPSU, i Dublin. Etter alle solemerker blir Mette Nord valgt til ny president for den europeiske fagforeningen på denne kongressen.

EPSU er Fagforbundets europiske storesøster og består av fagforeninger innenfor offentlig sektor i hele Europa, inkludert EU- og EØS-området. Over 265 fagforeninger er tilsluttet med mer enn 8 millioner medlemmer.

3. januar går fristen ut for å nominere kandidater til toppvervet. Hittil er Mette Nord eneste kandidat. Hele Norden, Storbritannia og mange andre land har alledede gitt støtte til hennes kandidatur. Det er lite trolig at hun blir utfordret til tronen.

– Hva dette vil innebære for deg som Fagforbundets leder?

– Det blir noe mer arbeid og litt mer pendling til Brüssel, svarer hun raskt i et intevju med FriFagbevegelse.

Forbundslederen i LOs største forbund, med 365.000 medlemmer, er allerede visepresident i EPSU. Hun har dermed mye å gjøre med det europeiske forbundet fra før.

Presidentvervet er heller ikke noe fulltidsengasjement, men noen flere turer til hovedkontoret i Brüssel blir det helt sikkert. Generalsekretæren styrer det daglige arbeidet på kontoret.

Internasjonalt arbeid

Mette Nord mener det er viktig å prioritere internasjonalt arbeid og at norske fagforeningstopper er med å fronte det faglige arbeidet også utenfor landets grenser.

– At vi kan få et slikt verv er en god bekreftelse på at vi gjør veldig mye bra i Norge og at vi blir lagt merke til. Spesielt er trepartssamarbeidet vi har i Norge noe som vekker stor oppmerksomhet ute, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Hun mener det også er viktig at slike verv kan gå til land som står utenfor EU-systemet. Men presiserer at hun vil være president for hele organisasjonen, uavhengig av EU-tilknytning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy