JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingene om pensjon for 800.000: – Arbeidsgiverne må komme oss i møte på en rekke punkter, sier sjefen i LO Kommune

AVGJØR: Forhandlingsleder Mette Nord og daglig leder Pål Skarsbak i LO KOmmune sier helheten avgjør om en ny pensjonsordning blir bra nok

AVGJØR: Forhandlingsleder Mette Nord og daglig leder Pål Skarsbak i LO KOmmune sier helheten avgjør om en ny pensjonsordning blir bra nok

Per Flakstad

Selv om partene er enige om ny hovedmodell for tjenestepensjon i offentlig sektor, vet man ennå ikke om helheten blir god nok, sier daglig leder i LO Kommune, Pål Skarsbak.

2018020612411520230821171436

kathrine.geard@fagforbundet.no

Mandag la arbeidsgruppa som har gjennomført første fase av arbeidet med ny tjenestepensjon og AFP-ordning i offentlig sektor, fram en rapport som beskriver hvilke hovedelementer i en framtidig pensjonsløsning partene er enige om.

Daglig leder i LO Kommune, Pål Skarsbak, sier rapporten innebærer at partene nå har et felles utgangspunkt for neste fase av arbeidet, som starter onsdag.

– Det er en god ting at vi nå har noe felles å jobbe videre fra, men det er mange spørsmål som vi må få gode svar på. Arbeidsgiverne må komme oss i møte på en rekke punkter før vi kan ta stilling til om helheten er god nok, påpeker han.

Nå skal 800.000 i stat og kommune få ny tjenestepensjon

Påslagsmodell og omlegging av AFP

Hovedgrepene er at en ny alderspensjonsordning blir en såkalt påslagsmodell og at AFP-ordningen legges om fra en tidligpensjonsordning for alderen 62–66 år til et livsvarig tillegg til alderspensjonen fra folketrygden.

Påslagsordningen skal utformes slik at alle år i jobb skal gi pensjonsopptjening, og at tjenestepensjonen skal beregnes uavhengig av folketrygden. Når det gjelder AFP, lister rapporten opp to alternativer: Enten å gjøre som i privat sektor med et tillegg til pensjonen fra folketrygden som kan tas fleksibelt ut fra 62 år, og som fritt kan kombineres med arbeid. Eller at AFP kan integreres i tjenestepensjonsordningen gjennom en høyere opptjeningssats.

Flere eldre går i inkassofella: Slik lever du godt som pensjonist

Må ha løsning for sliterne

For arbeidstakerorganisasjonene er det viktigst å få på plass en mulighet for å gå av tidlig for dem som trenger det. Særaldersgrensen er et annet uavklart spørsmål som det er avgjørende av partene finner en løsning på.

– Men partene ble altså enige om at hovedinnretningen for ny alderspensjonsordning skal være en såkalt påslagsmodell. Hva er fordelen med denne modellen?

– Helt kort er dette en tjenestepensjonsordning, i tillegg til folketrygden, som har den fordelen at den er livsvarig og kjønnsnøytral, som var akkurat det vi var ute etter. Men opptjeningssatsene – grunnsats og tilleggssats – gjenstår å bli enige om. Til syvende og sist er det en helhet vi må ta stilling til. Det vil være grunnlaget for en beslutning.

– Ulempen er at vi ennå ikke vet realitetene, altså hvor stort påslaget blir og i hvilken grad ordningen har en god nok sosial profil. Ender det for lavt blir jo ordningen dårlig.

Ikke bare vinnere

Ulike modeller slår ut på forskjellig vis. Alle vil ikke være vinnere med den nye modellen heller.

– Generelt kan man si at påslagsmodellen kan skrus sammen på en slik måte at den ivaretar våre medlemmers interesser på en god måte, sier Skarsbak.

Fagforbundets leder og forhandlingsleder i LO Kommune, Mette Nord sier Fagforbundet vil ta vare på viktige verdier i den ordningen vi har i dag, samtidig som vi må fornye den.

– I dag er tjenestepensjonsordningen i offentlig sektor slik at den er lik for kvinner og menn, den varer livet ut, og det er mulig å forutse hva man kommer til å få i pensjon. Alle disse særtrekkene må videreføres, sier hun.

I arbeidsgruppa, som har vært ledet av statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet, har det sittet representanten fra både Staten, KS og Spekter og Oslo kommune, sammen med de store arbeidstakerorganisasjonene som LO, UNIO, Akademikerne og YS. Det er lagt opp til fire møter mellom arbeidslivets organisasjoner og statsråd Anniken Hauglie i den videre prosessen, som etter planen skal være sluttført allerede 1. mars.

Lågtlønte har berre hatt 3 prosent lønsauke dei siste ti åra. Medan dei med høgast løn hadde lønsvekst på 25 prosent.

Her er helt ferske tall: Dette er lønna i over 300 yrker

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
AVGJØR: Forhandlingsleder Mette Nord og daglig leder Pål Skarsbak i LO KOmmune sier helheten avgjør om en ny pensjonsordning blir bra nok

AVGJØR: Forhandlingsleder Mette Nord og daglig leder Pål Skarsbak i LO KOmmune sier helheten avgjør om en ny pensjonsordning blir bra nok

Per Flakstad